banner
Gündem

İhtisaslaşma kapsamında üç proje daha destek aldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, futbol tekmeliği, bisiklet okuryazarlığı ve tenis topu fırlatma makinesi projelerine destek verdi. Konuya ilişkin düzenlenen törende, proje sahibi akademisyenlerle sözleşme protokolleri..

İhtisaslaşma kapsamında üç proje daha destek aldı
banner

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, futbol tekmeliği, bisiklet okuryazarlığı ve tenis topu fırlatma makinesi projelerine destek verdi. Konuya ilişkin düzenlenen törende, proje sahibi akademisyenlerle sözleşme protokolleri imzalandı.

 FARKLI BİLİMSEL DİSİPLİNLERİN ORTAK PROJE ÜRETMESİ ÖNEMLİ

Törende kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, yeni dönemde bilimsel çalışma ve proje üretimlerinin klasik anlayışların dışına taştığını ve “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi”nin de bunu sağlamayı amaçladığını söyledi. Sürekliliği olan projeler üretebilmek için de farklı bilimsel disiplinlerde çalışanların bir araya gelmesinin önemli olduğuna değinen Şahin, bu anlayış dönüşümünü şu şekilde özetledi: “Konu bazlı ve katı kompartımanlara ayrılmış bir biçimde başlayan bilimsel çalışmalar zaman içinde multidisipliner bir anlayışa evrildi. Bu süreç, farklı disiplinlerde çalışanların aynı konuda buluşmasını sağladı ancak üretilen metinler birbiriyle temas etmediği için interdisipliner bir faza geçildi. Bu faz, akademisyenleri kendi bilimsel jargonlarının dışına çıkarak, ortak bir düşünce etrafında, birbiriyle temas eden metinler ve projeler üretme aşamasına getirdi. Günümüzde ise ise transdisipliner anlayışın hâkim olmaya başladığı bir süreçteyiz. Bu süreç -çok sayıda disiplini yan yana getirmenin ötesinde- disiplin dışında olanları da konunun içine dâhil ediyor. Örneğin; bir spor malzemesinin üretilmesi hususunun içinde spor, mühendislik, iktisat, estetik gibi farklı bilimsel disiplinlerin yanı sıra spor kulüpleri ve kurumlar gibi dış paydaşlar da var. Yeni dönem, tüm bunları kapsayacak biçimde ilerliyor” dedi.

KAMPÜSTE ÜRETİLEN İŞLERİN BİR KISMI ŞEHİR GENELİNE YAYILDI

Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma çalışmaları kapsamında, yaklaşık dört yıldır, farklı disiplinlerden isimlerin bir araya gelerek projeler ürettiğini ve temel amaçlarının Aksaray’da kalıcı izler bırakacak projeler üretmek olduğunu dile getiren Rektör Şahin, “İyi yolda ilerliyoruz ancak çok daha iyi olabiliriz. İhtisaslaşma sürecindeki kaynaklardan daha verimli ve daha yoğun şekilde faydalanabilmek için bu alana temas eden daha fazla proje üretmemiz gerekiyor” dedi. ASÜ’de ihtisaslaşma kapsamında çok sayıda iyi ve sürdürülebilir işin çıktığını bazı somut örneklerle izah eden Prof. Şahin, şöyle devam etti: “Kampüste yamaç paraşütü eğitimleri düzenledik. Bugün farklı kulüplerin ve müteşebbislerin de girişimlerinin ardından yamaç paraşütüyle ilgilenenlerin sayısı artış göstermeye başladı. Sportif, sosyal ve ekonomik olarak şehre yeni bir alan açmış olduk. Bunun yanı sıra bisikletli hayatı öne çıkaran bir proje yaptık. Proje kapsamında istasyonlar kuruldu, yollar düzenlendi, bisikletler alındı, çeşitli yarışmalar ve törenler gerçekleştirildi. Bir süre sonra bu proje şehre yayıldı ve Aksaray Belediyesi de şehrin belli bölümlerini kapsayan bir bisiklet projesini uygulamaya başladı. Dolayısıyla burada ürettiğimiz bir çalışma şehir açısından kalıcı farklı bir yatırıma dönüşmüş oldu. Şehrimiz ve Üniversitemiz için yeni bir ufuk çizmek ve yeni bir hikâye yazmak için ihtisaslaşma sürecini çok önemli buluyoruz.”

DESTEKLENEN PROJE SAYISI 11 OLDU

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz ise sürecin geneline dair bilgiler aktardı. “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi”nin 2016 yılında başladığını ve ASÜ’nün 2018 yılında ihtisas üniversitesi payesi alarak çalışmaya başladığını anımsatan Prof. Deligöz, “Biz, ikinci beşli grup içinde sürece başladık ve şu an ülkemizde 22 ihtisas üniversitesi var. Farklı şehirlerde farklı alanlarda bu çalışmalar devam ediyor. ASÜ’de ve Aksaray’da bu hususta çok önemli çalışmalar hayata geçirildi. Koordinatörlüğümüz aracılığıyla bu alana dair yapılan projeleri desteklemeye devam ediyoruz” dedi. İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Lalehan Akyüz de tüm süreçleri yakından takip ettiklerini ve çalışmalara pozitif katkı sunmak adına gayret gösterdiklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından proje sahibi akademisyenler, Rektör Şahin’le birlikte sözleşme protokollerini imzaladı. Desteklenen projeler kapsamında Mühendislik Fakültesi’nde görev yapan Öğr. Gör. Dr. Murat Horasan, darbeleri üst düzeyde sönümlendirecek bir futbol tekmeliği, Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüceant sağlıklı ve hareketli yaşama katkı sağlayacak olan bisiklet okuryazarlığı ve Mühendislik Fakültesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Demir ise yerli bir Tenis Topu Fırlatma Makinesi üzerinde çalışacak.

Üç yeni çalışmayla birlikte ASÜ Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün destek verdiği toplam proje sayısı 11’e yükseldi.  (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası