banner
Özel

Eski halılara hayat veriliyor

Anadolu’da kök boyalarla boyanmış Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süslenerek dokunmuş el emeği göz nuru halı ve kilimler, ustaları tarafından yurt dışına pazarlanarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor. 52 yaşındaki halı ustası Birol..

Eski halılara hayat veriliyor
banner

Anadolu’da kök boyalarla boyanmış Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süslenerek dokunmuş el emeği göz nuru halı ve kilimler, ustaları tarafından yurt dışına pazarlanarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

52 yaşındaki halı ustası Birol Dölek, Türk İslam Eserleri Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Fatih ve Beyazıt Camii gibi bir çok değerli mekanda halı ve kilim restorasyonu yaptıktan sonra memleketi Aksaray’da açtığı halı atölyesinden yurt dışına ihracat yapıyor.

‘HALI ATÖLYELERİ YAŞATILMALI’

Mesleğe ilk olarak 12 yaşında İstanbul Kapalı Çarşı’da başladığını belirten Dölek, “Mesleğimi 40 yıldır severek sürdürüyorum. Uzun yıllar turizm sektöründe halıların pazarlama işini yaptım. Aksaraylı ustalar olarak İstanbul’da bir çok önemli mekanın halı restoresini başarıyla yaptık. Pandemi dönemindeyse memleketim Aksaray’a dönüş yaptım. Dükkânımızı açarak Anadolu’dan topladığımız 50 yıllık halı ve kilimlerin tamiratını yapıp yurt dışına internet üzerinden pazarlıyoruz. Anadolu’nun organik yün halıları Amerika ile Avrupa ülkeleri tarafından tercih ediliyor. Eski halıları burada çeşitli işlemlerden geçirerek hayat veriyoruz. İnternet üzerinden çok güzel satışlar yapıyoruz” dedi.

 

Halı atölyelerinin adeta bacasız bir fabrika gibi çalıştığını söyleyen Dölek, korunması ve yaşatılması gerektiğini belirtti.

‘EL DOKUMASI HALILAR DAHA SAĞLIKLI’

İhracat işlemleriyle ilgili bilgiler aktaran Dölek, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Müşterilerimizin isteğine göre kök boyayla dokunmuş halıları kimyasal ilaçlarla pastel hale getirip yurt dışına satıyoruz. Makine halılarında sentetik malzeme kullanıldığı için alerjiye neden oluyor. Bu yüzden el dokuması yün halılar sağlıklı olduğu için yurt dışından talep görüyor. Yurt dışında ağırlıklı olarak el dokuması halı tercih ederken, ülkemizde ise tam tersi rengârenk makine halıları tercih ediliyor” diye konuştu. Foto-Haber: Erdi ULUKAYA

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası