banner
13

Üreticilerin ağılında kuzu bereketi başladı

aĞillarda kuzulama dÖnemİnİn baŞlamasi İle tatli telaŞ ve bereket yaŞaniyor aksaray”da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler, gece gündüz kuzulayacak koyunlar için mesai yapmaya başladı. İl damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri..

Üreticilerin ağılında kuzu bereketi başladı
banner

aĞillarda kuzulama dÖnemİnİn baŞlamasi İle tatli telaŞ ve bereket yaŞaniyor aksaray”da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler, gece gündüz kuzulayacak koyunlar için mesai yapmaya başladı.
İl damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk, yeni yıl ile birlikte kuzu doğumlarının başladığını söyledi. her doğumun üreticiler için yeni bir umut, sevinç ve risk kapısı olduğunu kaydeden aktürk, “Şehrimizde 450 bin civarında damızlık anaç koyun ile keçi bulunuyor. yeni doğumlarla birlikte küçükbaş hayvan sayımız 1 milyonun üzerine çıkıyor” dedi.

‘hayvan doĞumlarinda  hİçbİr sikintimiz yok”
İl tarım müdürlüğü ve veterinerler ile birlikte ortaklaşa yürütülen çalışmalar neticesinde aşılama, bakım ve danışmanlık hizmeti ile kuzu ölümlerini en aza indirgediklerini ifade eden aktürk, “bu sezon yavru ölümü noktasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. her yıl ciddi anlamda bakım ve beslemeye bağlı, yavru ölümleri ile karşılaşıyorduk. 1 yıldır beslediğimiz koyunlarımızın kuzularını almaya başladık. koyun kendi başına doğum yapabilir ama kesinlikle yetiştiricilerimizin gözetimi altında olması gerekir. bazen zor doğumlar ve ikiz doğumlarda sıkıntılar olabiliyor. bu yüzden üreticilerimizin doğumda kesinlikle refakatçi olması tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
‘yenİ kuzular Üretİcİlerİn
 yÜzÜnÜ gÜldÜrdÜ”
Üreticilerin büyük bir çoğunluğunun geçimini küçükbaş hayvancılık ile sağladığını kaydeden aktürk, doğumlarla birlikte hayvan sayısının artığını söyledi. aktürk sözlerini şöyle sonlandırdı: ” Üreticilerimizin büyük bir kısmı geçimini küçükbaş hayvancılıktan sağlıyor. bunun yanında süt sağımı da kısmi olarak yapıyor. bizlerde üreticilerimize koyun sütü, peyniri ve tereyağının ekonomik olarak çok değerli olduğunu anlatıyoruz. sütleri üretim yaparak değerlendirirlerse kendilerinin de ek gelir elde edecekleri söylüyoruz. yeni doğan kuzular ülkemize et ve süt noktasında ciddi katkı sağlayacak. kurban ve adaklık noktasında da küçükbaş bizim için çok önemli. senede bir kere yavru alıp onları 1 aylık olduğunda besleme yemleri ile büyütüyoruz. büyüyen kuzular 4-5 aylık olduğunda kesime gidiyor. bir kısmı ise kurban bayramı”nda satıyor. kuzuların gelişi aslında baharın habercisi derler ama artık nisan ayında değil, mevsimlerin değişmesi sebebi ile ocak ayında doğumlar başlıyor. Üstelik yılın 12 ayında kuzu bulmak mümkün. yeni yıl ile kuzu fiyatlarında bir iyileşme oldu. fiyatların artması ve yeni kuzular üreticilerin yüzünü güldürdü” diye konuştu. foto:İha/haber: ali furat

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası