banner
Gündem

Artan maliyetler av bayilerini zorluyor

aksaray”da av malzemesi satan bayilerin artan maliyetler sonrası işleri düştü. doruk av bayisi yetkilisi adil bakar, ”tüfek ile av malzemesi satışlarımız her geçen yıl düşüyor. yeni bir avcı tüfeği ile..

Artan maliyetler av  bayilerini zorluyor
banner

aksaray”da av malzemesi satan bayilerin artan maliyetler sonrası işleri düştü.
doruk av bayisi yetkilisi adil bakar, ”tüfek ile av malzemesi satışlarımız her geçen yıl düşüyor. yeni bir avcı tüfeği ile ekipmanları ile av belgesi ile bunun maliyeti 3 bin lira buluyor. avcılık zevk meselesi olduğu için her geçen yıl talep azalıyor. genel olarak av kırsal bölgede olduğu için köylerde vatandaşlar av yerine kahvehanelerde vakit geçiriyor. köylüler dağda gezip közde çay içip dağ havası alıp avlanıp evine gelirlerdi, şimdi bu olay tamamen ticarete döndü. parası olan kişiler avlanıyor. köylüler av işini artan maliyetlerden dolayı bitirdi” dedi.
daĞlarda domuz sayisi yÜzde yÜz artti
avcılar kulübü olarak av sezonu bitince avcılara trap ve skeet atıcılık yarışmaları düzenlediklerini belirten bakar, ”bu etkinlikleri kendi çabamızla yapıyoruz. yaban hayvanlarından domuzun artışı şehrimizde yüzde yüz arttı. hasandağı köyleri karacaören, kargın, yenipınar ile güzelyurt ilçesi ile ekecik bölgesinde dağlarda aşırı şekilde domuz var. 3 yaşındaki eke bir dişi domuz sezonda 3 kez yavruluyor ve her birinde 15 yavru yapıyor. devletimiz bunları arazilere meşeler büyüsün diye salıyor yani domuz ağacın diplerini boşaltıyor ve hava almasını sağlıyor” dedi.
‘domuzlar yÜzÜnden kÖylÜler
tarlalarini ekemez hale geldİ”
zarları hakkında da bilgiler veren bakar, ”tarım arazilerinde her şeyi yiyor. doğada hiçbir şey kalmayınca küçük ağaçların köklerini dahi kemiriyor. oda bahar döneminde ağaçların kurumasına sebep oluyor. böylede riskli bir hayvan. orman müdürlüğü ekipleri atış kulüplerine dilekçe gönderirse bu domuzları eksiltebiliriz. biz avcılar olarak fişek masrafları ile yol masraflarımız karşılanırsa arazilerde çoğalan domuzları sürek avı ile azaltabiliriz. ilısu, yenipınar bölgesinde çiftçiler tarlalarını ekemez hale geldi. çiftçiler köyden şehre göç etmek zorunda kalıyor. çiftçi ne ekerse onu yiyor ve çiftçi tarladan hiçbir ürün kaldıramaz hale geldi. benim kendi arkadaşım bu yıl 10 dekar tarlasına 3 kez patates ekti ve 3″ünde de domuz hepsini yedi bunun üzerine tarlasını artık ekmiyor” dedi.
‘yetkİlİler destek verİrse bİz
domuzlari temİzlemeye talİbİz”
avcılar olarak her zaman hazır olduklarını belirten bakar, ”yetkililer destek verirse biz dağlardaki bu domuzları temizleye talibiz. biz orman işletmeye avcı başına yıllık 500 lira vergi veriyoruz. bunla avcılar adına yaklaşık 50 çam ağacı dikiliyor ve avcıların buraya girmesine izin vermiyorlar” diye konuştu. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası