banner
Esnaf

​Kalaycılık, seyyar ustalarla yaşıyor

göçer olarak anadolu”da seyyar kalaycılık yapan balıkesirli murat demirci ailesinin fertleri, son dönemde artan osmanlı dizilerinde kalaycılığa da ağırlık verilmesini istediler. göçer olarak anadolu”da seyyar kalaycılık yapan balıkesirli murat demirci..

​Kalaycılık, seyyar ustalarla yaşıyor
banner

göçer olarak anadolu”da seyyar kalaycılık yapan balıkesirli murat demirci ailesinin fertleri, son dönemde artan osmanlı dizilerinde kalaycılığa da ağırlık verilmesini istediler.
göçer olarak anadolu”da seyyar kalaycılık yapan balıkesirli murat demirci ailesinin fertleri, son dönemde artan osmanlı dizilerinde kalaycılığa da ağırlık verilmesini istediler. bakır kapların ve kalaycılığın osmanlı kültüründe önemli bir yerinin olduğunu söyleyen balıkesirli aile, “”bakır kapta pişirilen yemeğin tadını ne alüminyum ne çelik ne de emaye verir. toprak ve bakır kaplar hepsinden sağlıklıdır”” dedi.
aksaray, nevşehir,niğde ,konya”da müşterilerinin bakır ürünlerini kalaylayarak ekmeklerini kazandıklarını ifade eden kalaycı murat demirci, “”yaşantımızdan ve mesleğimizden çok memnunuz.her ilden bakır ürünleri alıp satıyoruz. İlgi alaka iyi durumda. artık yeni bir bakır kazan yaptırmak bir hayli bahalı. bu yüzden ikinci el kullanılmış ürünlere vatandaşlar yöneliyor. eskiden evler kalabalık ve evlerde pekmez,bulgur, yoğurt,ve yemek için  ürünlerin hepsinin ayrı ayrı kapları olurda. bu kültür şehirlerde kayboldu. ama köylerde ise hala kullanılıyor.fiyatları ise 300 ile 1000 lira arasında değişiyor.
kadinlar da İŞİn baŞinda
aksaray”da köy köy dolaşarak sokaklarda ‘kalaycı geldi hanım” diye seslenen ve müşterilerinin bakır eşyalarını kalaylayıp, parlatan demirci  ailesi , kalaycılığı ata mesleği olarak sürdürdüklerini, nesilden nesle aktarılan bu mesleğin çocuklarının karnını da doyuracağını kaydetti.
bakirin tadini bİlen kalaycilari ariyor
kalaycılık mesleğini babasından öğrendiğini söyleyen murat demirci, “biz çekirdekten ustayız. atalarımızda bu mesleği devam ettirerek yaşamlarını kazanmış, biz de bunu sürdürerek yaşamımıza devam ediyoruz. biz kalaycılar seyyar çalışıyoruz. bu yörenin her yerinde işçiliğimiz var. en güzel ve sağlıklı kaplar bakır ve toprak olanlardır. bakır ve toprak kapta yapılan yemeğin lezzeti bir başka olur. bunun farkında olan ve bakırdan vazgeçmeyen müşterilerimiz sayesinde hem ata mesleğimizi sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor hem de geçimimizi sağlıyoruz. eskiden biz bakırdan çatallar, kaşıklar da kalaylardık. bayram şekerlikleri, tabaklar, bakraçlar, tencereler, siniler başta olmak üzere bakırdan birçok ürün vardı. ancak şu an bu ürünlerden eskisi kadar kalmadı” ifadelerini kullandı.foto-haber :ali furat  

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası