banner
13

Asırlık Gelveri ekmeği geleneği yaşatılıyor

aksaray iline bağlı eski adı gelveri olan güzelyurt, kiliseleri, manastırları ve taş evlerinin yanında geleneksel lezzeti olan ekmeği ile de dikkat çekiyor. aksaray”ın güzelyurt ilçesinde yaşayan ramazan tetik, 6 yıldır..

Asırlık Gelveri ekmeği geleneği yaşatılıyor
banner

aksaray iline bağlı eski adı gelveri olan güzelyurt, kiliseleri, manastırları ve taş evlerinin yanında geleneksel lezzeti olan ekmeği ile de dikkat çekiyor.
aksaray”ın güzelyurt ilçesinde yaşayan ramazan tetik, 6 yıldır geleneksel gelveri ekmeğini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. tetik, “gelveri ekmeği uzun yıllardır ilçemize has bir ekmek çeşididir. Önceden annelerimiz 15 günde bir ortaklaşa gelveri ekmeği yapıyordu. bende bu mesleği annemden öğrenerek, eşim ve kızım ile birlikte yapmaya başladım. İlçemizin vatandaşları ve ilçe dışından gelen misafirlerimiz mutlaka ekmekten alıp götürüyorlar” dedi.
güzelyurt”ta bulunan özel bir taştan fırın yapıldığını ifade eden tetik, taşın en önemli özelliği yüksek derecede ısıya rağmen patlamaması olduğunu söyledi.
‘kendİne has tadi ve kokusu var”
ekmeğin kendine has bir tadının ve kokusunun olduğunu kaydeden tetik, “gelveri ekmeğini ekşi mayalama yöntemi ile yapıyoruz. tuz, maya ve un kullanılarak hazırladığımız bu ekmek; yoğrulduktan sonra mayalanmaya bırakılıyor ve hamur dinlendiriliyor. İçerisine başka hiçbir katkı maddesi katılmıyor.  pişirme kıvamına gelen hamur odun ateşinde taş fırına atılıp, kızartılıyor. yaklaşık 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabiliyor. bunun yanında lokantalar buradan sıcak ekmek temin ediyorlar ve ekmeğimiz çok beğeniliyor” diye konuştu. foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası