banner
Siyaset

Aksaray Kapadokya’ya açılan kapıdır

tbmm genel kurulunda kapadokya alan başkanlığı bütçesi kapsamında bir konuşma yapan aksaray milletvekili ramazan kaşlı, “kapadokya alan başkanlığı ile sınırlandırılan bölge oldukça dar bir alandan oluşmuş ve aksaray, alan başkanlığı..

Aksaray Kapadokya’ya açılan kapıdır
banner

tbmm genel kurulunda kapadokya alan başkanlığı bütçesi kapsamında bir konuşma yapan aksaray milletvekili ramazan kaşlı, “kapadokya alan başkanlığı ile sınırlandırılan bölge oldukça dar bir alandan oluşmuş ve aksaray, alan başkanlığı sınırları dışında kalmıştır” dedi.   kaşlı, aksaray”ın kapadokya”nın giriş kapısı olduğunu ve farklı inançlara ev sahipliği yapmış, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan 14 kilometre uzunluğunda içerisinde 100″ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunan ihlara vadisi”nin sınırları içinde olduğu önemli bir yer olduğunu kaydetti.
kaşlı sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “manastırlar ve sofular vadileriyle, peri bacalarıyla, çok sayıda yeraltı şehirleriyle, eski kiliseleriyle ayrıca bir doğa harikası ve kültür beşiğidir. 
selçukluya uzun yıllar ev sahipliği yapan aksaray, konumu itibariyle önceden kral yolu ve İpek yolu gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğundan 8 asırlık mazisiyle sultanhanı, ağzıkarahan, tepesi delik han, alay han gibi önemli kervansaraylara ev sahipliği yapmaktadır. 
helvadere beldemizin güneyinde kalan ve helenistik devirden itibaren çok sayıda farklı toplum tarafından iskân görmüş antik coğrafyası ve tarihi ile “bölgenin efes antik kenti” olmaya aday nora antik kentinde, bizzat bulunduğumuz girişimler ve helvadere belediye başkanımız arif bellikli”nin yoğun çabaları neticesinde bakanlığımız tarafından kısa süre önce kazı çalışmaları başlatılmış olup, 32 kilise yapısı ve 20 sarnıç tespit edilmiştir. 
yine aksaray”da; İç anadolu”nun ikinci en yüksek dağı olan hasandağı, hem bölgemizin hem de ülkemizin coğrafi güzelliklerinden olan, eşsiz bir doğa harikasıdır. aksaray valimizin de tabiriyle türkiye”nin davos”u olmaya aday hasan dağında uluslararası yamaç paraşütü yarışmaları yapılmaktadır. 
kapadokya”ya ilişkin piyasada var olan yayınların çoğunda Ürgüp, göreme, zelve, avanos, kaymaklı, derinkuyu gibi isimleri çok duyulmuş yerlerden bahsedilmektedir. oysa bu yerler kapadokya”nın turistlere gezdirilen bölümüdür. ihlara vadisi, selime, güzelyurt ve yaprak hisar”da bulunan tarihî yerler kapadokya”nın bir başka yüzü, başka bir deyişle “bilinmeyen kapadokya”dır.
kapadokya”yı klasik göreme – avanos – Ürgüp üçgenine sıkıştırmak onu yoksullaştırmak, ona haksızlık etmektir. aksaray, kapadokya bölgenin ayrılmaz bir parçası ve kapadokya”ya açılan kapıdır. 
tüm bu nedenlerden dolayı ya kapadokya alan başkanlığının sınırları genişletilmeli ya da diğer tarihi ve doğal güzellikleri kapsayacak şekilde aksaray merkezli müstakil bir alan başkanlığı kurulmalıdır. tarih ve doğanın iç içe geçtiği, açık hava müzesi niteliğindeki ihlara vadisi ve diğer tarihi miraslarımızın bu tedbirle korunmaya alınmasını kültür ve turizm bakanımızdan talep ediyoruz.” (haber bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası