banner
Özel

‘Bir plastik atığın geri dönüşümü 500 yıl’

KURAKLIKTAN ETKİLENEN TUZ GÖLÜ’NDE KİRLİLİK DE BAŞLADI  Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan ve ‘flamingo cenneti’ olarak adlandırılan Tuz Gölü, son yılların en kurak sonbahar mevsimiyle giderek küçülürken, besleyen kanallar nedeniyle..

‘Bir plastik atığın geri dönüşümü 500 yıl’
banner

KURAKLIKTAN ETKİLENEN TUZ GÖLÜ’NDE KİRLİLİK DE BAŞLADI 

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan ve ‘flamingo cenneti’ olarak adlandırılan Tuz Gölü, son yılların en kurak sonbahar mevsimiyle giderek küçülürken, besleyen kanallar nedeniyle kirlenmeye de başladı. Aksaray, Ankara ve Konya sınırlarında yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için ‘Kapalı Göl’ özelliğini taşıyor. Tuz Gölü’nde bilimsel araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, bölgedeki yağış yetersizliğinden dolayı gölün de etkilendiğini belirtti. Aksaray’ın İç Anadolu Bölgesi’nde az yağış alan bir yer olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisi Elhatip, “Aksaray bölgesi İç Anadolu’da en az yağış alan yerdir. İç Anadolu Bölgesi ortalama 400 ile 450 milimetre yıllık yağış alırken, Aksaray da bu oran 280 ile 320 milimetre civarındadır. Maalesef Tuz Gölü’de kuraklığın aynı şekilde etkisi altında. Kuraklık yüzünden eski alanının sadece yüzde 30’u ile 35’i kalmış durumda” dedi.

 

 

Prof. Dr. Elhatip, Tuz Gölü’nü besleyen drenaj kanallarının kirli olduğunu, bunun da gölün kirlenmesine neden olduğunu belirterek, ”Evsel atıklar dediğimiz, plastik atıklar ile karton atıkları gibi buna benzer atıklar, dereleri ve kanalları doldurmuş vaziyette. Maalesef oradaki bir plastik atığın geri dönüşümü 500 yılımızı alıyor. Bunun kendiliğinden yok olması için 5 neslin geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

‘GÖL KİRLENMEYE BAŞLADI’

Gölün kirlenmeye başladığını kaydeden Prof. Dr. Elhatip, “Gölün kirliliği bariz bir şekilde görülmeye başlandı. Özellikle bazı yerlerde çöplerin atılması, evsel atıkların orada bırakılması bir hastalık sebebi olabiliyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Elimizdeki kaynakları en azından kalite açısından muhafaza etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası