banner
Gündem

Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Ramazan ayı hem ruhumuzu hem de bedenimizi terbiye ettiğimiz çok kıymetli bir zamandır. Bu zamanı iyi değerlendirmek sağlığımız için yapacağımız en güzel davranış olacaktır. Ramazan ayını iyi değerlendirebilmek adına faydalı..

Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?
banner

Ramazan ayı hem ruhumuzu hem de bedenimizi terbiye ettiğimiz çok kıymetli bir zamandır. Bu zamanı iyi değerlendirmek sağlığımız için yapacağımız en güzel davranış olacaktır. Ramazan ayını iyi değerlendirebilmek adına faydalı olacak şeyleri 10 maddede anlattım.

1- Sahuru atlamamalısınız.

 Uzun süre boyunca aç kalacağınız için öğleden sonra veya iftara yakın saatlerde kan şekeriniz gittikçe düşebilir. Kan şekerinin düşmesi ciddi sorunlara yol açabileceği gibi iftarda ne yiyeceğinize karar verirken sağlıklı düşünmenizi de engeller. Ezan okunduktan sonra kısa süre içinde sofradaki her şeyi yeme ihtimaliniz yükselir. Sonradan pişmanlık yaşamamak için sahura kalkmanız önemli.

2- Sahurda mideyi rahatsız etmeyecek yiyecekler tercih etmelisiniz.

 Sahurda gün boyunca aç kalma düşüncesiyle sofrayı donatmak çok mantıklı bir çözüm olmayacaktır. Çünkü aşırı yağlı veya baharatlı yiyecekler, kavurma, kızartma, yemekleri sindirim ve boşaltım sisteminizi ekstra yoracağından gün boyu rahatsızlık verebilir. Ayrıca susama hissini de artırır. Baklagiller aslında uzun süre tok tutsa da gece yemek bazı kişilerde gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Sahurdan sonra hemen tekrar uyuyorsanız baklagiller iyi bir seçenek olmayabilir.

3- Sahur öğününüz dengeli olmalı.

 Sahurda mutlaka protein kaynağı olarak yumurta, peynir veya yoğurt bulunmalı. Gün boyu enerjinizi korumak için karbonhidrat içeren tam buğday ekmeği, makarna, sebzeli/peynirli az yağlı börek veya yulaf tercih edebilirsiniz. Sofranızda çeşitlilik çok önemlidir. Bu sebeple zeytin, domates, salatalık, yeşillikler ve meyveleri sahur sofranıza eklemeyi unutmayın. Sahurunuzda kahvaltılık şeyler hazırlayabileceğiniz gibi çorba veya zeytinyağlı hafif yemekler de yiyebilirsiniz.

4-Sahurda pide, tahinli, reçel, bal, pekmez tercih edilmemeli.

Ramazan pidesi, reçel, bal ve pekmez kan şekerinde dengesizliğe sebep olabileceğinden gün içinde çabuk acıktırabilir bu sebeple iftarda tüketilmesi daha uygun olacaktır. Tahinlinin ise yağ içeriğinin yüksek olması sebebiyle susuzluk hissini artıracağından iftarda veya iftar ile sahur arasında tercih edilmeli.

5-Sahura kalkamayanlar geç saatlerde mutlaka bir öğün yapmalı.

 İşiniz sebebiyle veya farklı sebeplerle sahur yapamayacak durumdaysanız yalnızca iftarda yediklerinizle oruç tutmayın. Yatmadan önce bir nevi erken sahur yaparak ihtiyacınızı mutlaka karşılayın.

6-İftarda mümkün olduğunca orucunuzu suyla açın, sofranızda mutlaka çorba bulundurun.

 Orucu suyla açmak su ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ardından çorba ile devam etmek hem midenizi gelecek olan yemeğe hazırlayacak hem de doygunluğu artıracaktır. Çorbadan sonra en azından 5 dk dinlenin. Bu esnada namazınızı kılabilir veya sofradakilerle günlerinin nasıl geçtiği hakkında sohbet edebilirsiniz. Orucu suyla açmak ve ardından çorba ile devam etmek ve daha sonra bir süre beklemek yemeği hızlı yemenizi ve farkında olmadan çok yemenizi önler.

7- Yemekleri çoğunlukla haşlama, fırınlama, ızgara ve buğulama yöntemleri ile pişirin.

Kızartma ve kavurma yöntemleri sindirim sisteminizi rahatsız edebilir ve fazla kalori alımına sebep olabilir ancak çok sık olmamak şartıyla sofranızda bu tür yemeklere de yer verebilirsiniz. Mideyi rahatsız etmeyecek hafif yemekler hazırlamak için haşlama, fırınlama, ızgara veya buğulama yöntemleri ile yemekleri pişirmeye özen gösterin.

8-Sofrada mutlaka salata bulunmalı.

Sofrada ağır bir yemek varsa yanına salata gibi hafif bir şeyler eklemek yemek sonrası şikayetlerinizi azaltacaktır. İftarda yiyeceğiniz pide miktarını ayarlarken avuç içi kadar pidenin bir dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.

9-Tatlı seçiminizi çoğunlukla sütlü tatlılardan yana yapın.

Şerbetli veya yağlı tatlılar kan şekerinde daha fazla dengesizliğe sebep olabileceğinden gün içerisinde daha fazla acıkmanıza sebep olabilir. Onun yerine daha hafif olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek ve tatlı tüketimini minimum seviyede tutmak sizin için daha iyi olacaktır. Misafirliklerde tatlı ikramı mutlaka olduğundan ekmek, pilav, makarna veya hamur işi türevlerini azaltıp tatlıya yer vermek işinizi kolaylaştıracaktır.

10- İftar ve sahur aralığına ara öğün ekleyebilirsiniz.

 Bu ara öğünde çok fazla yerseniz sahuru gerektiği gibi geçiremeyebilirsiniz bu sebeple daha hafif şeyleri tercih etmeniz, örneğin bir meyve bulundurmanız, eğer tahinli yemek istiyorsanız yanına peynir, domates, salatalık, yeşillik eklemeniz güzel bir tercih olacaktır.

Ramazan ayında hareketsizlik arttığından bağırsaklarınızın çalışmasını desteklemek adına iftar sonrası yürüyüş yapmak, teravih namazı kılmak, eğer cami yakınsa yürüyerek gidip gelmek, spor salonuna gitmek veya en azından evde ufak egzersizler yapmak rahatlamanıza ve hafiflemenize yardımcı olacaktır.

Orucun bedenimizin sesini dinlemek ve sağlığımızı iyileştirmek için mükemmel bir fırsat olduğunu unutmayalım.

Hayırlı ramazanlar dilerim.

 

 

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası