banner
Gündem

Hasandağı’nda olağandışı bir hareketlenme yok

aksaray valiliği, volkanik dağlardan biri olan hasandağı”nda olağan dışı bir hareketlilik gözlenmediğini açıkladı. tÜbİtak”ın desteğiyle hasandağı”nda yapılacak inceleme projesinin başkanlığını yürüten aksaray Üniversitesi jeoloji mühendisliği bölüm başkanı prof. dr. hacı murat yılmaz,..

Hasandağı’nda olağandışı bir hareketlenme yok
banner

aksaray valiliği, volkanik dağlardan biri olan hasandağı”nda olağan dışı bir hareketlilik gözlenmediğini açıkladı.
tÜbİtak”ın desteğiyle hasandağı”nda yapılacak inceleme projesinin başkanlığını yürüten aksaray Üniversitesi jeoloji mühendisliği bölüm başkanı prof. dr. hacı murat yılmaz, son günlerde gündemde olan hasandağı”nda ki hareketlilik olduğu iddialarına ilişkin gazeteniz egemen”e açıklamalarda bulundu. yılmaz, “hasandağı”ndan elde edilen radyometrik yaş bulguları, yer yer görülen gaz çıkışları ve bazı yörelerde kışın kar tutmama gözlemleri ve altında güncel bir magma odasının varlığı hasandağı”nın halen aktif bir volkan olduğunu teyit etmektedir. nitekim bölgede, aralarında maden tetkik ve arama (mta) ve hacettepe Üniversitesi”nden çeşitli araştırma gruplarının da bulunduğu yakın zamanda yürütülen çalışmalar kapsamında, volkanın aktivitesiyle ilişkili yapılan gaz ölçümlerinde volkanik aktiviteyi yansıtan hidrojen sülfür gazının varlığının yanında, hasandağı zirvesine yakın bir bölgede yüksek sıcaklıkta gaz ve buhar aktivitesi tespit edilmiştir. bölgenin volkanik etkinliğine dönük çeşitli tartışmaların ortaya çıkmasındaki diğer bir önemli yapı orta anadolu bölgesi”nin önemli aktif faylarından birisi olan tuz gölü fay zonunun hasandağı”nı doğu kesiminden sınırlandırmasıdır. uzun yıllardır bu bölgede meydana gelen birçok küçük ve orta büyüklükteki depremin nedenlerinin daha net açıklanabilmesi için gerek hasandağı volkanizmasıyla ilişkili, gerekse de tuz gölü fay zonu ile ilgili deformasyonların izlenmesi büyük önem taşımaktadır. bölgede meydana gelen depremlerin kaynaklarının bu çerçevede tartışılması da her depremle birlikte gündeme gelmektedir" dedi. 

‘proje volkanİk oluŞumlarin
İzlenmesİne iŞik tutacak”

proje kapsamında birçok sensör ile hasandağı”nda araştırmalar yapılacağını ifade eden  yılmaz, şöyle konuştu: "gündemde yer alan bu konular yapılacak bu çok disiplinli proje ile ele alınacaktır. araştırma kapsamında, hasandağı üzerinde ve yakın çevresinde yüzey deformasyonlarının belirlenmesi amacıyla, bölgede kampanya tipi ve sürekli küresel navigasyon uydu sistemleri ölçmeleri, radar görüntülerinin kullanıldığı interferometri yapay açıklıklı radar tekniği, eğim ölçmeleri, sıcaklık ölçümleri, gaz ölçümleri ve fay ve çatlaklara dönük yapısal ve kinematik ölçümler yapılacaktır. proje, dünya genelinde volkanik ve tektonik aktivitenin izlenilmesinde kullanılan sensörlerin bir arada kullanıldığı türkiye”de ilk proje olma özelliği taşımaktadır. ayrıca türkiye”de volkanların anlık olarak jeodezi yöntemlerle izlenmesine yönelik ilk çalışma olacak olan bu projenin gelecekte türkiye”deki diğer volkanik oluşumların izlenmesine ışık tutması ve bölge ile ülke volkanolojisi ve tektoniğine hizmet etmesi beklemekteyiz.”   

hasandaĞi İzlenecek

projede birçok paydaşın olduğunu belirten yılmaz, “aksaray Üniversitesi, niğde Ömer halisdemir Üniversitesi, mersin Üniversitesi, afyon kocatepe Üniversitesi, mta genel müdürlüğü, aksaray afad müdürlüğü ve niğde afad müdürlüğü ortaklığında hazırlanan ‘hasan dağı volkanizmasının tektonik ve volkanik açıdan jeodezik ve fiziksel sensörler İle İzlenmesi” başlıklı proje ile hasandağı, türkiye”de ilk kez kullanılacak yöntemlerle 3 yıl boyunca incelenecek” diye konuştu.

tÜbİtak onayli proje

aksaray valiliği, hasandağı volkanının harekete geçtiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. valilikten yapılan yazılı açıklamada, afet riskinin azaltılması amacına yönelik olarak 2021 yılında ülke genelinde başlatılan İl risk azaltma planı (İrap) hazırlama çalışmaları kapsamında aksaray Üniversitesi tarafından yürütülecek olan "hasandağı volkanizmasının tektonik ve volkanik açıdan jeodezik ve fiziksel sensörler ile İzlenmesi projesi"nin, tÜbİtak”a sunulduğunu ve kabul edildiği vurgulandı.
projenin 2022 yılında başlayacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "hasandağı volkanının harekete geçtiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte ilin volkanik tehlike ve risklerini araştırmayı amaçlayan projeyi tanıtmaya yönelik mülakat maksadını aşan bir şekilde, çarpıtılarak ve içeriğinden uzaklaştırılarak sunulmuş olup, hasandağı”nda olağandışı bir volkanik hareketlilik gözlenmemiştir." foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası