banner
Gündem

Ev hanımlarının Tarhana telaşı

aksaray”ın ortaköy ilçesinde, kış mevsimine hazırlık yapan ev hanımlarının tarhana yapma telaşı sürüyor. İlçenin en önemli damak tatlarından kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana, yaz sıcaklarının arttığı temmuz ve ağustos aylarında..

Ev hanımlarının Tarhana telaşı
banner

aksaray”ın ortaköy ilçesinde, kış mevsimine hazırlık yapan ev hanımlarının tarhana yapma telaşı sürüyor.
İlçenin en önemli damak tatlarından kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana, yaz sıcaklarının arttığı temmuz ve ağustos aylarında aileler tarafından imal ediliyor. kazanlarda kaynatıldıktan sonra güneşte kurutulmaya serilen tarhana yapımında komşular da birbirine imece usulüyle yardımcı oluyor. ev hanımları, yağmur riskine karşı meteorolojik verileri de takip ederek önlem alıyor, tarhanaları çitlerin üzerine güneşli günlerde serip kurutuyor. yaz mevsimiyle birlikte ortaköy ilçesinin ozancık köyünde tarhanaları kurutmak için balkonlara, evlerin çatılarına, ev ve okul bahçeleri ile uygun boşluk alanlara seriliyor. tarhanaların başında kuşların ve sokak hayvanlarının zarar vermemesi için aileler sırasıyla kurutma işlemi tamamlanıncaya kadar nöbette bekliyor.
‘kiŞ aylarinin vazgeçİlmez çerezİ”
ozancık köyünden mahmut Öztekin yaptığı açıklamada, özellikle çorbası yapılan tarhananın yörenin vazgeçilmez tatlarından birisi olduğunu belirtti.  kış döneminde aileler tarafından sofralarda çerez olarak da tüketildiğini vurgulayan Öztekin, “tarhananın fırında veya yanan soba üzerinde kızartılabilen tarhananın, yağda kızartılarak, ısıtılarak, süte batırılarak, ketçap dökülerek ya da yanında ceviz ve fındıkla birlikte değişik usullerde tüketiliyor.” dedi.
yapılış aşamasından bahseden Öztekin, "un, yoğurt, etli kırmızıbiber, domates ile az miktarda lezzetlendirmek için soğan katılarak hazırlanan hamur lezzetlenmesi için 1-2 gece bekletilir. sonrasında da hamuru önce büyük parçalar, daha sonra da ellerimizin yardımıyla daha küçük parçalara bölerek fazla güneş görmeden kurutup sonrasında elekten geçirerek kışa hazır hale getiriyoruz" ifadelerini kaydetti. haber-foto: dilara arslangedİklİ
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası