banner
Özel

Can dostlarımız ‘Mikro çip’ ile kayıt altına alınıyor

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile birlikte evlerde beslenen kedi, köpek ve gelinciklere mikro çip takma zorunluluğu getirilmişti. Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete’de yayımlanan..

Can dostlarımız ‘Mikro çip’ ile kayıt altına alınıyor
banner

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile birlikte evlerde beslenen kedi, köpek ve gelinciklere mikro çip takma zorunluluğu getirilmişti. Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre kedi, köpek ve gelinciklere 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Melikşah Yıldız, vatandaşların aklında Mikro çip uygulamasına dair bir çok soru işareti olduğunu söyledi.

Yıldız, “ Mikro çip uygulaması 2020 yılının sonunda başladı. Kedi, köpek ve gelinciklere 2022 yılının sonuna kadar mikro çip takılması gerekiyor. Şu an Aksaray’da mikro çip uygulamasına dair akıllarda birçok soru işareti var. Konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olan vatandaşlarımız bizleri ziyaret ederek evcil hayvanlarına mikro çip implant ediliyor. Evlerde beslenen kedi, köpek ve gelincikler için yürürlüğe konulan bu uygulamanın temel amacı, evcil dostlarımızın sokağa atılmasını önlemek, çalınan ya da kaybolan dostlarımızı kolaylıkla bulabilmek ve hayvan hastalıklarını kontrol altında tutabilmek” dedi.

‘MİKRO ÇİP KEDİ VE KÖPEKLERİN

SOKAĞA ATILMASINI ENGELLEYECEK’

Mikro çip hakkında bilgi veren Yıldız, çipin boyutunun pirinç tanesinden daha küçük olduğunu ve çipin aslında dijital bir kimlik numarası olduğunu kaydetti.

Yıldız, “Bu çip hayvanların omuz bölgelerinin tam ortasına yerleştiriliyor. Mikro çipin içerisinde 15 haneden oluşan bir kimlik numarası bulunuyor. Çip hayvana implant edildiğinde okuyucu cihazlar kimlik numarasını okuyor.  Bu kimlik numarası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘E-pet’ sistemi içerisine okutulduktan sonra hayvana yapılan aşılar gözüküyor. Çip sayesinde aşı takibi ve sahip bilgilerine erişim sağlanıyor. Mikro çip kedi ve köpeklerin sokağa atılmasını da engelleyecek’” ifadelerini kullandı.

‘AMACIMIZ HAYVANLARIMIZI

KİMLİKLENDİRMEK’

Söz konusu uygulamanın zorunlu olduğunun altını çizen ve uygulamanın pek çok faydası olacağını dile getiren Yıldız, konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Bu uygulamanın temel amacı hayvanlarımızı kimliklendirmektir. Hayvanlarımızın kimliklendirilmesi hem aidiyet açısından hem de sokak hayvanlarının artışının önlenmesi için çok önemli. E-pet sistemi üzerinden daha önceden ne yapılmış, ne yapılması gerekiyor hepsini görebiliyoruz. Hayvanımız dışarıda kaybolup bulunduğunda görevliler çipten kimlik numarasını okutarak sahibinin telefon numarası ve adresine ulaşabiliyorlar” şeklinde konuştu.

‘MİKRO ÇİPTE GPS BULUNMUYOR’

Son olarak mikro çip uygulamasının hayvanlar için çok faydalı olacağını belirten Yıldız,“ Vatandaşlarımız, mikro çip içerisinde Global Positioning System (GPS) harita takip sistemi olup olmadığını merak ediyor. Mikro çiplerde GPS bulunmuyor. Bu çip sadece elektronik kimlik görevini görüyor. Şu an ki teknoloji, çipin takip etme sistemini taşımasına izin vermiyor. Diğer yandan mikroçip implant edilirken hayvanlarımızın canı normalde yapılan aşının acıdığı kadar acıyor. Çok küçük ve kısa vadede geçen bir acı. Kedi, köpek ve gelincik sahibi vatandaşlarımızın 2022 sonuna kadar mikro çip taktırmayı unutmamasını rica ediyorum” diye konuştu. Foto-Haber: Erdi ULUKAYA

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası