banner
Siyaset

‘Bağ-Kur sistemi acil düzenlenmeli’

Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bağ-Kur ile SSK arasındaki fark ortadan kaldırılmalı, tarım Bağ-Kur sisteminde düzenlemeler acilen yapılmalı” dedi.     Esnafların yanlarında çalıştırdığı işçilerin 5 bin gün primle..

‘Bağ-Kur sistemi  acil düzenlenmeli’
banner

Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bağ-Kur ile SSK arasındaki fark ortadan kaldırılmalı, tarım Bağ-Kur sisteminde düzenlemeler acilen yapılmalı” dedi.     Esnafların yanlarında çalıştırdığı işçilerin 5 bin gün primle emekliliğe hak kazandığını ancak esnafların 9 bin günü doldurmaları gerektiğini söyleyen Erel, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

‘ESNAF EMEKLİLİKTE MAĞDUR EDİLMEMELİ’

Esnaflardan gelen talepleri kurula aktaran Erel, “Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkârlarımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında, ayakta mesleğini icra etmektedirler. Yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlamaktadırlar. Ancak, esnafın yanında çalışan işçiler 5 bin gün veya 7 bin 200 gün primle emekli olurken esnafımız 9 bin günü doldurmak zorundadır. En fazla primi ödeyen esnafımız olmasına rağmen, en düşük emekli maaşını da alan yine bu esnafımız. Sosyal güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı maalesef düşürülmemiş olup Bağ-Kur’lu adeta üvey evlat gibi görülmektedir. Bu dengenin yeniden düzenlenmesi, ortadaki haksızlığın ortadan kaldırılması gerektiğini düşünmekteyiz’’ dedi.

‘ÇİFTÇİLER İÇİNDÜZENLEME YAPILMALI’

Çiftçilerin de buna benzer sorunlar yaşadığını söyleyen Erel, “Çiftçilerimizin 2022’de 2 bin 158 lira olan tarım Bağ-Kur primleri, 2023 yılında 3 bin 452 liraya yükseltilmiştir. Hazine teşvik indirimiyle 2 bin 952 lira olan bu tutarı çiftçilerimizin günün şartlarında ödemesi pek mümkün görünmemektedir. Çiftçilerin tarım Bağ-Kur primlerine uygulanan yüzde 5 oranındaki hazine teşvik indiriminin enflasyon göz önüne alınarak makul düzeye yükseltilmesi gerekmektedir. Yine, çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesiyle emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz ise 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır. Çiftçilerimizin sigorta prim ödemesi yarıya düşürülmezse tarım Bağ-Kur sigortalı sayısı her geçen gün erimeye devam edecektir. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanunda değişiklik yapılırken tarım Bağ-Kur sigortası prim gün sayısı 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak 90 gün yıpranma payı ilave edilmelidir” diye konuştu.

‘KADIN ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ’

Kadınların doğum borçlanmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Erel, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Tarımda çalışan kadınlarımızın çok büyük bir kısmı sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Sisteme gençlerimizi ve kadın çiftçilerimizi katmak için teşvik edici önlemler alınmalıdır. Kadınlarımızın sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumları nedeniyle hizmet borçlanması yapabilmeleri sağlanmalıdır. Devletimiz çiftçilerimizin sosyal güvenlik haklarını devlet eliyle verebilecek, çiftçilerimize, mağdur vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlayacak güçtedir; yeter ki Türk devletinin, Türk milletinin milli kaynakları eşit ve adil bir şekilde paylaştırılsın.” (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası