banner
Özel

Aksaray’ın asırlık lisesi

Aksaray’ın son dönemde birçok alanda ün yapmış şahsiyetlerinin yetiştirildiği, tarihte önemli bir yere sahip Aksaray Lisesi, yüzüncü yılını kutluyor. Dönemin Valisi Abdullah Sabri Karter tarafından yaptırılan lisenin Aksaray için oldukça..

Aksaray’ın asırlık lisesi
banner

Aksaray’ın son dönemde birçok alanda ün yapmış şahsiyetlerinin yetiştirildiği, tarihte önemli bir yere sahip Aksaray Lisesi, yüzüncü yılını kutluyor.

Dönemin Valisi Abdullah Sabri Karter tarafından yaptırılan lisenin Aksaray için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Azm-i Millî Sanayi Müzesi ve Arşiv sorumlusu Dr. Mustafa Fırat Gül, “Aksaray lisesi şehrimizdeki en eski eğitim yuvalarından birisidir. Mimari yönden ise gerçekten bir şaheserdir. Bu eserin biblo gibi güzel olması dikkat çekiyor. Burada dış görünüşten ziyade şehrin kültür ve eğitim tarihindeki yerine katkısı gerçekten çok önemli. Aksaray Lisesi dönemin Valisi Abdullah Sabri Karter tarafından yaptırılıyor. Onun öncesinde bir rüştiye mektebi var. Bunun dışında birkaç tane de medrese var. Medreseler o dönemde yıpranmış durumda idi. Özellikle 1.Dünya Savaşı sonrası Anadolu’nun her yeri gerçekten çok zor günler yaşamışken, şehrin hızlı bir şekilde imar ve ihya edilmesi gerekiyordu. Anadolu insanları yokluğu o dönemde iyice hissetmişti” dedi.

‘LİSEDE 10 BİNLERCE KİŞİYE EĞİTİM VERİLMİŞ’

Zor günlerde şehre kazandırılan lisenin 100 yılı geride bıraktığını anlatan Gül; “O dönemde yeterli öğrenci sayısına ulaşılamamış. Ortaokul öğrencilerine de bu okula aktararak buraya orta mektep olarak hizmete açtı. Kendisinden sonra gelen vali, hükümet konağı olmasın ve eğitim yuvası olarak devam etsin düşüncesi ile 1923 yılında eğitime başlamış ve bu gün itibarı ile tam bir asır olmuştur. Bu güzel binadan şehrimizde 10 binlerce kişi eğitim almış.1928 yılından 1958 yılına kadar orta mektep, daha sonra Aksaray Lisesi olarak faaliyet yürütmüştür. 1928 yılında hocaları ile öğrencileri Hasan Dağının zirvesine 1 hafta yürüyerek bir gezi yapmışlar. Bunu da Hasan Dağında ilmi cevalan ismi ile kitap haline getirmişler.1 asırdır eğitim veren Aksaray Lisesi şehrimizde çok önemli bir yere sahiptir” diye konuştu.

AKSARAY LİSESİNDEKİ ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Tarihi lisenin ışıklandırılmasının çok isabetli olduğunu ve bambaşka bir atmosfere büründüğünü belirten Gül, “Bu güzel binanın geceleri de net olarak görülmesi burada okuyan veya okumayan herkesin ilgisini çekmektedir. Yazdığım kitap Abdullah Sabri Bey ile ilgili idi. Daha önce hiç yayınlanmamış, belge, bilgi ve fotoğraflarla içinde barındıran bir kitap. Aksaray lisesi arşivlerindeki Osmanlıca yazıları tek tek okudum. Abdullah Sabri Karter döneminden başlayarak Aksaray lisesindeki araştırmam ise devam ediyor. Aksaray Lisesi ile ilgili birde müstakil bir kitap yazmayı düşünüyorum” dedi. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası