banner
Özel

‘İnsanların mutluluğunu görmek beni motive ediyor’

Yıllardır aksaray”da el işi gelinlik dikerek yaşamını sürdüren filiz duran, 50 yıldır bu mesleği keyifle yaptığını, insanların gözlerindeki mutluluğu görmenin kendisini motive ettiğini söyledi. 8 yaşından itibaren terzilik mesleğine ilgi..

‘İnsanların mutluluğunu görmek beni motive ediyor’
banner

Yıllardır aksaray”da el işi gelinlik dikerek yaşamını sürdüren filiz duran, 50 yıldır bu mesleği keyifle yaptığını, insanların gözlerindeki mutluluğu görmenin kendisini motive ettiğini söyledi.
8 yaşından itibaren terzilik mesleğine ilgi duyan ve bu ilgisini meslek üzerinde yoğunlaştırmaya başlayan filiz duran, ailesinin teşvikiyle birlikte akademik anlamda da kendisini pek çok yönden geliştirdiğini ifade etti. duran, eğitim sürecini şöyle anlattı: “ankara”da ilkokul eğitimimle birlikte terzilik mesleğini öğrenmeye başladım. bu mesleğe ailemin teşvikiyle yöneldim. kız enstitüsünde 6 yıl eğitim gördüm. sonra kız teknik Öğretim olgunlaşma enstitüleri”nde eğitimime devam ettim. kaliteli bir eğitim aldığımı düşünüyorum.  aslında ben hem alaylıyım hem fakülteliyim.”
11 yıl önce memleketi aksaray”a gelen duran, ankara radyosu”nun sanatçılarından, gülten demirkol, meltem yamak, emine koç gibi ünlü kişilerin terziliğini yaptığını belirtti. terzi duran, “cumhurbaşkanlığı köşkü”nde ki üst düzey görevlilere ve eşlerine, ankara ted koleji müdürlerine gelinlik haricinde mont, abiye ve tayyör tarzında birçok dikim yaptım. diğer gelinlikçiler benim yaptığım gibi dikim yapmazlar. onlar sadece gelinlik üzerine yoğunlaşırlar. fakat ben aldığım eğitim ile yalnızca gelinlik değil, her türlü kıyafeti dikebilecek konuma geldim. ankara”da çok fazla eleman yetiştirdim. yetiştirdiğim elemanlar dükkân açtılar. gayet güzel iş yapıyorlar” dedi.
‘aksaray” da gelİnlİk
dİken terzİ bulamazsiniz”
diğer gelinlikçilerden farkının hazır gelinlik alıp satmamak olduğunu kaydeden filiz duran, sipariş edilen tüm gelinlikleri baştan sona kendisinin diktiğini ifade etti. proporsiyona uygun gelinlik bulmanın zorluğundan bahseden duran, “her insan manken değil ki, İzmir”de hep 38 beden çalışılır. 40-44 beden aralığı geldi, ne yapacaksınız? biz el işi gelinlik yapıyoruz. bedene göre kullandığımız kumaşlar değişiyor. bazen gelinliğe 5 metre tül yeterli geliyor. bazen de 15 metre tül kullanıyorum. İstenilen modelin aynısını, birebir dikiyoruz. normal şartlarda dikim işi aşağı yukarı bir hafta sürüyor. ama ben biraz daha hızlı bitiriyorum. uzun yıllardır dikiş yaptığımız için pratiklik kazandık. kızımla birlikte geçen yıl 150 gelinlik diktik. yurtdışına ve çeşitli illere gelinlik yaptım gönderdim. ankara, niğde, nevşehir gibi şehirlerden gelinlik yapımı için geliyorlar. bana modelle geldikleri takdirde istedikleri her türlü gelinliği dikebilirim. zor olmuyor mu diye soracak olursanız hiç zor olmuyor. çünkü ağım o kadar genişledi ki, istediğim bir danteli, kumaşı atıyorum tanıdıklarıma hemen yardımcı oluyorlar. İstanbul İzmir bursa ve ankara”yla çalışıyorum” diye konuştu.
gelİnlİk fİyatlari yÜkselecek
Şimdiden gelecek yılın gelinlik siparişlerini almaya başladığını söyleyen duran, ekonomik açıdan fiyatları şöyle değerlendirdi: “sektörel artışlar bizde de yaşanmaya başladı. bizim kullandığımız tüm kumaşların, ürünlerin hepsi dolar üzerinden belirleniyor. dolar yükseldi. dolaylı olarak bizim de gelinlik fiyatlarımız yükseldi. ben yalnızca gelinlik dikip satıyorum. ama üretken olduğum için herhangi bir problem olmuyor. kumaşları dantelleri fabrikadan alıyorum. değerlendirmesini biliyorum. elimde kumaşım kalmıyor. bence sadece hazır gelinlik alıp satanlar çok riskli bir iş yapıyorlar. satamadığınız takdirde geri verme lüksünüz yok. sadece gelinlik satmak pek kurtarmıyor. yanında mutlaka damatlık, abiye ve özel gün kıyafetleri olmalıdır. çünkü o kıyafetler sirkülâsyonu sağlıyor.” foto-haber: sümeyye çaliŞkan

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası