banner
Gündem

Osmanlı şerbetlerine Ramazan bereketi

osmanlı”nın günlük yaşantısında, geleneksel davranış kalıplarını etkileyen, sultanın sofrasından en fakirinin sofrasına kadar eksik tutulmayan şerbet, ramazan ayında sofraların baş tacı oldu. osmanlı”nın günlük yaşantısında, geleneksel davranış kalıplarını etkileyen, sultanın..

Osmanlı şerbetlerine  Ramazan bereketi
banner

osmanlı”nın günlük yaşantısında, geleneksel davranış kalıplarını etkileyen, sultanın sofrasından en fakirinin sofrasına kadar eksik tutulmayan şerbet, ramazan ayında sofraların baş tacı oldu. osmanlı”nın günlük yaşantısında, geleneksel davranış kalıplarını etkileyen, sultanın sofrasından en fakirinin sofrasına kadar eksik tutulmayan şerbet, ramazan ayında sofraların baş tacı oldu.
modern içeceklerden önce, en çok tercih edilen içecek olan osmanlı Şerbeti bizi biz yapan kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu belirten somuncu baba külliyesi esnaflarından ali coşkuner, “hünkar gecesi, demir hindi, osmanlı şerbeti, kızılcık, gibi doğal şerbetleri aksaray halkının hizmetine sunuyoruz. ramazan ayında ilgi alaka bir hayli artış durumda.”dedi.
coşkuner, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi ve keçiboynuzu gibi yaklaşık 100 çeşit bitkinin karıştırılarak  şerbet yapıldığını dile getirdi. kuru ve taze meyvelerden yapılan kompostodan elde edilen şerbetin özellikle ramazan aylarının baş tacı olduğuna vurgu yapan coşkuner, eskiden buzdolabı gibi koruma yerlerinin olmaması nedeniyle şerbetin günlük tüketildiğini veya çevresi buzlarla çevrilerek belli bir zaman aralığında muhafazasının mümkün olduğunu kaydetti.
yaklaŞik 10 çeŞİt Şerbetİ gÜnÜmÜzde yaŞatmaya çaliŞiyoruz
osmanlı”da sofraların baş tacı olan şerbet geleneğinin modern hayatla birlikte unutulmaya başlandığını belirten coşkuner, osmanlı”da hemen hemen tüm ev kadınlarının evlerinde konserve, turşu ve şerbet yaptığını, ancak günümüzde kadınların sosyal hayata ve iş yaşamına girmesi dolayısıyla bu geleneğin yok olmaya başladığını söyledi. coşkuner, şunları kaydetti: “”günümüzde 6 yaşındaki çocuktan gencine hemen hemen herkes gazlı içecekler içiyor. bunun hiçbir faydası yok. İşletmemizde bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. yaklaşık 10 çeşit şerbeti günümüzde yaşatmaya çalışıyoruz ."dedi. foto-haber: ali furat

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası