banner
Gündem

Adana’dan gelip Aksaray’a devasa keçi çiftliği kurdu

adana”dan aksaray”a gelip keçi yetiştirmeye başlayan üretici metehan karaoğlu; “benim en büyük hayalim bir keçi çiftliği kurmaktı. adana”dan aksaray”a gelip keçi yetiştirmeye başlayan üretici metehan karaoğlu; “benim en büyük hayalim..

Adana’dan gelip Aksaray’a  devasa keçi çiftliği kurdu
banner

adana”dan aksaray”a gelip keçi yetiştirmeye başlayan üretici metehan karaoğlu; “benim en büyük hayalim bir keçi çiftliği kurmaktı.
adana”dan aksaray”a gelip keçi yetiştirmeye başlayan üretici metehan karaoğlu; “benim en büyük hayalim bir keçi çiftliği kurmaktı. bu çiftliği de hanımın memleketi olan aksaray”ın karakuyu köyüne kurduk. adana”dan da 100 tane halep keçisi getirdik. aksaray”dan ise 250 civarında kıl keçisi alarak bu sayıyı 350çıkardım. bu keçileri 2 “ye böldüm. adana”dan getirdiğim keçi ile buradan aldığım kıl keçileri ayırdım. ayrı ayrı sağım yapıp süt verimine bakacağız. İşletmemizde çevre köylerin keçi sütlerini de toplayıp peynircilere, dondurmacılara süt vermeyi planlıyorum.bu işletme ile köylere  keçi yetiştirenlere maddi açıdan destek vermeyi hedefliyorum. bu işletme bize 200 bin liraya mal oldu. 167,500lira kredi kullandım. bunun yanında makine ekipmanına da 30 bin lira kredi kullandım. 300 metre kare kapalı alan yaptım. bunun 50 metre karesi sağım alanı geri kalanında 10 metre karesi oğlaklar için geri kalanı da keçilerim için bir bölüm oluşturdum. Şimdi yavaş yavaş süt sistemini otomatik sistemine çeviriyorum, İlerleyen zamanda daha modern tesisle üretimi daha da büyütmeyi hedefliyorum."diye konuştu.
babasinin evladina vermeyeceĞİ
kredİlerİ  devletİmİz verİyor
Üreticiyi bu yatırımından ötürü tebrik eden damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk, “adana”dan aksaray”a geldiğinden bu yana birliğimizce yatırımcı metehan karaoğlu gelip gidiyor. bizde elimizden gelen tüm destekleri veriyoruz. devletimizin küçük baş hayvana ciddi oranda destekleri var. bunun belli şartları var.mandıra yapımına destek için en az bir yıl hayvan beslemesi ve arazının de tapulu, projeli ve ruhsatlı olması gerekiyor. bu sistemi yapan bir üretici yaptırdığı mandıranın yüzde ellisini devletimiz ödüyor. hayvan alımlarında ise yüzde 2 gibi düşük kredi imkanları var. bunun yanında 100 bin liraya kadarda sıfır faizle destekleme çıktı. bu işe hiç parası olamayan bir kişi köye döndüğü zaman hiç parası olmasa bile devletten aldığı kredilerle mandıra,hayvan,yem gibi tüm ürünlere kredi veriyor. babasının evladına vermeyeceği kredileri  devletimiz veriyor. bu konuda küçük baş hayvan yetiştirmek isteyen vatandaşlarımız çok şanslı diye düşünüyoruz.bu iş zor  iş biz insanları bu sektörü çağırıyoruz. ama bu sektörden çıkmalarına bir türlü engel olamıyoruz. çünkü  bu meslekte zor para kazanılıyor. Üreticilerimiz mali açıdan çok güçlü değiller bu işe dayanamıyorlar. bu işi bıraktıkları zaman geri dönüş olmuyor ve köyler boşalıyor."dedi.
keçİ sÜtÜne talep her geçen yil artiyor 
keçi sütünün çok değerli olduğunu ve bilimsel araştırmalarda anne sütüne en yakın sütün keçi sütü olduğunu belirten aktürk, “keçi her çeşit otun en iyisini yer ağacın dalının ucunu otun çiçeğini yer, koyun gibi ne bulursa onu yemez çok seçici bir hayvandır. her şeyin en güzelini yer. bu yüzden eti ve sütü hem sağlıklı hemde lezzetlidir. Şu anda fabrikalar inek sütüne yakın 2 lira gibi çok gülünç bir rakama alıyorlar. ama keçi peyniri çok pahalı örnek verirsek yaşı 20 lira kilosu bu kuru olarsa 40-50 lira civarında. Üreticilerimiz genel olarak peynir olarak satıyorlar. keçi sütü yoğun olarak satılmıyor. Üreticimiz bölge köylerden keçi sütü toplayıp günlük 2-3 ton süte ulaşırsa dondurma üreticisi de gelip sütü ayağından alır ve fiyat 4-5 liraya alır diye düşünüyoruz. biz küçükbaş hayvancılığın çoğalmasını arzu ediyoruz."dedi. foto-haber: erkan altuntaŞ 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası