banner
Esnaf

Yapamazsın dedikleri işi 37 yıldır sürdürüyor

Aksaray’da 3 çocuk babası 67 yaşındaki ayakkabı ustası İsmail Kaya, 30 yaşında asker arkadaşının yanında öğrendiği mesleğinde 37 yıldır ter döküyor. Ayakkabı ustası İsmail Kaya, “1985 yılında Avrupa’dan Aksaray’a gelince..

Yapamazsın dedikleri işi 37 yıldır sürdürüyor
banner

Aksaray’da 3 çocuk babası 67 yaşındaki ayakkabı ustası İsmail Kaya, 30 yaşında asker arkadaşının yanında öğrendiği mesleğinde 37 yıldır ter döküyor.

Ayakkabı ustası İsmail Kaya, “1985 yılında Avrupa’dan Aksaray’a gelince asker arkadaşımın tavsiyesi üzenine 30 yaşında onun yanında çırak bu işe başladım. Birçok kişi bu yaştan sonra bu mesleği öğrenemezsin dediler. Ben azmederek ayakkabı tamir işini öğrendim. 4 yıl beraber çalıştık ve sonra dükkânı devraldım. O yıllarda Aksaray’da olmayan dikiş makinesini getirdik. Şehirde, mesleğe dair ilkleri de biz gerçekleştirdik. Kalfalık ve ustalık belgemi aldım. Şu anda ayakkabı tamiri, pençe ve taban işini yapıyorum. Bu dükkânda önceden 4 kişi çalışıyorduk. Yetiştirdiğim 3 kişi kendi dükkânlarını açtı ve onlarda bu mesleği sürdürüyor. Son 15 yıldır tek çalışıyorum. Ayakkabı ustalarının şehrimizde yaş ortalaması 60-70 arası. Ayakkabı fiyatlarının pahalanmasından sonra tamir işine olan talepte artmaya başladı. Şimdi en düşük ayakkabı 300 liradan başlıyor. Vatandaşlarda yaz günlerinde yeni ayakkabı almak yerine 20-30 liraya mevcut ayakkabılarını tamir ettiriyorlar. Bu meslekle 3 çocuğumu büyüttüm ve emekli oldum. İşimi sevdiğim için hala çalışıyorum. Gençlere de mutlaka bir sanat öğrenmelerini tavsiye ederim ”dedi.

‘DERİ DİYE ALINAN BİRÇOK AYAKKABI ÇİN MALI’

Ayakkabı alırken vatandaşların tabanına ve derisine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kaya, “Birçok vatandaş deri diye ayakkabı alıyor ama Çin malı çıkıyor. Maalesef bu vatandaşlarımızın fark edemediği bir ayrım… Bu tarz gösterişli ve parlak ayakkabılarda naylon karışımı var. Bu tarz deri görünümlü ayakkabılar tez zamanda yıpranıyor ve tamiri de zor oluyor. Birde ayaklarda koku yapıp parmaklarda mantar üretiyor. Kaliteli ürünler hem uzun süre kullanılır, hem de sağlık yönünden sıkıntı çıkarmaz. Vatandaşlarımızın kaliteli ayakkabı almaya özen göstermelerini tavsiye ederim” diye konuştu. Foto-Haber: Ali FURAT

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası