banner
Gündem

Küçükbaş üreticileri kurban bayramını bekliyor

Aksaray Damızlık ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Mahmut Aktürk, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık satışlarının başladığını belirtti. Aktürk, “Aksaray, zengin ovaları ve yüksek yaylalarıyla, ot kalitesinin yüksek olduğu ve küçükbaş..

Küçükbaş üreticileri kurban bayramını bekliyor
banner

Aksaray Damızlık ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Mahmut Aktürk, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık satışlarının başladığını belirtti. Aktürk, “Aksaray, zengin ovaları ve yüksek yaylalarıyla, ot kalitesinin yüksek olduğu ve küçükbaş için bütün şartların var olduğu bir şehirdir. Bizim hayvanlarımız doğal besleniyor çünkü vitamin ve mineral açısından otlarımız oldukça zengin. Hayvanlarımızı organik beslediğimiz içinde etimiz çok kaliteli, sağlıklı ve lezzetlidir. 900 bin küçükbaş hayvanımız var. Bunun 400 bini kurbanlık için ayrılıyor. Şehrimizde büyükbaşlarda kurban satışları kurbana 59 gün kala başladı. Küçükbaşta ise bayrama 15 gün kala satışlar hızlanıyor. Bu yıl fiyatlar yüksek ve hala daha artış göstermeye devam ediyor” dedi.

Kurban fiyatlarına değinen Aktürk, “Küçükbaş hayvan fiyatları 10 ila 25 bin lira arasında değişiyor.  Asgari ücret geçen yıl kurban bayramı öncesi 8 bin 250 liraydı. Biz geçen yıl 6-7 bin liraya kurbanlık sattık. Bu yıl ise asgari ücret 17 bin lira. Sağlıklı bir kurbanlık 15 bin lirayı bulunabilir. Asgari ücretle kıyas edilirse yükselme aynı. Emekli vatandaşlarımızın maaşları onun kadar yükselmedi. Girdi maliyetlerimiz geçen yıla oranla yüzde 200 ile 300 arasında arttı. Üreticimiz bu işten para kazanmak istiyor. Küçükbaş üreticileri kurban bayramını bekliyor. Büyükbaşa göre kasaplarda küçükbaş fazla satılmıyor. Daha çok büyükbaş tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLARIMIZ ORGANİK OLAN KÜÇÜKBAŞ TERCİH ETSİNLER’

Eskiden Türk mutfaklarında küçükbaş etinin daha çok tercih edildiğini belirten Aktürk, “Küçükbaş eti Türk mutfağının temelini oluşturuyordu. Daha sonradan koyun eti yağlı, kuyruğu kolesterol yapar ve kalp krizine sebep olur diye söylemler dolayısıyla toplumumuzda küçükbaş etinden uzaklaştı. Yeni nesil gençlik ise etin koktuğundan bahsediyor. Neresi kokuyor bizde bilmiyoruz. Anadolu bir küçükbaş coğrafyasıdır. Yılın 8-9 ayını meralarda bin bir çeşit ot ile beslendiği için daha organik ve sağlıklıdır. Büyükbaş hayvanlar ise besi yemleriyle besleniyor. Biz vatandaşlarımızdan küçükbaş hayvanları tercih etmelerini istiyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası