banner
Gündem

‘100 yıl aynı motifler dokunmuş’

aksaray”da baba mesleği el dokuması halı ticareti yapan kemal kopan, taşpınar halısının yaklaşık 100 yıldır aynı motiflerle dokunduğunu söyledi. kopan, “yıllar boyunca çivil göbek, kelle, yatak modeli ve milas halısının..

‘100 yıl aynı motifler dokunmuş’
banner

aksaray”da baba mesleği el dokuması halı ticareti yapan kemal kopan, taşpınar halısının yaklaşık 100 yıldır aynı motiflerle dokunduğunu söyledi. kopan, “yıllar boyunca çivil göbek, kelle, yatak modeli ve milas halısının modelini kendine has renk ve motiflerle dokumuşlar. eskiden el dokuma halıları değerli ve kıymetliydi şimdi ise yavaş yavaş bu sanat yok olmaya başladı” dedi.
babasının yaklaşık yarım asırdır taşpınar halısının alım satım işini yaptığını belirten kopan, “ben liseyi okumadım, 12 yaşımda bu mesleğe girdim ve 28 yıldır baba mesleğini severek yapıyorum. burada halıları alıp, tamiratı, bakımı, yıkamasını yaptırıp türkiye geneline satıyoruz. aksaray halkından taşpınar halısına yüzde 5 talep var. genel olarak İstanbul, ankara, nevşehir, İzmir gibi illere halı satışı yapıyoruz. elimizde 1 metreden 9 metreye kadar 15 ile 25 yıllık taşpınar halı”sı bulunuyor. bazen ise 100 ile 150 yıllık halılarda geliyor. taşpınar halı”sının metrekaresi 600 ile 700 tl”ye satılıyor” diye konuştu.

‘kÖylÜlerİmİz artik Üretmİyor”

kopan, “aksaray”ın dünyaca ünlü taşpınar halısı kullanımı neredeyse kalmadı. artık köylerden çeyizlik olarak üretilen halıları topluyoruz. yeni dokuma halı para etmediği için de artık köylülerimiz üretmiyor. son 10 yıldır halı üreten kadınlar sigortalı işlerde çalışmaya başladı. bir de yeni nesil hiç halı dokumuyor. eskiden 15 yaşındaki kızlar halı dokumaya başlar ve yıllar boyunca halı dokurlardı. bizim beldemizde halı dokuma işi neredeyse bitme noktasına geldi” dedi.
kopan,  el dokuması halıların sağlık açısından faydasına da değinerek, şunları söyledi: “vatandaşlarımızın el dokuması halının organik ve sağlıklı olduğunu bilmesi lazım. tüketicilerimiz perde ve mobilyaya göre halı tercih ettiği için fabrika halısı tercih ediyor. el dokuması halıyı bilen ve seven kişiler tercih ediyor” şeklinde  konuştu. foto-haber: ali furat

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası