banner
13

Çerezlik kabak tarlaları ‘sarı gelinliği’ni giydi

aksaray”ın coğrafi işaret tescilli kabak çekirdeği hasadı başlarken, üretilen kabakların hasat öncesi yaşattığı görsel şölenle de dikkat çekti. aksaray genelinde yaklaşık 47 bindekar alana 5 bin 200 ton kabak çekirdeği..

Çerezlik kabak tarlaları  ‘sarı gelinliği’ni giydi
banner

aksaray”ın coğrafi işaret tescilli kabak çekirdeği hasadı başlarken, üretilen kabakların hasat öncesi yaşattığı görsel şölenle de dikkat çekti. aksaray genelinde yaklaşık 47 bindekar alana 5 bin 200 ton kabak çekirdeği üretimi gerçekleştirilerek kent ekonomisine de katkı sağlandı.
kentin, türkiye”de hem bitkisel üretimde hem de kabak çekirdeği üretiminde 4″üncü sıradayer aldığını ifade eden İl tarım ve orman müdürü bülent saklav, "kabak çekirdeğimizi diğerlerinden ayırt eden en önemli özellik, kalsiyum, mineral ve protein miktarının fazla olmasıdır. aynı zamanda tuz gölü havzasındaki verimli arazide yetişmesinden dolayı vitamin ve mineral miktarı açısından tescillenmeye hak kazandı” dedi.
çiftçi Şevket topaloğlu ise, son yıllarda giderek artan kabak çekirdeği yetiştiriciliğinin önemli gelir kaynağı haline geldiğini söyledi. topaloğlu, “aksaray”ın güzelyurt ve gülağaç ilçelerinde yetişen kabaklar özel makinelerde çekilip çekirdeklerinden ayrılıyor.son aşama olarak güneşin altında kurutulmaya bırakılan kabak çekirdekleri elenerek sevkiyata hazır hale geliyor.  geçmiş dönemlerde kabak çekirdeği hasadı yapılırken çok sayıda insana ihtiyaç duyulurdu. ama gelişen teknolojiyle birlikte hasat süresi kısaldı. teknolojik aletler, insan gücüne duyulan ihtiyacını en aza indirdi” dedi.
foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası