banner
13

Yeşil Aksaray inşa etme mücadelemiz devam ediyor

doğal orman alanlarının çok az olduğu aksaray ve çevresi orman İşletme müdürlüğü tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla yeşillendiriliyor.  aksaray”ın da bulunduğu tuz gölü bölgesi türkiye”nin en kurak bölgesi arasında yer alıyor…

Yeşil Aksaray inşa etme mücadelemiz devam ediyor
banner

doğal orman alanlarının çok az olduğu aksaray ve çevresi orman İşletme müdürlüğü tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla yeşillendiriliyor.  aksaray”ın da bulunduğu tuz gölü bölgesi türkiye”nin en kurak bölgesi arasında yer alıyor. ortalama yıllık yağış miktarı bölgede 370 kilo civarındayken, doğal orman alanlarının olması için gerekli yağış miktarının ise en az 500 kilo civarında olması gerekiyor. doğal orman alanlarının çok az olduğu aksaray ve çevresi orman İşletme müdürlüğü tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla yeşillendiriliyor.  
aksaray orman İşletme müdürü mustafa uygun bu kapsamda yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında gazeteniz egemen”e açıklamalarda bulundu.
aksaray”da ki ağaçlandırma çalışmalarını yağış azlığından dolayı daha az su isteyen türlerle yapmayı planladıklarını belirten uygun, “ortaköy tarafına geçince yağış miktarı artıyor. hasan dağının kuzeye bakan yamacı ormanlık, güneye bakan yamacı ise kurak. kuzeye bakan kısımda nem ile kar yağışı fazla. bütün bunları göz önünde bulundurarak saha çalışması yapıyoruz” dedi.
‘aĞaçlandirma alani bulmakta zorlaniyoruz”
aksaray”da ağaçlandırma yapamamalarının tek nedeninin kuraklık olmadığını söyleyen uygun, nerede ağaçlandırma yapmayı düşünseler karşılarına meraların da çıktığını ve bunlarında ağaçlandırmaya engel olduğunu vurguladı.
uygun, ”ağaçlandırma alanı bulmakta zorlanıyoruz. bunun nedeni küçükbaş hayvan sayısının aksaray”da fazla olması. buna bağlı olarak da mera bölgeleri fazla alan kaplıyor. Üreticilerde bu mera alanlarına ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuştu.
mera ihtiyacı olmayan köylere gidip, ağaçlandırma yapmak istediklerini de ifade eden uygun, “köye gidiyoruz, bizde hayvan yok diyorlar. ağaçlandırmak istediğimiz yeri köylülere söylediğimizde razı oluyorlar. daha sonra mera komisyonundan geçiyor. bu kez bakanlık onay vermiyor, türkiye”nin meraya da ihtiyacı var diyor. biz yeşillendirelim istiyoruz, onlar ise otlandırmak istiyor. İkisi bir arada gitmiyor” dedi.
aksaray”da fİdan dİkmek İçİn
en uygun mevsİm: sonbahar
sonbahar döneminde aksaray”a 750 bin fidan dikeceklerini belirten uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: “bunların 150 bini ile yeni bir alan oluşturacağız. 60 bini yenikent alanına, 90 bin dikmen projesi kapsamında, 50 bini rehabilitasyon alanına ve 200 bin hiç orman olmayan alanlara dikilecek. geri kalanıyla da daha önce dikilen ve kuruyan yerlere dikeceğiz.”
uygun, yaklaşık 30 bin fidanı toplumu bilgilendirmek ve öğrencilere ağaç dikmeyi sevdirmek adına küçük törenlerle fidan dikimi yapacaklarını söyledi.
aksaray”da fidan dikiminin sonbahar”da yapılması gerektiğini söyleyen ve bunun nedenlerini açıklayan uygun: “diktiğimiz fidanın üstünden bir kış geçmesi ve yağışları alabilmesi lazım, kök sisteminin yerleşmesi lazım. toprak şehrimizde Şubat”ın 20″sinde uyanıyor, mart ayının 20″sinde yeni fidan dikerseniz eğer, kök bir aylık süreci gelişimini tamamlamadan geçirmiş olacak. akabinde mayıs ayında topraklarımız kurumaya başlıyor. kök istenilen seviyede gelişim sağlayamıyor. sonbaharda dikilen fidan, topraktaki hareketlenme ile mayıs sonuna kadar büyüyerek daha fazla suya kavuşuyor ve başarılı oluyor” dedi.
sÜneden korunmanin yolu
tarlalara fİdan dİkmektİr
süne ile mücadele konusunda da ağaçlandırmanın önemli olduğunu dile getiren uygun, tarla etraflarının ağaçlandırılmasıyla süne sorununun önleneceğinin altını çizdi.
bu manada tarlalarda ki süne ile mücadelede aksaray halkından yana beklentilerinin yüksek olduğunu belirten uygun, ”aksaraylı vatandaşlarımız her türlü meyveyi bahçesine, tarlasına eksin. tarım arazilerinin kenarında maalesef hiç ağaç göremiyoruz. Şehrimizde biyolojik çeşitlilik çok az olduğu için sadece arpa, buğday ve mısır ekiliyor. tarlalara en fazla zarar veren böcek sünedir. süneyi yiyen böcekler kabuklu ağaçların gövdesinde yuva yaparak yaşayabiliyor. ağaç olmazsa süneyi yiyen böcekler de olmaz. bunu sağlayabilmek için vatandaşlarımız ne buluyorlarsa başta meyve çekirdekleri olmak üzere her şeyi tarlalarına ekebilirler. biz dönemsel olarak alıç, badem, ahlât, ceviz, dişbudak gibi fidanları dağıtıyoruz. hazır sulanabilir arazilerin kenarlarına birer ağaç dikildiği zaman aksaray”da çok ciddi şekilde tarım zararlısının azalacağını düşünüyorum. bunun yanında biyolojik çeşitlilik de ürün verimini arttırıyor” dedi.
guİnness rekorlar kİtabina gİrmeye adayiz
uygun, 11 kasım”da tüm türkiye ile birlikte aksaray”da da eş zamanlı olarak saat 11.11″de başlayıp 3 saat sürecek etkinlikte 11 milyon fidan dikileceğinin de duyurusunu yaptı.
etkinlikle ilgili detaylı bilgiler veren uygun, “ankara genel merkezde cumhurbaşkanımızın katılımı ile bakanlığımızın ortaklaşa yürüttüğü bir kampanya olacak. bu konuda guinness rekorlar kitabına girmeye adayız. aksaray”da bu kapsamda 90 bin fidan dikilecek. nevşehir yolunda otelin karşısında bir alan belirledik. orada arazimiz hazır. vatandaşlarımızla beraber 35 bin daha fidan dikeceğiz” diye konuştu. foto: Şeyda coşar, haber: dilara arslangedİklİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası