banner
13

Kamışlar Sahire’nin elinde sanata dönüşüyor

aksaray”ın akhisar köyünde yaşayan sahire darılmaz (42) ,20 yıldır emekle kamıştan yaptığı hasırları satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. hasır örme işini küçük yaşlardan itibaren yaptığını söyleyen darılmaz, sazlıklarda yetişen kamışlarla..

Kamışlar Sahire’nin elinde sanata dönüşüyor
banner

aksaray”ın akhisar köyünde yaşayan sahire darılmaz (42) ,20 yıldır emekle kamıştan yaptığı hasırları satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.
hasır örme işini küçük yaşlardan itibaren yaptığını söyleyen darılmaz, sazlıklarda yetişen kamışlarla evlerinin bahçesinde yöreye has hasır örüyor. darılmaz, “ben küçükken bu işi yapan insanlar vardı fakat şu anda benden başka kimse kalmadı. bazen saatlerce bu iş ile uğraştığım oluyor” dedi.
‘unutulmaya yÜz
tutmuŞ bİr zanaat”
unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olan hasır dokumacılığını yaşatmaya çalıştığını belirten darılmaz, “kamışları tek tek ilmek ilmek işlemek büyük bir sabır gerektiriyor. kamış sert bir bitki bu yüzden şekil verebilmek için elimizle tek tek ortadan kesiyoruz. sonra traktör yardımıyla eziyoruz, sulayıp üstünü kapatıyoruz. yumuşattıktan sonra örüp, hasır haline getiriyoruz” diye konuştu.
eskiden hasırın çok tercih edildiğini kaydeden darılmaz, “eskiden güzel satışlar yapıyordum. hatta çocuklarımı hasırdan elde ettiğim gelir ile okuttum. yaptığımız hasırların fiyatı 50 tl. bu fiyat emeğimizin karşılığı değil fakat biz ekmeğimizi kamıştan kazanıyoruz. Ördüğüm hasır köylerde evlerin tavanlarında ve son yıllarda kamelyalarda kullanılıyor. kamış bizim için oldukça değerli” ifadelerini kullandı. foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası