banner
Gündem

​ Koyun üreticisinin yüzü gülüyor

koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk,bu yıl küçük baş hayvan üreticisi fiyatlar konusunda gayet memnun ve yüzleri gülüyor.2018 yılı inşallah küçük baş hayvancılık yılı oluyor diye biliriz.dedi. koyun keçi..

​ Koyun üreticisinin yüzü gülüyor
banner

koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk,bu yıl küçük baş hayvan üreticisi fiyatlar konusunda gayet memnun ve yüzleri gülüyor.2018 yılı inşallah küçük baş hayvancılık yılı oluyor diye biliriz.dedi.
koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı mahmut aktürk,bu yıl küçük baş hayvan üreticisi fiyatlar konusunda gayet memnun ve yüzleri gülüyor.2018 yılı inşallah küçük baş hayvancılık yılı oluyor diye biliriz.dedi.
türk mutfaklarına koyun ve keçi eti hızlı bir şekilde girmeye başladı
aktürk,bu yıl satılan kuzularımız 600-700 liradan satılıyor.tabi yem maliyetleri,çoban ve ilaç maliyetleri girdileri yüksek bu neden de havyan fiyatları yüksek.son yılarda küçük baş hayvancılıkta pazar sorunu ortadan kalktı.artık türk mutfakları ve sofraları koyun ve keçi eti hızlı bir şekilde girmeye başladı.halk olarak küçük baş hayvan eti tüketmeye başladık.tüketim olunca talepte artmaya başladı. doğrusu talebi karşılamakta zorluk çekiyoruz.küçük baş hayvan sayısının artırılması verimliliğin ve üretimin artırılması kalite ve sağlıklı gıdanın üretilmesi gerekiyor.bu konuda hem gıda bakanlığımız hemde birliklerimiz yoğun olarak gayret gösteriyoruz.
800 bin civarında küçük baş hayvan sayımız var
aktürk,türkiye”de şu anda 40-45 milyon küçük baş hayvan varlığı var bu aksaray genelinde 450 bin anaç olmak üzere 800 bin civarında küçük baş hayvan sayımız var.bu rakam neden 80 milyon olmasın diyoruz? aslında çok basit tedbirlerle hayvan sayısını arttırmak mümkün.zamanında büyük baş hayvancılıkta mavi sertifikalı düveye 150 lira destekleme verildi.eğer şu anda damızlık şişeğe 250 lira destek verilsin 2 yılda türkiye”de 80 milyon koyun olur.dışı damızlıklarımıza destek verilmesi lazım ki havyan sayımız artısın.
türkiye hayvancılığının tek çaresidir
300 baş koyun projesi de yurt dışından ithal olarak geleceği ortada.bu proje hayvan sayısını artırmaya yönelik bir uygulama türkiye”den alınırsa sadece yer değiştirmiş olur.hayvan sayısında bir artış olmaz.bu konuda ithalat yapılması gündem de tabi biz ithalata karşıyız ama bu gün bunu gerektiriyor.ama belli bir planlama ile 5 yıl eğer 300 baş hayvan dağıtımı ve genç çiftçi projesi devam edecekse kendi damızlık dişi kuzularımıza ve şişeklerimize destek vererek bu projeleri kendi yerli ve milli hayvanlarımızdan temin etmek mümkün .eğer ülkemizde küçük baş hayvan sayısı 70-80 milyona çıkarsa eğer bu fiyatlara da yansıyacak.bu olay tüketicinin de lehine olacak.o zaman fiyatlarda aşağı doğru düşecek. Üretici   çok üreterek kazanacak.tüketici ise rahat olarak tüketecek. Üretici ile tüketici arasında ki denge sağlınmış olacağız.burada hayvan sayımızın artırılması lazım.Özellikle anadolu koyunculuk coğrafyasıdır. koyunculuğun artırması. türkiye hayvancılığının tek çaresidir.bu noktada daha çok gayret gösterilmesi lazım .
dünyanın en lezzeti eti kuzu etidir
aktürk,şu anda kasaplarda 45 liradan satılıyor.koyun eti ile kuzu eti çok farklı.kuzu kesimi şuanda 35 lira ama koyun eti ise 25–28 arası yanı kuzu eti denildiği zaman süt kuzusu olması lazım.dünyanın en lezzetli eti bu konuyu kuzu eti ile koyun etini karıştırmamak lazım. koyun etini kasaplar 35 liraya kemikli satabilir ama koyun eti satışı konusunda bir sıkıntımız var.kasaplarda reyonlarda satılan etlerin tamamı kuzu eti.lezzeti ve kalitesi ile vatandaşlar azının tadını bildiği için kuzu eti tüketiyor."dedi.foto-haber :erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası