banner
Köşe yazıları

FAZLA KİLOLARIMIZIN SORUMLUSU EKMEK Mİ?

Ekmek, yıllardır insanların beslenmesinde bulunur ve de özellikle İç Anadolu halkı olarak bizim sofralarımızın vazgeçilmezidir. Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık yarısının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini düşündüğümüzde aslında soframızda ekmek olması gerekiyor da..

FAZLA KİLOLARIMIZIN  SORUMLUSU EKMEK Mİ?
banner

Ekmek, yıllardır insanların beslenmesinde bulunur ve de özellikle İç Anadolu halkı olarak bizim sofralarımızın vazgeçilmezidir. Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık yarısının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini düşündüğümüzde aslında soframızda ekmek olması gerekiyor da diyebiliriz. Karbonhidrat, vitamin, mineral ve lif açısından zengin olmasına rağmen günah keçisi olan ekmeğe biraz yakından bakalım.

Ekmek, E vitamini, B1,B2, B3, B6, B9 vitamini, demir, çinko, magnezyum, sodyum, protein ve çok az miktarda yağ içerebilir. İçeriğindeki lif sindirime yardımcı ve bağırsaklara iyi gelmesinin yanı sıra Tip2 diyabet riskini azaltır. Buğday, çavdar gibi içerdiği tahılların miktarına göre besin değeri değişkenlik gösterir.

Kalori kısmak için ekmeği kesip haliyle de doymayınca 1 tabak daha yerken daha fazla kalori alabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Aslında kilo almanızın sebebi ihtiyacınız olan kaloriden daha fazla beslenmektir. Beslenmede yapılması gereken şey ekmeği sofralardan kaldırmak değil çeşidini değiştirmektir.

Örneğin beyaz ekmekte tahıllar işlemden geçirilir, vitamin ve minerallerin bulunduğu ruşeym ve lif kaynağı olan kepek kısmı ayrılır geriye kalan nişasta kısmından beyaz un üretilir. Nişasta saf karbonhidrattır. Bu yüzden besleyici değeri olmayan ve işlemden geçirilmiş olan beyaz ekmeği tüketmemek doğru bir adım olabilir ama tam buğday, çavdar veya ekşi mayalı ekmeğin faydalarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.

Marketlerden paketli ekmek alıyorsanız içeriğinde palm yağı olan veya E920, E924, E928 kodu yazan ekmekleri almamaya özen göstermelisiniz. Açık ekmek alıyorsanız ekmeğin, dış dokusunun kızarık, iç dokusunun gözenekli ve süngerimsi olmasına, maya kokusundan uzak ve çiğ hamur gibi kokmamasına dikkat etmelisiniz.

Tam buğday ekmeklerinin tadını sevmiyorsanız farklı fırınların ekmeğini deneyebilir, çekirdekli veya farklı yağlı tohumların eklendiği ekmekleri de alabilirsiniz. Diyetinizin ilk kuralı beslenme düzenimizden ekmeği değil işlenmiş, paketli ürünleri çıkarmak olursa çok daha sağlıklı kilo verebilirsiniz.

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası