banner
Gündem

SOMUNCU BABA RAMAZAN’DA ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR

somuncu baba; manevi  havasıyla ziyaretçi çekiyor   somuncu baba; manevi havasıyla ziyaretçi çekiyor  osmanlı döneminde yaşamış anadolu erenlerinden olan bilinen Şeyh hamid-i veli”nin aksaray”daki türbesinde ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor…

SOMUNCU BABA RAMAZAN’DA ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
banner

somuncu baba; manevi 
havasıyla ziyaretçi çekiyor  
somuncu baba; manevi
havasıyla ziyaretçi çekiyor 
osmanlı döneminde yaşamış anadolu erenlerinden olan bilinen Şeyh hamid-i veli”nin aksaray”daki türbesinde ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
somuncu baba olarak bilinen Şeyh hamid-i veli”nin türbesi aksaray halkının ramazan”daki uğrak yerlerinden olurken, çevre illerden de ziyaretçi geliyor.
İnsanlar türbede duasını edip, çilehaneye girerek somuncu baba”nın orada yaşadığı güzellikleri, hatıraları yaşamaya çalışıyor. vatandaşlar gün içerisinde vakit namazları için de somuncu baba camii”ne akın ederek, namazlarını açık havada eda ediyor. türbeyi ziyarete gelenler somuncu baba”nın özel somun ekmeğini alıp gidiyor.
“somuncu baba”ya Özel somun ekmek aliyorlar”
Şeyh hamid-i veli somuncu baba hazretleri”nin aksaray”ın manevi mimarlarından olduğunu aktaran İl kültür ve turizm müdürü mustafa doğan; "aksaray”ın manevi mimarı somuncu baba hazretleridir. somuncu baba türbesi ve külliyesi her yıl uzaktan ve yakından binlerce insanın ziyaret ettiği aksaray”daki önemli mekanlardan bir tanesidir. somuncu baba hazretlerinin kabrinin bulunduğu yerde aksaray belediyesinin yaptığı düzenleme ile çok güzel bir külliye oluşturuldu. yine külliyenin içerisinde somuncu baba”nın hayatinin panoramik olarak sunulduğu güzel bir müzemiz var. bu müzede başından itibaren somuncu baba”nın hayatı kesitlerle anlatılıyor. buraya gelen insanlar ziyaretlerinin sonunda somuncu baba külliyesi”nin içinde bulunan somuncu baba fırını”ndan özel somuncu baba ekmeklerini alarak şehrimizden ayrılıyorlar.”dedi.
“ramazan ayinda manevİyati daha baŞka oluyor”
yılın her mevsimi somuncu baba”nın yoğun şekilde ziyaret edildiğini ancak ramazan ayında farklı bir yoğunluk olduğunu söyleyen doğan; “bölgenin özellikle ramazan ayında manevi havası daha fazla buruya gelen insanlar ramazan ayı içerisinde teravih namazlarında ve diğer günlerde somuncu babanın bulunduğu bu mekanda olmaktan mutluluk duyuyorlar. Özellikle aksaray ve dışarıdan gelen misafirler ramazanın manevi havasını burada doyasıya teneffüs ediyorlar.”diye konuştu.
“osmanlinin kuruluŞuna hİzmet etmİŞ bİr zat”
somuncu baba hazretleri bilindiği üzere anadolu”daki tasavvuf hayatının önderlerindendir. çok kıymetli öğrenciler yetiştirmiştir. bunlardan en meşhurlarından birisi hacı bayram-ı veli”dir.  hacı bayram-ı veli”nin hocası olan somuncu baba hazretleri osmanlı devletinin kuruluş dönemini de ilmi ve dini yönden etkilemiş önemli şahsiyetlerden bir tanesidir. o hacı bayram”ı yetiştirmiş,  hacı bayram”da akşemseddin”i. akşemseddin”nin öğrencisi ise fatih sultan mehmet”tir.”dedi.
“somuncu baba”nin hayati bİzİ etkİledİ”
somuncu baba”yı ziyarete konya”dan gelen mehmet polat; somuncu babayı büyük bir evliya ve zat diye met ettiklerini ve bu mübarek ramazan ayında buranın manevi havasını teneffüs etmek için geldiklerini söyledi.  polat; "somuncu baba”nın hayatını anlatan ile ilgili olan levhaları okuduk, bu bizi baya etkiledi. İnsanın kendine biraz daha çeki düzen vermesi gerektiğini, bu dünyanın sadece geçici bir misafir hane olduğunu, esas bizim gitmemiz gereken yerin ahret olduğunu buradan da ahrete azık hazırlamamız gerektiğini tekrar anlamış olduk."diye konuştu. foto-haber: oğuzhan demİray

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası