banner
Özel

Kendi rekorumuzu kırmak için alışkanlık kazanmamız gerekiyor

Geçtiğimiz aylarda Aksaray’da kitap okuma rakamlarındaki rekor artıştan bahseden Aksaray İl Halk Kütüphanesi Müdürü Çağatay Van, kitap okuma oranlarını artırarak Aksaray’ın kendi rekorunu kırması için kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik..

Kendi rekorumuzu kırmak için alışkanlık kazanmamız gerekiyor
banner

Geçtiğimiz aylarda Aksaray’da kitap okuma rakamlarındaki rekor artıştan bahseden Aksaray İl Halk Kütüphanesi Müdürü Çağatay Van, kitap okuma oranlarını artırarak Aksaray’ın kendi rekorunu kırması için kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya yönelik çeşitli uygulamalar ve etkinlikler yapıldığını kaydetti.

Okuma alışkanlığının hayati önem taşıdığını, sağlıklı ilişkiler kurmak adına vazgeçilmez bir alışkanlık olduğunun altını çizen Van, bu alışkanlığın kazanılması adına çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiğini ifade etti. Çağatay Van faaliyetleri şöyle anlattı: “ Bizler kitap okuma alışkanlığının gelişmesi maksadıyla çok yönlü çalışmalar yapmaktayız. İlk önce genel beğeni anlamında yelpazeyi alabildiğince geniş tutmak amacıyla bütün okuyucularımıza hitap edecek kitapları güncel olarak kütüphanemizde bulundurabilme çabasındayız. Gücümüz ve koşullarımız elverdiğince ilk ve orta öğretim kurumlarımızdaki öğrencilerimizin öğretmenleriyle birlikte kütüphanemizi ziyaret etme programlarına öncelik vermekteyiz. Ayrıca her ‘Kütüphane Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde kitap okuma sayılarına göre küçükte olsa ödüllendirmeler yaparak özendirici olmaya çalışmaktayız. Ayrıca özellikle küçük okuyucularımızın kütüphaneye devamlarını sağlamak maksadıyla kütüphanemizde çizgi film izleme, zeka oyunları oynama, masal saatleri ve kitap okuma etkinlikleri düzenlemekteyiz.

Aksaray İl Halk Kütüphanesi olarak her yılın Mart ayının son haftasında kutlanan Kütüphane Haftası‘nda yaptığımız etkinliklerle bu konuya katkı sağlamayı önemsiyoruz. Gelenek haline getirmeye çalıştığımız Okur-Kitap-Yazar birlikteliğini sağlamak amacıyla yaptığımız İmza ve Söyleşi Etkinliklerini yıl içine de yayma çabasındayız. Geçen yıl farklı tarihlerde ve farklı okullara giderek gerçekleştirdiğimiz bu yönlü etkinliklerde fazlaca olumlu geri bildirim almış olmak bizleri mutlu etmektedir. Amacımız bu tür etkinlikleri daha fazla gerçekleştirmektir.”

‘KİTAP OKUMAYI YAŞAMIN BİR VAZGEÇİLMEZİ OLARAK GÖRMELİYİZ’

Kitap okuma alışkanlığının diğer tüm alışkanlıklar gibi zorunluluk içerdiğinden bahseden kütüphane müdürü, okumanın yaşamın bir vazgeçilmezi olarak görülmesi gerektiğinden dem vurdu. Van,  “Okuma alışkanlığından taviz vermeden yaşamak gerekir. Kitap okuma alışkanlığı ilk önce normal olarak ebeveynde başlar. Aile büyüklerinin günlük yaşamlarında rutin olarak kitapla birlikte olduğunu gören bir çocuk, bunun gerekliliği üzerinde ikna olur ve okul çağında bunu bir alışkanlık haline getirir. Daha sonraki dönemler ise bu anlamda artık çok daha verimli bir şekilde ilerler. Öte yandan çocuklarda coşku ve heyecanı tetikleyen kitapların okunması kitap okuma alışkanlığı kazanmada etkili olacaktır.

Ayrıca geleneğinde okuma alışkanlığının olmadığı ya da daha zayıf olan toplumlarda ise okuma alışkanlığının kazanılması temel eğitim döneminde kazanılır. Bunda ebeveyn ile öğretmenin iş birliği önem kazanmaktadır. Günün belirli bir saatinin zorunluluk olarak okuma faaliyetine ayrılması ve bunun sonunda yapılacak basit kitap değerlendirmeleri sonucundaki küçük ödüllendirmeler bu kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında en önemli rolü oynar” dedi.

ALIŞKANLIK KAZANMAK İÇİN MİZAH KİTAPLARI TERCİH EDİLEBİLİR

Okuma alışkanlığı kazanmak için okunması gereken belirli türde kitapların olmadığını ancak mizah kitaplarının alışkanlık kazanmada etkili olabileceğini düşünen kütüphane müdürü Van,  “Okuma alışkanlığını kazanmak için okunması avantaj olarak görülebilecek belirli bir tür kitaptan bahsedebilmek pek mümkün değildir. Bu konu daha çok kişinin genel beğenisi, ilgi alanları ve içinde yetiştiği maddi-manevi değerlerle yakından ilgilidir. Yazınsal tür olarak da herhangi bir belirleme yapabilmek çok mümkün değildir. Bırakın romanı kısa bir öyküyü okumaktan bile sıkılan bir kişi son derece iyi bir şiir okuru olabilir. Bizler genel olarak temel alışkanlığın edinilmesinde mizahi kitapların çok daha etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca bireyin içinde yetiştiği kültürel ortama uygunluk sağlayan, okura kültürel bir yabancılık çektirmeyen kitapların da okuma alışkanlığının kazanılmasında olumlu bir rol oynadığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

YETİŞKİNLERDE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMA

Yetişkinlerin okuma alışkanlığını kazanmasının çok daha zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Çağatay Van, “Rahata ermiş yaşam koşulları bu anlamda en olumlu kazanımdır. Ülkemizde bu alışkanlığın yeniden kazanılması süreci büyük çoğunlukla emeklilik dönemlerine denk gelir. Boş vakitleri değerlendirme maksadıyla başlanan kısa süreli okumalar bir süre sonra daha ciddi ve daha karmaşık kitaplara doğru evrilir. Bunda genel beğeni anlayışı belirleyici bir unsur olarak karşımıza çıkar” şeklinde konuştu. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası