banner
Gündem

Aksaray’a özgü lezzet olantahinli Ramazan’dayoğun talep görüyor

aksaray”da un, şeker, maya, su ve bol tahin karışımından elde edilen hamurun taş fırında odun ateşiyle 10 dakika pişirilmesi sonucu hazırlanan tahinli pide, ramazan”da yoğun talep görüyor. aksaray”da un, şeker,..

Aksaray’a özgü lezzet olantahinli Ramazan’dayoğun talep görüyor
banner

aksaray”da un, şeker, maya, su ve bol tahin karışımından elde edilen hamurun taş fırında odun ateşiyle 10 dakika pişirilmesi sonucu hazırlanan tahinli pide, ramazan”da yoğun talep görüyor.
aksaray”da un, şeker, maya, su ve bol tahin karışımından elde edilen hamurun taş fırında odun ateşiyle 10 dakika pişirilmesi sonucu hazırlanan tahinli pide, ramazan”da yoğun talep görüyor.
sadece ramazan ayına özel olarak üretilen,  tok tutması ve tahinin verdiği özel tat dolayısıyla tercih edilen tahinli pideler çevre illerden de sipariş ediliyor.
pide ustası Şefik Şen: yaptığı açıklamada, “ramazan ayına özel çıkartıyoruz. bu pidemizi 4 çeşit un karışımından yapıyoruz. sabah 8″den akşam 5″e kadar değişik aşamalardan geçiyor. yapılması, pişmesi ve soğuyup paketlenmesi de bu aşamalardan. pidenin en büyük özelliği sadece ramazan ayında çıkması ve odun ateşinde pişmesidir. odun ateşinde piştiği için yoğun talep görüyor. bazı işletmeler doğalgazlı fırında bazıları ise pasta şeklinde yapıyor. olar ise fazla talep görmüyor. biz ise anam babam usulü olarak tabir ettiğimiz şekilde yaptığımız tahinliyi doğal şekli ile taş fırında odun ateşiyle pişiriyoruz. günlük 1300 ile 1400 arası ürün yapıp satıyoruz.”dedi.
tok tutma özelliği dolayısıyla sahurda daha çok tercih edilen tahinlinin yapılışını da anlatan Şen: “un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamur, el maharetiyle açılıyor. büyükçe açılan yufkanın üzerine tahin dökülerek rulo şeklinde kıvrılıyor. parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilerek tüketime hazır hale getiriliyor.”diye konuştu.
dedesi ile başlayan bu mesleği babasının ve akabinde kendisinin devam ettirdiğini söyleyen Şen, şöyle konuştu: “bu meslek dedemle başladı. 1980 yılından beri babam ve akabinde de biz devam ettik. İşletmenin üçüncü kuşağıyız. biz bu pideyi sırf ramazan ayına özel üretiyoruz. tahinli üretimi için de 10 -15 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. tahinli pideyi aksaraylılar eşine dostuna hediye alıyor. Şehir dışında İzmir, ankara, İstanbul gibi illere de ramazan ayına özel olarak gönderiyor. bayağıda bir ilgi görüyor. bu bizim ramazan ayında vazgeçilmezlerimizden birisi. ramazandan sonra yapmıyoruz.”
müşterilerden Ömer deniz tahinlinin ramazan”a has bir şey olduğunu söyledi. deniz: "her ramazan”da alıyoruz. aksaray”a özgü bir damak tadı olduğu için severek tüketiyoruz. ramazan”dan sonra bir daha her tarafta bulunmuyor. sahurda yenildiği zaman tok tutuyor. İsteyen iftar zamanı da tüketiyor."dedi. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası