banner
Özel

Aksaray çiftçisi üretiyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da verimli geçen dönem sonrası arpa ve buğday ekimi başladı. Aksaray’da tarım işletmesi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Akçay, çiftçilerin sulu ve..

Aksaray çiftçisi üretiyor
banner

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da verimli geçen dönem sonrası arpa ve buğday ekimi başladı. Aksaray’da tarım işletmesi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Akçay, çiftçilerin sulu ve kuru tarım alanlarında ekim yaptığını söyledi. Arpa ve buğday ekim sezonunun hareketli geçtiğini söyleyen Akçay, “Aksaraylı çiftçilerimiz gece gündüz emek vererek tarlalarını ekiyor. Dünyada gıda erişiminde ciddi sıkıntılar var. Buna rağmen üretim maliyetleri ne kadar yüksek olsa da Aksaray çiftçisi üretmeye devam ediyor. Pandemi döneminde bunun ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gördük” dedi.

SERTİFİKALI TOHUM VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Sertifikalı tohum kullanımın verimliliği artırdığına vurgu yapan ve çiftçilere mutlaka sertifikalı tohum kullanmalarını tavsiye eden Akçay, “Çiftçilerimiz genelde kendi kaldırdığı mahsulü eleyerek tohum haline getirip tarlalarına ekerler. Bu düşük verimlilik sağlayan bir yöntemdir. Sertifikalı tohum ise verimliliği oldukça artırıyor ve hasat zamanı rekoltenin oldukça arttığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

Çiftçileri zor duruma düşürecek olumsuz bir durumun olmadığını da dile getiren Akçay, şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz şu anda tarlalarda arı gibi yeni sezon için ekim yapıyor. Ülkemizin çiftçisi genel manada enflasyona ezdirilmedi. Arpa ve buğdayı geçen yıl 2-3 liraya satarken, bu yıl ise 6-7 liraya sattık. Tabi gübrede dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için fiyatlarda artış oldu. Ama tarlaların ekilmesine engel bir durum olmadı. Hasat zamanı da verimlilik güzeldi, ekim zamanı da her şeyin yolunda olduğunu söyleyebiliriz.” Foto-Haber: Ali FURAT

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası