banner
Gündem

Arşivler milli hazinemiz

dÖnemİn resmİ gazetelerİ, kanun kİtaplari, dergİlerİ azmİ mİllİ mÜzesİnde zİyaretçİlerİnİ beklİyor arşivcilik; belgeleri uygun şekilde tasnif etmek, tasnif edilen belgelerin uygun alanlara yerleştirilmesini sağlamak, herhangi bir kayıp yaşanmadan korumak ve..

Arşivler milli hazinemiz
banner

dÖnemİn resmİ gazetelerİ, kanun kİtaplari, dergİlerİ azmİ mİllİ mÜzesİnde zİyaretçİlerİnİ beklİyor

arşivcilik; belgeleri uygun şekilde tasnif etmek, tasnif edilen belgelerin uygun alanlara yerleştirilmesini sağlamak, herhangi bir kayıp yaşanmadan korumak ve saklamak, yararlanmaya sunmak ve kontrol altında tutmaktır. geçmiş yüzyılların arşivleri günümüze ışık tutan belgeleri içerir ve tarih araştırmalarında kullanılır.
aksaray”da tek arşive sahip olan, azmi milli un fabrikası, yakın dönemde müzeye çevrilmiş, yeni adıyla azmi milli bilim ve sanayi müzesini yıl içerisinde eğitim ve öğretim sürecinde öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde ziyarete gelmektedir.
2014 yılından beri aksaray, azmi milli türk anonim Şirketinde görevli mustafa fırat gül, “hem arşivle hem de müzeden sorumluyum. müzeyi ortalama günde 60 kişi ziyaret ediyor. kışın ise bu rakam 15 kişiye kadar düşüyor. gün içinde 4 kişi ağırladığımızda oluyor. bazen müze hakkında bilgi verirken çok kalabalık olduğu için sesimizin yetmediği zamanlarda oluyor ”dedi.
mÜzenİn en orİjİnal kismi: arŞİv
azmi milli bilim ve sanayi müzesinin en orijinal kısımlarından birisinin de arşiv olduğunu dile getiren gül, “aksaray belediyesine dair arşiv 1974 yılında çıkan bir yangında yok olmuş. daha sonra vilayet elden gittiği zaman evrakların başına işler geldiği için ve kurumlarında kendi arşivi olmadığı için bugün aksaray”da bulunan tek arşiv azmi milli bilim ve sanayi müzesinde yer alıyor ”şeklinde konuştu.
aksaray”ın kozmopolitik bir yapıya sahip olduğunu söyleyen gül,”aksaray”da türkler haricinde rumlar ve ermeniler yaşamış. Özellikle ermeniler ile alakalı arşivde birçok belge bulunuyor. azmi milli anonim Şirketinin tarihine dair kayıtlarında olduğu arşivde ermenilerle ilgili de birçok kayıt mevcut. birçoğu elektrik abonesine ait. bu sayede kimler aksaray”daki hane sahipleri kimlerdir, işyerleri neler, kaç ermeni vatandaş var, kaç türk vatandaş var bunlarla ilgili ilginç bilgilere ulaşabiliyoruz” diye konuştu.
İnsanlar burada hatiralarini canlandiriyor
azmi milli müzesinin tarihi arşivinde un fabrikasından emekli olanların dosyalarının bulunduğunu ifade eden gül, “geçen gün buraya gelen bir vatandaş, ‘dedemin bizde hiçbir fotoğrafı yok buradaki fotoğrafı alabilir miyim?”dedi. tabi ki orijinalini veremeyeceğimizi ekleyerek fotoğrafını çekmesine müsaade ettik. çünkü arşive gözümüz gibi bakıyoruz. kısacası arşivde birbirinden değerli çok şey var. dönemin genelini ilgilendiren resmi gazeteler, kanun kitapları gibi kitaplar ve dergiler mevcut. arşivimiz tüm araştırmacılara açık.7 gün boyunca arşivimizden ve müzemizden ücretsiz faydalanabilirler. saatlerce burada araştırma yapıp bizden destek alabilirler. biz yardımcı olmak istiyoruz. her araştırmacı buranın bilgisine bilgi katacaktır gözüyle bakıyoruz. bu yüzden hem halkımızın hem araştırmacılarımızın arşivden faydalanmasını istiyoruz. bu arşiv aksaray için bir gurur kaynağıdır” dedi.
gelen ziyaretçilere ücretsiz olarak aksaray”ın tanıtımı için yazdığı kitaplardan hediye ettiğini dile getiren gül, “bu kitaplar aksaray”ın tarihini ve kültürünü anlatan kitaplar. İnsanlardan güzel geri dönüşler alıyoruz. bu sayede kitabın amaca ulaştığını hissedebiliyorum” şeklinde konuştu. foto-haber: Şeyda coŞar
 
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası