banner
13

Aksaray’da yeni trend kaktüs

 alİ gÜnay, 2 yil Önce kurduĞu serada sukulent tÜrlerİ ve kaktÜs Üretİmİ yapiyor aksaray”da kaktüs ve dikensiz kaktüs olarak bilinen sukulent türlerini aşılama yaparak çeşitlendiren ali günay, aksaray”da kaktüse büyük..

Aksaray’da yeni trend kaktüs
banner

 alİ gÜnay, 2 yil Önce kurduĞu serada sukulent tÜrlerİ ve kaktÜs Üretİmİ yapiyor

aksaray”da kaktüs ve dikensiz kaktüs olarak bilinen sukulent türlerini aşılama yaparak çeşitlendiren ali günay, aksaray”da kaktüse büyük bir merakın ve ilginin olduğunu anlattı. kaktüslerin uzun ömürlü olması ve bakımının kolay olması sebebiyle en çok tercih edilenler arasında olduğuna dikkat çeken günay, “yeni trend kaktüs diyebiliriz” dedi.
aksaray”da 2 yıl önce kaktüs ve sukulent üretimi yapmaya başlayan peyzaj mimarı ali günay, kurmuş olduğu serada toprak üretimi de yapıyor. çiçek bakmak isteyen müşterilerine çiçekten önce çiçek toprağı ve besin gübresi almalarını tavsiye eden günay, özellikle kaktüs ve sukulent türlerinde toprağın önemli bir etken olduğunu öne sürdü. İşletme sahibi günay ürettiği bitkiler ve toprak hakkında şöyle konuştu:
“dikensiz kaktüs çeşitleri olarak ifade edilen sukulent türü bitkiler; etli, kalın yapraklı olurlar ve kaktüse oranla suyu daha çok severler. sukulentler, kaktüsler kadar güneş ışığını sevmezler. yarı gölge dediğimiz sabah güneşi ve akşam ikindiden sonra alacağı güneş sukulent bitkisine çok iyi gelir. güney cepheden alacağı güneşin mutlaka kırılması gerekir.
kaktüsler ise mutlaka su isterler. akşam ve sabah güneşi aldıklarında çok sağlıklı gelişirler. aslında bu tür çiçeklerin bakımları oldukça kolaydır. çeşitleri de oldukça fazladır. haftada veya 10 günde bir kez vereceğiniz su ile ömür boyu bakabileceğiniz türlerdir. yalnız bu tür bitkiler, suyu tutan ve geçirimsiz bir toprağa dikildiğinde çok rahat mantar hastalığına yakalanabiliyorlar. bu yüzden burada bitkileri diktiğiniz toprak çok önemli. kullanılan toprak geçirgen bir yapıya sahip olmalıdır. burada özel ithal malzemelerle toprağı da kendimiz hazırlıyoruz. yavaş salınımlı akıllı gübre kullanıyoruz. piyasada kaliteli çiçek toprağı satışı yoktu. biz özel bir karışım hazırlayarak satışa sunmaya başladık.”

‘saksilarimizi kendİmİz Üretİyoruz”
İşletmesinde çeşitli kalıplarla farklı tarzlarda saksı üreten ali günay, kamu öncesinde özel sektörde çalıştığı için şantiye deneyiminin olduğunu söyledi. günay, tecrübelerinden yola çıkarak kaktüs ve sukulent türleri için tasarladığı dekoratif saksıların üretimini de işletmesinde gerçekleştirdiğini belirtti. saksıların yapılış aşamasından bahseden esnaf günay, “yalova”da 3d yazıcı teknolojisi ile model çıkartıyor, ankara”da silikondan kalıp yaptırıyoruz. silikondan yaptırdığımız özel kalıpları ilk olarak alçı ile doldurduk fakat kaliteyi beğenmedik. daha sonra kokulu taş, taş tozu gibi alternatifleri denedik. son olarak seramik tozunda karar kıldık. seramik tozu ile harç hazırlıyoruz ve kalıplara döküyoruz. kalıptan 20 dakika sonra çıkartıyoruz. bu şekildeyken ürünlerimiz 24 saat kuruma işlemine bırakılıyor. daha sonra zımpara ve törpü ile temizleme işlemini yapıyoruz. akrilik boya ile boyuyor, şeffaf vernik ile üstünden geçiyoruz. müşterilerimizin isteğine göre renklendiriyoruz. en kaliteli malzemeyi kullanarak müşterilerimize hizmet vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

‘1 hafta İçerİsİnde  çİçek bakmayi ÖĞretelİm”
30 yılı aşkın süredir peyzaj işi ile uğraşan günay, çoğu çiçeğin ithal olduğunu bildirerek serada yurtdışından gelen türlerin olduğunu kaydetti. günay, ‘yalova, adana, mersin, İzmir gibi şehirleri gezerek bu türleri bir araya getiriyoruz ve çoğaltıyoruz. bitkilerin üretimi, bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgilendiriyor ve yardımcı oluyoruz. ben çiçek bakamıyorum, kurutuyorum diyen müşterilerimiz varsa bize ulaşsınlar, 1 hafta içerisinde onlara çiçek bakmayı öğretelim. aksaray”da bizim konseptimiz gibi ikinci bir işletme bulamazsınız. biz tamamen farklı bir konsept ile bu sektöre girdik. genellikle kaktüs ve sukulent ağırlıklı ürün bulunduruyoruz. sadece aksaray”da değil türkiye”nin hemen hemen tüm illerine kargo hizmetimiz var. müşterilerimiz sayfamızı takip ederek bizlere çiçek bakımı konusunda danışabilir, dilerlerse çiçek siparişi de verebilirler” dedi.

çİçek bakiminin bİr sakincisi yok

sağlık açısından evde bitki yetiştirmenin hiçbir sakıncası olmadığına değinen günay, “evde fazla bitki beslemek oksijeni azaltır şeklinde ortaya atılan bir düşünce var. bitkiler de her canlı gibi normal oksijen alıp karbondioksit verirler. bu 24 saat boyunca devam eder. ortama fazladan bir karbondioksit salınımı yapma gibi bir özellikleri yoktur. bu yalnızca doğru bilinen yanlış bir bilgidir. Özel olarak herhangi bir bitkiye alerjiniz yoksa evde çiçek yetiştirebilirsiniz. aksine, çiçek bakımı sizin ruh halinizi, üretkenliğinizi, konsantrasyonunuzu ve yaratıcığınızı artırır” şeklinde konuştu.


 ‘evde çİçek bakmak İnsani motİve eder”

evde çiçek bakmanın insanı motive ettiğini ifade eden ali günay, çiçek bakmanın stresi azalttığını gelişimini izlemenin ise insanı rahatlattığını dile getirdi. günay, çiçek bakmayı çocuk büyütmeye benzeterek, “küçükken alıp büyütüyorsun ve bütün aşamalarını izliyorsun. İnsanların strese ve bunalıma girdiği günlerde çiçek uğraşları çok iyi geliyor.  bazı müşterilerimiz ilaç kullandığını ama çiçek bakımından sonra ilacı bıraktığını söylüyor. çiçek bakmak aynı zamanda herkesin yapabileceği bir uğraştır. stres alır. onun gelişimini izlemek insanı rahatlatır” ifadelerini kullandı. foto-haber: sümeyye çaliŞkan

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası