banner
Gündem

Kesim sonrası kurban etini en az 1 saat bekletin

kurban bayramı öncesi kesilen kurbanların doğru tüketilmesi ile ilgili bilgi veren koruyucu sağlık uzmanı prof. dr. oğuz Özyaral, ‘”kurban etini dinlendirmeden yemeyin.  kurban bayramı öncesi kesilen kurbanların doğru tüketilmesi ile..

Kesim sonrası kurban  etini en az 1 saat bekletin
banner

kurban bayramı öncesi kesilen kurbanların doğru tüketilmesi ile ilgili bilgi veren koruyucu sağlık uzmanı prof. dr. oğuz Özyaral, ‘”kurban etini dinlendirmeden yemeyin. 
kurban bayramı öncesi kesilen kurbanların doğru tüketilmesi ile ilgili bilgi veren koruyucu sağlık uzmanı prof. dr. oğuz Özyaral, ‘”kurban etini dinlendirmeden yemeyin. kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması ya da buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. ayrıca dışarıda et çok kısa süre kalmalı ve derhal dağıtacak yerlere ulaştırılmalıdır” dedi.
kurban etİnİ dİnlendİrmeden yemeyİn
prof. dr. oğuz Özyaral, “alışıldığı üzere kurban kesilir kesilmez o günkü yemeğe yetiştirilmeye çalışılır. ancak kurban kesilir kesilmez et tüketilmemelidir. kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması veya buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. böylece hem et dinlenir, damarlardaki pıhtı birikimine neden olacak kan dışarı atılmış olur hem de kasılan et gevşer, kendini salar ve sertliği gider. eğer etinizi buzdolabınıza kaldıracaksanız o zaman tek kullanımlık porsiyonlar halinde poşetlemelisiniz. uzun süreli derin dondurucuya konulacak parçalar tek kullanımlık büyüklükte olmak zorundadır. asla çözünen et ikinciye dondurulmaz.  havanın sıcak olduğunu unutmayın. poşet içinde hava almadan birkaç saat bekleyen et bile bozulabilir.”
etİ çok parçalayarak yemek bakterİ Üretİr
Özyaral, “eti çok parçaya bölmek yüzeysel kirlemeye neden olur. bu da bakteri kirliliğini artırır. kesimle birlikte etin kanının çıkması için buzlu suya koyabilirsiniz. eti kesip parçaladıktan sonra mutlaka temiz kaplara alınmalıdır. ayrıca ete dokunma, etle temas bakteri üremesine uygun zemin oluşturur. dolayısıyla etin her parçalanışı yani küçülmesiyle üzerine bulaşan kirlilik artar.  dışarıda et çok kısa süre kalmalı derhal dağıtacak yerlere ulaştırılmalıdır.” dedi
kurban etİ kavurma Şeklİnde yenmelİ
kurban etinin mümkün olduğunca kavurma şeklinde tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Özyaral sözlerine şöyle devam etti; ‘”en doğru pişirme şekli etin kendi yağıyla kavrulmasıdır. İsteğe bağlı olarak soğan, biber, domates gibi sebzeler eklenerek sotelenebilir. etin yanında bulgur, ayran, şalgam ya da salata ile servis edilmesi hazmı kolaylaştırır. sağlık açısından da daha doğru bir tercihtir. dinlendirilmeden ızgara şeklinde tüketilmesinin, özellikle az pişmiş olarak yenmesinin de çok doğru olmadığını belirtirim.” dedi. (haber merkezi)
 
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası