banner
Gündem

Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı artıyor

aksaray damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk, şehrin 1 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile türkiye”de 20″nci sırada yer aldığını söyledi. aksaray”ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu dile..

Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı artıyor
banner

aksaray damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk, şehrin 1 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile türkiye”de 20″nci sırada yer aldığını söyledi. aksaray”ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu dile getiren aktürk, “Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında önemli bir merkez haline geldik. hayvan sayımız her geçen yıl artıyor. bu yıl ilimize 80 bin damızlık koyun girişi oldu. yeni sezonda doğumlarla yüzde 10 ile 15 arasında hayvan sayımız artacak” dedi.

‘kurakliĞin etkİsİ kendİnİ gÖsterİyor”

aksaray”ın diğer şehirlere oranda daha kurak bir yıl geçirdiğini söyleyen aktürk,  kuraklığın en büyük etkisini hayvan yetiştiricileri görüyor. Şu anda koyunlarımızın birçoğu gebe, mutlaka ek yemleme yapmak zorundayız. bir de mandıralara girmeden çiçek aşısı ile iç-dış parazit ilaçlarının yapılması gerekiyor. çiftçilerimiz ürettiği ürünlerinde yüzde 50 oranında zarar ettiyse de hasat ettiği ürünün fiyatı arttığı için zararının bir kısmını oradan karşıladı. kuraklığın etkisi saman, yonca, silaj, arpa fiyatları olarak üreticilere döndü. bu yıl meralarda ot kalmadığı için hayvanlarımızı erken yemlemeye başladık. meralarda otumuz kalmadı. ot yok diye de hayvanlarımızı telef etmeyeceğiz ve ek yemleme ile bahar ayına çıkarmaya çalışacağız. çok zorlu bir kış dönemi bizleri bekliyor. bu hafta fabrika yemlerinde 7-8 tl civarında bir artış oldu. bir torba yemin 140-150 tl olduğu bir dönemdeyiz. geçen yıl 30 kuruş olan saman bu yıl 1 tl, 1 tl olan yonca ise 1 tl 70 kuruşa, 30 kuruş olan silaj 50 kuruşa, 1 tl 25 kuruş olan arpa ise 2, 5 tl”ye ve 1,25 kuruş olan mısır ise 3 tl civarında satılıyor. girdilerimiz neredeyse yüzde yüz arttı” ifadelerini kullandı.

‘gİrdİ malİyetlerİ artti koyun fİyatlari dÜŞtÜ”

bir sektörde girdi fiyatları artınca ürün fiyatlarının da artması gerektiğini ifade eden aktürk, “bizim sektörde ise girdi fiyatları arttıkça hayvan fiyatları ile kesim fiyatları düşüyor. 2020 yılında 2 bin tl”ye satılan koyun bu yıl bin 500 tl”ye satılıyor. bin 200 tl”ye satılan dişi kuzu ise 700 ile 800 tl”ye alıcısını buluyor. büyük oranda düşüş var. bu da sektörümüz için çok ciddi bir tehlike. Üreticilerimiz zararı görünce elinden hayvanlarını çıkarmaması lazım. ne yazık ki üreticilerimiz yem fiyatlarından dolayı paniğe kapılıp elindeki hayvanı piyasaya çıkartıyor. arz- talep dengesini bozduğu için, insanlarda hayvan almak istemiyor. bu yüzden hayvan fiyatları düşüyor. vatandaşlarımızın biraz daha sabırlı olması gerekiyor, çünkü yeni yılda bu fiyatların normale dönmesini bekliyoruz. devletimiz yurtdışından et ile hayvan ihracatı yapmıyor. İç piyasada da et tüketildiği için bu hayvanların fiyatlarının normale dönmesini bekleniyoruz” şeklinde konuştu.

‘yem desteklerİnden memnunuz”

devletin 2 bin 800 tl”ye kadar yükselen arpa fiyatlarına müdahale ettiğini belirten aktürk, şöyle konuştu; “toprak mahsulleri ofisi, üreticilerimize bin 970 tl”ye arpa satıyor. ticaret borsası silolarından 2 aydır satış yapıyor. bu sayede üreticilerimizin ihtiyacının yüzde 30 ile 40″ını da karşılamış oluyor. piyasanın yüzde 30 ile 40″ının altında arpa vererek, bizleri destekliyor. bu ay mısır ihalesinde olan toprak mahsulleri ofisi önümüzdeki aylarda üreticilerimize mısır desteği de verecek. devletimizin desteklerinden memnunuz” diye konuştu. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası