banner
Özel

Meşhur Ağaçören cevizi markalaşıyor

Türkiye’de 2 bin 500 dekar alanda 3 bin ton ceviz üretilen Ağaçören ilçesinde hasat sürüyor. Kabuğunun inceliği, yağ ve protein oranıyla ün yapan Aksaray’ın meşhur ‘Ağaçören cevizi’ zahmetli sürecinin ardından..

Meşhur Ağaçören  cevizi markalaşıyor
banner

Türkiye’de 2 bin 500 dekar alanda 3 bin ton ceviz üretilen Ağaçören ilçesinde hasat sürüyor. Kabuğunun inceliği, yağ ve protein oranıyla ün yapan Aksaray’ın meşhur ‘Ağaçören cevizi’ zahmetli sürecinin ardından tüketiciye ulaşıyor.

Ceviz hasadına Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ağaçören Kaymakamı Naim Akar, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Çevik ile çiftçiler katıldı.

Dalından koparılmadan alıcısını bulan, yerel halk arasında ‘kabuğuna sığmayan lezzet’ olarak nitelendirilen Ağaçören cevizi, traktör yardımıyla dalından indirilerek son sistem makinelerde yeşil kabuğundan ayrılıyor. Kurutma işlemlerinden geçirilen cevizler tüketicilerle buluşuyor.

‘CEVİZ ÜRETİMİ HER

GEÇEN YIL ARTIYOR’

Ceviz hasadında konuşan Ağaçören Kaymakamı Naim Akar, cevizin ilçede çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Akar, “Bahçemiz 2014 yılında tarım müdürlüğünün destekleriyle 2 bin fidan ile kuruldu. Üreticilerimiz bu rakamı 5 bin fidana kadar çıkarmış. Bizde ceviz üreticilerimizin her zaman yanındayız. İlçemizde ceviz üretimi her geçen yıl artıyor. Coğrafi işaret için valiliğimiz ve tarım il müdürlüğümüzle başvurumuzu yaptık” dedi.

COĞRAFİ İŞARET

BAŞVURUSUNDA BULUNDUK

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, bu yıl ceviz rekoltesinin yüksek olduğu söyledi. Yılda 2 bin 500 dekar alanda 3 bin ton ceviz üretimi yapıldığına dikkat çeken Saklav, şöyle konuştu: “Bu yıl hasat çok güzel gidiyor. Çiftçilerimiz hem rekolteden hemde satıştan memnunlar. Birde Ağaçören ceviziyle ilgili valiliğimiz ve bakanlığımızın destekleriyle coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Coğrafi işaret için başvurumuzda yapılan analizlerde cevizimizin yağ, protein ve mineral oranı yüksek çıkıyor. Bunun yanında ince kabuklu olması ve besleyici özelliğinin yüksek olması diğerlerinden ayrıştırıyor. Bölgedeki ağaçlarımızın bir diğer özelliği ise kış donlarından etkilenmiyor. Cevizimizi markalaştırıp tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz.”

168 DEKARDA 15 TON

CEVİZ ÜRETİMİ

Ağaçören ilçesi Camili köyünde ceviz üreticisi olan Nevzat Yalman, “168 dönüm bahçemizde yıllık 15 ton ceviz üretiyoruz. Gerçekten çok kaliteli. Pedro, fernor ile chandler olarak 3 çeşit cevizimiz var. Elimizden geldiği kadar hepsini chandlere dönüştürüyoruz. Çünkü bu cins birinci kalite. Yağ oranı çok yüksek ve lezzetli. Bu bahçeyi kuralı 10 yıl oldu. Cevizleri diktikten 1 yıl sonra bir ağaçtan 4-5 kilo ürün almaya başladık ve her yıl geçtikçe verimi de artmaya başladı. İlçemizde yıllardır dedelerimiz dere kenarlarına ceviz dikerlerdi. Yerli cevizlerimiz büyük oluyor ama verimli olmuyor Şu anda 5 bin tane ceviz ağacımız var. Burada ürettiğimiz cevizleri iç piyasaya gönderiyoruz” diye konuştu. Foto-Haber: Erkan ALTUNTAŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası