banner
Gündem

​KONUTLAR KADINLARA GÖRE TASARLANIYOR MU?

  aksaray Üniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi gökçe nur Şafak, kadınların ihtiyaçları gözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmez olmasına yol açtığını söyledi.    aksaray Üniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi gökçe nur..

​KONUTLAR KADINLARA GÖRE TASARLANIYOR MU?
banner

 
aksaray Üniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi gökçe nur Şafak, kadınların ihtiyaçları gözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmez olmasına yol açtığını söyledi. 
 
aksaray Üniversitesi (asÜ) araştırma görevlisi gökçe nur Şafak, kadınların ihtiyaçları gözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmez olmasına yol açtığını söyledi. 
 
79″uncu felsefe toplantısında “kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım” konulu bir sunum yapan gökçe nur Şafak, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle ev işlerinden çocuk bakımına pek çok işi ev merkezli olarak tek başına yüklenmek durumunda olduklarını belirtti. bununla beraber, kadınların ihtiyaçları gözetilmeksizin yürütülen kentsel hizmetlerin, kadınların kentte görünmez olmasına yol açtığını ifade eden Şafak, kentsel hizmetler sunulurken alınacak özel önlemlerin kısa vadede kadınların kentte var olmalarını sağlayabileceğini anlattı. konuyu konut örneği ile izah eden araştırma görevlisi Şafak, konutta kadın dostu yaklaşımın önemli olduğuna dikkat çekti ve “konutlar gerçekten kadınlara göre tasarlanıyor mu? konutlar kadınların ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliklere haiz mi?” diye sordu. tÜİk”in istatistiklerine göre ev işlerinin asgari yüzde 74″ünün kadınlar eliyle yapıldığını belirten Şafak, “konutta kadınların vakit geçirdiği alanlara bakıldığında, kendisi için istirahat edebileceği biçimde tasarlanmış bir yapıdan bile bahsedilemiyor. evler, erkeklerin istirahatine yönelik tasarlanıyor. tÜİk, türkiye”deki hane halklarını tek kişilik, çocuklu, çocuksuz, tek ebeveynli ve geniş aileler şeklinde kategorize etmiş. bu kategoriler dâhilinde bakıldığında tek kişilik bir haneye hitap eden evle, geniş aileye hitap eden evin aynı olması düşünülemez. metrekaresinden, mutfağına ve odalarının tasarımına kadar türkiye”nin her yerinde standart bir yaklaşım var. bu standartlaştırmaya karşı kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım, kadınların özgün durumlarına -yaşlılık, engellilik, göçmenlik- göre özel konut arzı öngörüyor. literatürde, kadınların gelişmesine imkân vermeyen konutlar, engelleyici konutlar olarak ifade ediliyor” dedi.
 
Şafak, sunumunun devamında, kentsel hizmetlerde kadın dostu yaklaşım için güvenlik, altyapı, bakım hizmetleri ve bütçeleme gibi alınabilecek bir dizi özel önlemden söz etti.
 

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası