banner
13

Eşekle gelen Dostoyevski

almanya”da yaşayan ersin bilge, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için eşek sırtında köy köy dolaşarak, çocuklara kitap ve kırtasiye malzemesi dağıtarak mutluluklarına ortak oluyor.  erzincan”a bağlı çayırlı ilçesinin yukarıkartallı köyünde doğan bilge,..

Eşekle gelen Dostoyevski
banner

almanya”da yaşayan ersin bilge, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için eşek sırtında köy köy dolaşarak, çocuklara kitap ve kırtasiye malzemesi dağıtarak mutluluklarına ortak oluyor.  erzincan”a bağlı çayırlı ilçesinin yukarıkartallı köyünde doğan bilge, yokluk içinde büyüdüğü köyünde ilkokula giderken ekonomik zorluklar sebebiyle kitap ve defter almakta sıkıntı çektiğini söyledi. bilge; “İlkokulu köyümde bitirdim fakat o süreçte köyde yaşadığım yıllarda, kırtasiye anlamında tüm köy çocuklarının ciddi şekilde sıkıntıları vardı. kalemim ve defterim olmadığı için ödevimi yapmamıştım. Öğretmenim “eşek sudan gelinceye kadar seni döverim” demişti. ben de bir gün sonra anneme “hocam eşek sudan gelinceye kadar seni döverim diyor” dedim, annem de “git söyle bu eşek ya sudan gelmezse ne kadar dayak yiyeceksin” dedi. böyle bir mizahi kültürü oluştu. tabi o yıllarda ulaşım gelişmemişti. yollar patikaydı. hayvanların iş gücünden yararlanıyorduk. ben de hep birisi eşeklerin üzerine kalem, defter ve kitap doldurup getirse de köy çocuklarına dağıtsa keşke diye düşünürdüm. Şimdiyse çocukluk hayalimi yaşatmak adına, doğup büyümüş olduğum bu coğrafyada çocuklarla buluşuyor ihtiyaçlarını gideriyoruz” dedi.
‘çocuklar herŞeyİn
en İyİsİne layik”
yurtdışında yaşadığını ve oradaki çocukları gördükten sonra böyle bir projeyi yapmaya karar verdiğini dile getiren bilge, “yurtdışına gitmeden önce de ortaokulu ve liseyi erzincan”da okudum. kamu da görev yaptım. ama avrupa”yı gördükten sonra artık bu ülkenin çocuklarının çok daha iyi koşullara layık olduğu kanaatine vardım. ardahan”a, kars”a, erzincan”a ve aksaray”a beni yönlendiren dostlarıma teşekkür ederim” diye konuştu.
‘eŞekle gelen dostoyevskİ”
kendi çocukluğu ile buluştuğunu ve çocukluğunu tekrardan yaşadığını kaydeden bilge şöyle konuştu: “burada çok güzel çocuklarla buluştuk. aslında kendi çocukluğumla buluştum, kendimi yaşıyorum. çocuklarla birlikte büyük bir mutluluk içerisindeyim. toplam 2 bin 600 köy çocuğuyla buluştum. her köy çocuğuna; 1 kalem, 1 defter, 1 silgi, 1 kalem açacağı ve 1 dünya klasiği ile 1 türk klasiğinden kitap hediye ediyorum. pandemiden dolayı köyleri gezemediğim için ‘eşekle gelen dostoyevski” isimli bir kitap yazdım. bu kitabın gelirini de köy çocuklarına bağışladım. bu kitap kısa sürede 3. baskısını yaptı. Ülkenin birçok yerini gezerken bugün, aksaray saratlı beldesinde türkiye”nin eşekli dostoyevski”si olarak çocuklarla buluşmaya geldim. ben hayallerimi çocuklara anlattım, çocuklar da hayallerini bana anlatırlarsa çok mutlu olurum. onların hayalleriyle daha güzel şeyler yakalayacağıma ve bu ülkenin çocukları adına daha büyük kazanımlar sağlanacağına eminim” dedi. foto-haber: Şeyda coŞar

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası