banner
Gündem

Türkiye’nin ilk canlı müzesi olacak

alâeddİn keykubad”in Şaheserİ yaz sezonunda zİyarete açilacak aksaray”da 1229 yılında i. alâeddin keykubad tarafından yaptırılan sultanhanı kervansarayı, yaklaşık 800 yıldır dimdik ayakta duruyor. 2014 yılında unesco tarafından dünya mirası yedek..

Türkiye’nin ilk canlı müzesi olacak
banner

alâeddİn keykubad”in Şaheserİ yaz sezonunda zİyarete açilacak
aksaray”da 1229 yılında i. alâeddin keykubad tarafından yaptırılan sultanhanı kervansarayı, yaklaşık 800 yıldır dimdik ayakta duruyor. 2014 yılında unesco tarafından dünya mirası yedek listesine alınan ve yılda ortalama 500 bin yabancı turistin ziyaret ettiği sultanhanı kervansarayı, “canlı müze” haline getirilecek.
geçtiğimiz yıllarda çıkarılan kanun hükmünde kararname (khk) ile ilçe olmaya hak kazanan sultanhanı”nda bulunan kervansaray, 1229 yılında selçuklu sultanı 1″inci alaeddin keykubad tarafından yaptırıldı. kervansaray, 1278 de 2″nci gıyaseddin keyhüsrev tarafından genişletildi.
“kervansarayimizi yaŞanabİlİr hale
getİreceĞİz, canli mÜze yapacaĞiz”
yılda ortalama 500 bin yabancı turistin geldiğini ve kervansarayı canlı müze haline getireceklerini belirten sultanhanı belediye başkanı fahri solak, şöyle konuştu: "sultanhanı kervansarayı, türkiye”nin en büyük kervansarayıdır. ecdad o zaman ipek yolunu ve dünya ticaretini canlandırmak için her 20 kilometreye bir kervansaray yapmış. bunun en büyüğü, en ayakta kalanı da sultanhanı kervansarayıdır. sultanhanı”na yılda 500 bin yabancı turist geliyor. biz geçtiğimiz yıl restorasyonuna başladık. allah izin verirse 2019 yılının sonuna doğru kervansarayımızı yaşanabilir hale getireceğiz. İçerisinde canlı müze yapacağız. çeşitli kültürel faaliyetler yapacağız. hem yerli hem de yabancı turistlerimize daha iyi hizmet vermek için çalışacağız."
‘o gÜnÜn Şartlari yaŞatilacak”
kervansarayın ilk yapılıp, kullanıldığı dönemlerde içinde ne varsa, onları yeniden yapmaya çalışacaklarını ifade eden solak, şu şekilde konuştu:
"kervansarayımızda o günün şartlarında ne yaşanmışsa onu yapmaya çalışacağız. İçinde hamamı, tabibi her şey var. biz o odaları canlı müze yapmayı düşünüyoruz. buda türkiye”de bir ilk olacak. biri bakır dövecek, biri yorgan işçiliği yapacak, biri kilim dokuyacak. yabancı turistler böyle şeylere daha çok önem veriyor. müzeye gittiğiniz zaman bir objenin başında en fazla 1 dakika duruyorsunuz. ama turist, bir şey işlenirken gördüğü vakit orada daha fazla zaman geçirecek. sultanhanı bilindiği gibi halı doktorlarının da olduğu bir yer. dünyanın ve türkiye”nin her yerinden müzelerden halılar gelir, burada restorasyon yapılır. oraya çok güzel bir halı müzesi yapmayı da düşünüyoruz."
aslına uygun restore ediliyor
solak; “2018 yılında ilk önce avan projeyi ve mimari projeyi anıtlar yüksek kurulundan geçirdikten sonra çevre ve Şehircilik bakanlığına müracaat ettik. sultanhanı bilindiği gibi Özel çevre koruma (Öçk) bölgesinde. İlgili bakanlığın destekleriyle restorasyona başladık. yapının çatısından yağışlarla birlikte ciddi miktarda akıntı oluyordu, bunu kesmek için çatıyı kurşunla kaplattırdık. eskiyen ve orijinaline uymayan taşlar vardı, bunlar değişiyor. bu yıl yaz sezonunda inşallah sayın cumhurbaşkanımızı da davet edeceğiz ve sultanhanı kervansarayı”nı yüzümüzün akıyla restore edip tamamlayacağız.” diye konuştu. foto-haber: dilara arslangedİklİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası