banner
Gündem

Aşıklı Höyük dünyaya tanıtılıyor

aşıklı höyük, ilk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin yaşandığı bir yerleşim yeri olarak biliniyor aksaray”ın gülağaç ilçesine bağlı kızılkaya köyünde 10 bin..

Aşıklı Höyük  dünyaya tanıtılıyor
banner

aşıklı höyük, ilk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin yaşandığı bir yerleşim yeri olarak biliniyor

aksaray”ın gülağaç ilçesine bağlı kızılkaya köyünde 10 bin 500 yıl öncesine dayanan tarihi ile orta anadolu”nun en eski yerleşim yeri olan aşıklı höyük, 5 ülkeden 13 yerli ve yabancı sanatçıya ilham oldu. kazı İzleri sergisi, tarihi hüsrev kethüda hamamı”nda ziyaretlerini ağırlamaya başladı. 25 Şubat”a kadar izlenebilecek sergi daha sonra İskoçya”nın dundee ve İspanya”nın barcelona şehirlerinde de izleyici ile buluşacak.

aksaray  ilinin yaklaşık 25 kilometre doğusunda, gülağaç ilçesine bağlı kızılkaya köyü sınırları içerisinde yer alan aşıklı höyük, ilk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin yaşandığı bir yerleşim yeri olarak biliniyor. aşıklı höyük”te kazı çalışmaları belirli aralıklarla devam ediyor.

10 bİn 500 yillik tarİh sanatla buluŞtu

kazı İzleri sergisi, aşıklı höyük dostları derneği başkanı ferhat boratav, serginin kazı çalışmalarına destek olmak, kültürel mirasın halk tarafından benimsenmesini ve korunmasını sağlamak ve kazı alanının tanınırlığını artırmak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

derneğin “sanat ve arkeoloji  projesi”, kültür ve turizm bakanlığı tarafından avrupa birliğinin mali desteği ile hayata geçirilen “ortak kültür mirası: türkiye ve ab arasında koruma ve diyalog-ii hibe programı” kapsamında desteğe değer bulundu.

5 Ülkeden 13 sanatçi aŞikli hÖyÜk”ten esİnlendİ

sergide 5 ülkeden 13 sanatçının aşıklı höyük”ten esinlendiğini ifade eden boratav, “bu serginin türkiye”de benzeri çok az. aşıklı höyük insanın insan olma mücadelesindeki süreci görmek açısından bir laboratuar gibi. 10 bin 500 yıl önce insanlar burada bin yıl boyunca yaşamışlar. bunu nasıl yaptılar, nasıl yaşadılar? bu soru insanı çok etkiliyor. bu açıdan aşıklı höyük çok önemli bir yer” dedi.

aksaraylilarin kÜltÜrel mİrasi

Şubat ayında yolu İstanbul”a düşecek herkesi sergiye beklediklerini ifade eden boratav, "aşıklı höyük, herkesten önce aksaraylıların kültürel mirası, aksaray tarihinin sıfır noktası. biz bu değerin daha iyi tanınması için, sergimizi İstanbul”a, buradan da İskoçya”ya, dundee”ye, İspanya”ya, ve barcelona”ya taşıyacağız" dedi.

aksaray”da başta vali hamza aydoğdu olmak üzere yerel yöneticilerden büyük destek gördüklerini belirten ferhat boratav, "hem valimiz, hem de bizler sergiyi bir şekilde aksaray”a da taşımak konusunda çok istekliyiz" dedi. foto-haber: Şeyda coŞar

 

 

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası