banner
Gündem

Atık sudan elektrik enerjisi üretilebiliyor

aksaray Üniversitesi (asÜ) teknik bilimler meslek yüksekokulu Öğretim Üyesi yrd. doç. dr. afşin yusuf çetinkaya, atık sudan elektrik enerjisi üreten bir proje geliştirdi.  aksaray Üniversitesi (asÜ) teknik bilimler meslek yüksekokulu..

Atık sudan elektrik  enerjisi üretilebiliyor
banner

aksaray Üniversitesi (asÜ) teknik bilimler meslek yüksekokulu Öğretim Üyesi yrd. doç. dr. afşin yusuf çetinkaya, atık sudan elektrik enerjisi üreten bir proje geliştirdi.  aksaray Üniversitesi (asÜ) teknik bilimler meslek yüksekokulu Öğretim Üyesi yrd. doç. dr. afşin yusuf çetinkaya, atık sudan elektrik enerjisi üreten bir proje geliştirdi. proje, aynı zamanda kirliliğin giderilmesine de yardımcı oluyor.
bakterilerin atıksu içerisindeki kirliliği kullanarak elektrik enerjisi ürettiklerini kaydeden çetinkaya, bakteriden üretilen elektriğin depolandığı sisteme “mikrobiyal yakıt hücreleri”(mhy) denildiğini söyledi. myh çalışma prensibinin normal pillerle aynı olduğuna dikkat çeken çetinkaya, sistemin hem enerji elde edebilme potansiyeli, hem de çevre dostu olması münasebetiyle, alternatif enerji kaynakları içinde önemli bir konumda olduğuna vurgu yaptı. atıksudaki organik maddenin benzin yada yakıt olarak tabir edilebileceğini söyleyen yrd. doç. dr. çetinkaya, bu potansiyelle bir dairenin elektrik enerjisinin üretilebileceğini kaydetti ve şunları söyledi: “myh sistemi sayesinde atıksudan doğrudan elektrik enerjisi üretilebilmektedir. aksaray”ın kanalizasyon sisteminden alınan atık su ile kurulan 300 ml”lik reaktörde yaklaşık 2 v civarında akım üretilmekte olup, üretilen enerji, kondansatör yardımıyla depolanıp led lamba yakabilmektedir” dedi.
yrd. doç. dr. afşin yusuf çetinkaya, yüksek lisans ve doktora teziniyıldız teknik Üniversitesi”nde, atık sulardan elektrik enerjisi Üretimi üzerine tamamladı. Üç tÜbİtak, bir avrupa birliği projesinde çalışan çetinkaya”nın, aksaray”ın evsel atıksuyundan elektrik enerjisi üretimi üzerine de iki adet tÜbİtak projesi bulunuyor. (haber merkezi)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası