banner
Gündem

Kaşlı, esnafların sorunlarına değindi

milletvekili ramazan kaşlı tbmm kürsüsünden esnafların sorunlarına değindi.   40 yıldır esnaflık yapan mhp aksaray milletvekili ramazan kaşlı, tbmm genel kurulunda 2020 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifi ile 2018..

Kaşlı, esnafların  sorunlarına değindi
banner

milletvekili ramazan kaşlı tbmm kürsüsünden esnafların sorunlarına değindi.
 
40 yıldır esnaflık yapan mhp aksaray milletvekili ramazan kaşlı, tbmm genel kurulunda 2020 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifi ile 2018 merkezi yönetim kesin hesap kanun teklifi görüşmeleri bağlamında "gelir ve gidere İlişkin diğer hükümler"  üzerinde esnafların sorunlarını tbmm kürsüsünden dile getirdi.
 
milletvekili kaşlı yaptığı konuşmada;
 
“esnafımızın yaşadığı bazı sorunlara da değinmek istiyorum. 
esnaflar, ticaretin ilk dönemlerinden bu yana iş hayatı içerisinde etkin bir rol oynamaktadır. ancak ekonomi içerisinde yerine getirdiği işlevlere rağmen esnaf işletmeleri hem makroekonomik hem de yapısal sorunlardan kaynaklanan nedenlerle rekabette her geçen gün daha çok kan kaybetmektedir.        
modernleşmenin bir sonucu olarak her sokak ve caddeyi kuralsız dolduran zincir marketler ve avm”ler hem kentsel dokuyu bozmakta hem de esnafımızın varlığını tehdit etmektedir. 
 
elektronikten kırtasiyeye, gıdadan konfeksiyona her türlü ihtiyaca cevap veren zincir marketler, her sokağa peş peşe açılarak esnafı bitirme noktasına getirmiştir. esnafımızın bu sorununu çözmek adına; büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları için asgari işyeri büyüklüğü standardı getirilmeli ve bu standarda uymayan mevcut şubelerin de bir program dâhilinde yerleşim yeri dışına taşınması sağlanarak küçük esnaf aleyhine gelişen haksız rekabetin önüne geçilmelidir.
esnaf ve sanatkârlara sicil affı getirilerek, stopaj ve bağ-kur primleri düşürülmeli, Ötv indirimi sağlanmalıdır.
İş yerleri 50 metre karenin altında ve kira olan küçük esnafımıza bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılmalı ve bunun yanı sıra mevcut kredi borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Ülkemiz genelinde (rakamsal olarak) 1 milyon 785 bin 586 bulan esnafımız, toplumda en çok çalışan kesim olmasına rağmen emeklilikte en uzun prim gün sayısını ödemektedir. 
 
anayasa”nın 173. maddesinde belirtilen “devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu tedbirler alır” hükmü gereğince esnafımızın, prim ödeme gün sayıları emekli sandığı ve sgk sigortalısı olarak çalışan kesimle aynı olmalıdır.
 
ekonomiye destek vermek ve istihdam oluşturmak isteyen milyonlarca esnaf,  vergi ve sosyal güvenlik kurumu primi borçlarının ödemek için uğraşmaktadır. vergi ve sgk borçlarından dolayı ticarete yönelemeyen esnafımız, devlete olan kamu borçları için adım atılmasını beklemektedir. bu nedenle sayın hazine ve maliye bakanımızın üniversite öğrencilerinin borçlarının (kyk) yapılandırılması kapsamının genişletilerek esnafın birikmiş vergi ve sgk prim borçlarının da dâhil edilmesini talep ediyoruz. 
 
Şuanda ki ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda bu yapılandırma hem esnafı rahatlatacak hem de kamu borç stokunu azaltarak piyasaya ekonomik anlamda canlılık sağlayacaktır. diğer taraftan şunu da söylemek isterim ki bu yapılandırma ile kastettiğimiz bir vergi affı değil sadece kesinleşmiş amme alacaklarının yapılandırılmasıdır. vergi affından herhangi bir indirim yapılmaksızın faiz katsayıları üzerinden indirim yapılmak suretiyle, borçların taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanmasının gerekli olduğu kanaatindeyim.  
 
sözlerime son verirken, 2020 yılı bütçesinin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor,  gazi meclisimizi, türk milletini ve aksaraylı hemşerilerimi saygıyla selamlıyorum” (haber merkezi)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası