banner
Esnaf

​25 yıldır el dokuması halılara hayat veriyor

aksaray”da 25 yıldır halı ve kilim tamiri yapan sultanhanlı halı tamir ustası cuma yumuşak sektör hakkında bilgiler verdi. aksaray”da 25 yıldır halı ve kilim tamiri yapan sultanhanlı halı tamir ustası..

​25 yıldır el dokuması halılara hayat veriyor
banner

aksaray”da 25 yıldır halı ve kilim tamiri yapan sultanhanlı halı tamir ustası cuma yumuşak sektör hakkında bilgiler verdi.

aksaray”da 25 yıldır halı ve kilim tamiri yapan sultanhanlı halı tamir ustası cuma yumuşak sektör hakkında bilgiler verdi. halı tamiri işine 15 yaşında başladığını söyleyen ve kendi kurduğu atölyesinde halı tamiri ve dokumasını yaptığını belirten yumuşak, tamirini yapacağı halının ait olduğu yöneye uygun olan ipi temin ederek onarımını yaptığını dile getirdi.yumuşak, halı restorasyonunda işçilik ve halının aslına uygunluğunun önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Örneğin İran”dan gelen bir halıyı İran ipinden yaparız. çünkü başka iple yaparsak ne kadar ince işçilik bile olsa yünü tutturamazsınız. osmanlı veya çok eski bir halı geldiği zaman, dedemizin, ninemizin ördüğü eski çorapları bulup satın alırız. onları söküp iplerini yeniden boyarız. ya da köylerde eski un çuvalları vardır. onların incesini toplayıp, alır, boyarız. tamirini yapacağımız halı hangi yöreye uygunsa ipini ona uygun temin ederek onarımını yaparız."
"en fazla sİparİŞİ fransa”dan aliyoruz"
yumuşak, yurt dışından birçok yerden halı talebi aldıklarını ifade ederek, ayda ortalama 8-10 halı siparişi geldiğini dile getirdi.geçtiğimiz yıl 100″e  yakın halı tamir ettim.bana bu halılar nevşehir”den geliyor ve tamir olup tekrardan fransa,almanya,amerika gibi ülkelere  gidiyor.geçtiğimiz yıl en çok halı fransa”dan geldi".dedi.
el dokumasi hali her geçen yil azaliyor
eski halı kilim de alıp sattığını da belertin yumuşak, ama piyasada eski halı kilim bek kalmadı.20 yıldır dokuma işi bitti.İkinci el bir halıyı biz 250liraya alıp 300 liraya satıyoruz. ama yeni bir el dokuması  halı bu günün şartların da 2 bin 500 liraya dokunur ve satacak olsan bu halı maalesef  500 lira eder .bu yüzden vatandaşlar makine halısına döndü bizde yurt dışı sayesinde ayakta duruyoruz. "dedi.
el dokumasi hali fabrİka halisina yenİk dÜŞtÜ
fabrika halısı sağlıksız bence içinde yün diye bir şey yok .tüm fabrika artıklarını halıda kullanıyorlar.bunu da yün diye satıyorlar. sağlıklı el dokuması halıları ise sağlıklı ama  vatandaşlarımız ise kullanmak istemiyor.el dokuması halı fabrika halısına yenik düştü."dedi. foto-haber :ali furat
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası