banner
Gündem

Bakan Muş, ‘Aksaray sanayisinin gelişimine her tür katkıyı sunacağız’

Bir dizi ziyaret ve açılış organizasyonu için Aksaray’a gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, önemli açıklamalarda bulundu. Aksaray ziyaretine Vali Hamza Aydoğdu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’i makamlarında ziyaret ederek..

Bakan Muş, ‘Aksaray sanayisinin gelişimine her tür katkıyı sunacağız’
banner

Bir dizi ziyaret ve açılış organizasyonu için Aksaray’a gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, önemli açıklamalarda bulundu.

Aksaray ziyaretine Vali Hamza Aydoğdu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’i makamlarında ziyaret ederek başlayan Bakan Muş, MHP ve AK Parti il teşkilatlarını ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında kent merkezinde esnaflarla buluşan Muş, Ramazan ayının bereketli ve sağlıklı geçmesi temennisinde bulundu.

Daha sonra Altuntaş AEMOD Elektrikli Motor Üretim Fabrikası’nı gezen Muş, oradan Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek Aksaray iş dünyası ile bir araya geldi.

‘PANDEMİ EKONOMİYİ

DURMA NOKTASINA GETİRDİ’

Aksaray’da iş dünyasının beklenti ve taleplerini dinleyeceklerini söyleyen Muş; dünyada ekonomik anlamda yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2008 krizinden sonra dünyanın tam toparlanma evresine gireceği zaman Pandemi döneminin yaşandığını ifade eden Muş; “Pandemi ile beraber tüm dünya ekonomisi durma noktasına geldi. Bu dönemi büyük ekonomiler genişletici para politikaları ile atlatmaya çalıştılar. Pandemi bittikten sonra dünya politikaları açılmaya ve hayat normale dönmeye başladı. Ertelenen talepler hayata geçmeye başlayınca yapılamayan yatırımlar bir de üzerine ertelenen talepler girince dünyada son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamları ile karşılaştık. Dünya ekonomisinde Pandemi ’den sonra artan ticaret hacmi 1-2 yıl sonrasında yavaşlama eğilimine girdi ve dünyada çeşitli bankalarda finansal krizler yaşanmaya başlandı” dedi.

Türkiye’nin son iki yılda büyüme eğilimi gösterdiğinin altını çizen Muş, “2021 yılında yüzde 11’in üzerinde, geçen yılda yüzde 5’in üzerinde büyüme yaparak Türkiye iki yılı geride bıraktı. Türkiye ekonomisi büyüyor ve dinamik bir yapısı var. Gelişiyor ve daha da büyüyecek” diye konuştu.

‘AKSARAY SANAYİSİ UMUT VAAD EDİYOR’

Aksaray’ın da önemli büyüme gösterdiğine dikkat çeken Muş; “Aksaray OSB’nin genişlemesi için arkadaşlar çaba sarf ediyorlar, ben de elimden gelen desteği vereceğim. Aksaray’a yeni yatırımlar çekecek. Hatta bir üretim üssü haline gelecek. Dolayısıyla tüm dünya konjonktüründe gelişmeleri değerlendirmek bizim açımızdan daha faydalı olacaktır. Türkiye’yi büyütüp ekonomik yapımızı güçlendirmek için önümüzdeki dönemde mücadelemizi sürdüreceğiz. Buranın ihracatı 214 milyon dolar. Gittiğimiz bütün illerde fabrikalar bir yerde şirket merkezleri bir yerde. Dolayısıyla ihracat rakamları şirket merkezlerinin olduğu yere yazılıyor diye şikayetler geldi. 2024’ün başından itibaren istatistikleri faaliyet alanlarına göre tutmaya başlayacağız. İhracat rakamları üretildiği şehre göre tutulmaya başlanılacak. 2022 faaliyet alanına göre tutulmuş olsaydı istatistikler buranın ihracatı 820 milyar dolar olacaktı. 2024 yılının başında devletteki kayıtlar üretim alanına göre tutulacak. Tabi kayıtları siz istediğiniz gibi kendi muhasebenize göre de tutabilirsiniz. Ama söylediğimiz gibi 2023’te biraz gayret edersek 1 milyar dolar eşiğini geçmiş olacaksınız. 22’nci il olacaksınız. Dolayısıyla iş dünyasının bu konuda biraz daha gayret etmesi lazım. Bu şekilde 1 milyar dolar ihracat yapan iller ailesine Aksaray’ı da katmış oluruz. Tabi buranın da projeleri var. Bizim milletvekillerimizin de takip edip ilgilendiği bir proje var. Aksaray’ın raylı sistemle Mersin Limanı’na kadar bağlanması projesi. Bunun ihalesi yapıldı. Fakat mahkemelik olduğu için iptal oldu. Ama yinede bu bizim gündemimizde olan en önemli projelerdendir. Biz Cengiz Bey ile Ankara’da diğer bakanlıklarla görüşmelerimizi yaptık. Bu bizim açımızdan çok önemli. Çünkü bu yolun bağlanması buranın ihracatını çok ciddi şekilde etkileyecektir ve ihracatçı firmaları buraya çekecektir. Sistemi güzel, insan kaynağı var. Dolayısıyla lojistik olarak erişimi sağladığımız zaman çok ciddi bir yatırımı çekme imkanına burası kavuşacak. belki o zaman bir değil iki ve daha üstü rakamları konuşuyor olacağız. İnşallah onun da yeni dönemde ihalesini vs bitirip bir an önce inşaatına başlamak istiyoruz. Aksaray’a katma değer sağlamak istiyoruz. Önce yatırımları yapacağız. Yatırımlar sanayiyi getirecektir. Bir şehre de sanayi geldi mi o şehrin önünü artık alamazsınız” diye konuştu. Fotoğraf: Erkan ALTUNTAŞ- Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası