banner
Gündem

​Devlet desteği ile 56 aile kendi işinin patronu oldu

aksaray arı yetiştiricileri birliği başkanı refik İçli genç çiftçi projesi kapsamında açıklamalarda bulundu.İçli,aksaray”da son 3 yılda 56 kişinin genç çiftçi projesinden yararlanarak kendi işinin patronu olduğunu belirtti. aksaray arı yetiştiricileri..

​Devlet desteği ile 56 aile kendi işinin patronu oldu
banner

aksaray arı yetiştiricileri birliği başkanı refik İçli genç çiftçi projesi kapsamında açıklamalarda bulundu.İçli,aksaray”da son 3 yılda 56 kişinin genç çiftçi projesinden yararlanarak kendi işinin patronu olduğunu belirtti.
aksaray arı yetiştiricileri birliği başkanı refik İçli genç çiftçi projesi kapsamında açıklamalarda bulundu.İçli,aksaray”da son 3 yılda 56 kişinin genç çiftçi projesinden yararlanarak kendi işinin patronu olduğunu belirtti.
devletimiz kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında genç çiftçi projesi kapsamında 30 bin lira hibe desteği verdi. bu genç üreticilerimiz bu para ile 40 kovan arısı ile birlikte aldı. ayrıca 10 taneye yakın iki katlı boş kovan ile bal süzme makinesi ,dinlendirme tankı, petek  yanı orta  ölçekli bir işletme gibi hepsini alarak 40-45 kovanlık bir arı hane oluşturdular.
genç çiftçilerimiz  gecen yıl ortalama 40 bin lira kazandı 
İçli ,bu arılardan genç üreticilerimiz geçen yıl 800 -850 kilo bal hasadı yaptılar. buda ürettiği balın kilosunu 50 liradan verseler 40 bin lira civarında bir para yapıyor.bu destek bu yıl da devam edecek. bu işi genelde genç çiftçilerimiz bu işi ailecek yapıyor.genel olarak ilimizde 3 kez bal hasadı yapıldığını belirten İçli,ilk mayıs sonu yapılan korunga ve fiğ,yonca ballı hasadı. İkincisi temmuz sonuna doğru yayla balı hasadı. Üçüncüsü de ağustos ayında alınan ayçekirdeği balı dır.bu iş bilinçli yapıldığında kazançlı bir iştir. İyi bakılan arıdan yılda 3 kez bal alınabilir. gelirini de kovan başı 25-30 kilodan 50-60 kiloya çıkarabilir .buda üreticilerimiz için büyük kazançtır. ayçekirdeği balı genel olarak yurt dışına satılıyor.Ülkemizde genel olarak yayla balı tüketiliyor.
56 kişi bal üretmek için geri köyüne  döndü
İçli, arı yetiştirecek bir kişiye 30 bin lira ciddi bir destek.bu destekten 3 yılda şehrimizde 56 kişi yararlanıp tekrardan köyüne dönerek arıcılıkla uğraşıp bal üretmeye başladı. bu yılda 30 aileye verilerse bu rakam 86 çıkar diye umut ediyorum. bu kadar insan kendi işinin sahibi oluyor ve bal üretiyor.yılıkta ortalama 40 bin lira çıvarında para kazanıyor.dedi.
aksaray”da bu yıl sonu 50 işletme organik bal üretimine geçecek
sektörde 300 kişi işletmenin olduğunu belirten İçli, arıcık sektörü her yıl gelişiyor ve bu yılsonunda  yeni bir proje ile coğrafi işaretli bal   üretimine geçeceğiz. bu projeden 200 işletme yararlanacak.bunun yanında 50 işletmemizde tamamen organik bal üretimine geçecek. bu organik üretimler ise ekecik ve hasandağında  yerleri belirlerdi ve projeleri hazırlanıyor . bu projeleri arı yetiştiricileri birliği ve tarım il müdürlüğü ile ortak hazırlıyoruz.
Ürettiğimiz balda pazar sıkıntısı çekmiyoruz
aksaray”da üretilen balda pazar sıkıntısı olmadığını belirten İçli,üretilen ballarımız satılıyor.türkiye”de ortalama 7 milyon kovan  var aksaray”da ise 25 bin kovan var. bu rakam her yıl artıyor.arıcılık yapmak için aksaray ideal bir şehir doğal yapısı ve bitki örtüsü bir hayli zengin ama bu işi bilerek ve eğitim aldıktan sonra yapmalarını tavsiye ediyorum.diye konuştu.foto-haber :ali furat
 
 
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası