banner
Gündem

​Pandemi kararları bir bir açıklandı

salgınla mücadelede yeni adımlar atıldı tüm dünya”da salgın hastalık ile mücadele belirli kurallar ve normalleşmeler çerçevesinde devam ediyor. cumhurbaşkanı erdoğan başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısında salgınla mücadele konusunda yeni kararlar alındı. ..

​Pandemi kararları bir bir açıklandı
banner

salgınla mücadelede yeni adımlar atıldı tüm dünya”da salgın hastalık ile mücadele belirli kurallar ve normalleşmeler çerçevesinde devam ediyor. cumhurbaşkanı erdoğan başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısında salgınla mücadele konusunda yeni kararlar alındı.  cumhurbaşkanı erdoğan, yeni risk haritasını açıklayarak “kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. çok yüksek riskli grup teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80″ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır” dedi.

çok yÜksek rİsklİ İl sayisi 58 oldu

hızla artan vaka sayıları sonrası kabine toplantısı”ndan çıkan kararlar şu şekilde;
türkiye”nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 5.00 olarak haftanın her günü devam edecek.
kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması, artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.
lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm türkiye”de %50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.

ramazan ayi İçİn yenİ tedbİrler alindi

yaklaşan ramazan ayı için ise ek tedbirler alındı.  13 nisan salı gününden 12 mayıs çarşamba gününe dek geçerli olan kararlar ise şu şekilde;
ramazan ayı boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
ramazan ayı boyunca türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak.
ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecek. bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlanacak.
 nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 tl nakdi ödeme yapılacak.
salgın bütün hayatı etkilerken eğitimi de derinden etkilemeye devam ediyor. milli eğitim bakanlığı artan vaka sayılarına karşı yeni kararlar alarak öğrencilerin risksiz bir ortamda eğitim görmesini hedefliyor. açıklanan yeni kabine kararları sonrası milli eğitim bakanlığı”nın aldığı tedbirler ise şu şekilde;
tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitim daha önce açıklandığı şekilde devam edecek.
ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflar ile lise hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze/uzaktan eğitime geçiş, risk durumuna göre  il bazlı uygulanacak.

tüm türkiye”de aşılama devam ediyor

korona virüsten korunmanın en önemli yollarından birisi muhakkak aşı yaptırmak. 13 ocak”tan itibaren aşılama çalışmalarına başlanılan türkiye”de şu ana kadar yaklaşık 16 milyon kişi aşılandı. aşılama sonrası herhangi bir sıkıntı yaşayan birey henüz görülmedi.

aksaray”da vaka artışları durdurulamıyor 

aksaray İl hıfzıssıhha kurulu hızla artan vaka sayıları sonrası  korona virüs tedbirleri için aksaray valisi hamza aydoğdu başkanlığında olağanüstü toplanarak aşağıdaki kararları aldı.
kararlar doğrultusunda;  aksaray”da yeme­içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerlerinin; sağlık bakanlığı covid­19 salgın yönetimi ve çalışma rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa­koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve hes kodu sorgulaması yapılarak, 07.00­19.00 saatleri arasında müşteri kabul edebilmelerine,
ancak bu işyerlerinde aynı masada; çok yüksek risk grubunda bulunan ilimizdeki işyerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilmesine,
aksaray”da  yeme- ­içme yerlerinin 19:00­21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel­al şeklinde, 21.00­24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan cumartesi ve pazar günleri ise 10.00­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilmelerine,
girişlerde hes kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin 09.00­19.00 saatleri arasında çalışabilmesine,
ayrıca 02.03.2021 tarih ve 2021/12 sayılı İl hıfzıssıhha kurul kararı ile İlimizde faaliyetleri durdurulan tüm spor salonlarının (fitness, body, body building ve gym vb. yerler) girişlerde hes kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla 09.00­19.00 saatleri arasında çalışabilmesine,
kültür ve turizm bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucunda; salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 12 mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmesine,
İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için 29.03.2021 tarih ve 5673 sayılı genelgesine çok yüksek risk grubunda bulunan ilimizde İl hıfzıssıhha kurulunca alınan karara göre uygulama belirleneceği belirtildiğinden; İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerlerin% 50 kapasite sınırına uymak ve hes kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00­19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabilmelerine,
koronavirüs salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesi üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biridir. bu doğrultuda bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarını temin edilmesi amacıyla sağlık bakanlığınca “hayat eve sığar (hes)” uygulaması geliştirilmiştir.
bu kapsamda; Şehiriçi toplu ulaşım araçlarında hes entegrasyonu ile ilgili daha önceden hıfzıssıhha kararları alınarak ivedilikle gerekli çalışma ve kontrollerin sağlanması istenmişti.
ancak aksaray belediyesinin 22.03.2021 tarih ve 4848 sayılı yazısı ile İlimizdeki koronavirüs (covid-19) yayılımını durdurmak için şehrimizde toplu taşıma yapan özel halk otobüslerine binen vatandaşlarımızın binişlerinde madeni ve kağıt para kullanılmaması ve hes kodları kişiye özel manyetik otobüs kartlarına entegre edilerek, hes kodu kontrolü yapılarak binilmesini sağlamak amacıyla temassız manyetik kart kullanımının zorunlu hale getirilmesi istenmektedir.
bu nedenle aksaray”da toplu taşıma yapan özel halk otobüslerine hes kodu kontrolü yapılarak binilmesini sağlamak amacıyla temassız manyetik kart kullanımının zorunlu hale getirilmiştir” şeklinde kararlar alındı.
toplu taşıma araçlarında nakit kullanımı kaldırılıyor
Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçlarında nakit ile ödeme yapılarak yolculuk yapılmasının 12 nisan itibari ile sonlandırılıyor. yeni uygulamaya göre toplu taşıma araçlarını kullanacak vatandaşlara kartla seyahat etmeleri zorunlu hale getiriliyor.
aksaray belediyesinin toplu taşıma araçlarında hayata geçireceği yeni uygulama ile para alışverişinin önüne geçilerek sürücüler ve yolcular arasındaki teması en aza indirecek.  Ücret ödemesinin yapıldığı sırada araç içerisindeki oluşan yoğunluğunda önüne geçilmiş olacak. vatandaşların kart ile ulaşım sağlamalarını teşvik etmek ve karta ulaşımlarını kolaylaştırmak şehrin muhtelif yerlerinde kurulacak stantlarda kartlar ücretsiz olarak dağıtılacak.
toplu taşıma araçlarında yapılacak yeni uygulamanın bir diğer kazanımıda kartların kişiselleştirilerek hes kodu ile eşleştirilmesi olacak. kullanıcılar toplu taşımada kullanacakları kartları ile hes kodlarını   www.kart68.com internet sitesinden online olarak eşleştirecek.
hes kodlarının ve kartların eşleştirilmesi ile kovid-19 testi pozitif çıkan veya bilim kurulu kararı ile karantina sürecinde olan kişiler toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçlarında yeni geçilen bu dijital dönüşüm sayesinde salgının yayılım hızı azaltılmaya çalışılacak.
belirli aralıklarla açıklanan illere göre 100 bin nüfusa düşen kovid-19 vaka sayısı haritasında aksaray”da sürekli artış yaşanıyor.
vaka artışının hızla devam ettiği aksaray”da,  13-19 mart haftasında 100 bin nüfusa düşen rakam 173.52″den 214.42″ye yükselmişti. her haritada vaka yükseliş seyrini sürdüren aksaray,  20-26 mart haftasında illere göre 100 bin nüfusa düşen rakamlarda 214.42″den 231.44″e yükseldi.
kırmızı renkte yüksek risk grubunda olan aksaray”da yaklaşık 70 bin kişi aşılandı. aşılanan kişilerden 40 bin küsür kişi 1″inci doz aşısını olurken 2″inci  doz aşı uygulanan kişi sayısı ise yaklaşık olarak 30 bin kişiye ulaştı.
 
aşı yaptırmak orucu bozuyor mu?

tüm türkiye ramazan ayı için gün sayıyor. ramazan ayı 2020″de olduğu gibi bu yıl da korona virüsle mücadele ile geçecek. ramazan ayına ilişkin tedbirler netleşti. tedbirler kapsamında iftar ve sahur programları düzenlenemeyecek ve ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. diğer yandan aşılama çalışmaları devam ediyor. aşı randevuları ramazan ayı içerisinde olanlar, oruçluyken aşı yaptırmanın orucu bozup bozmayacağını araştırıyor. diyanet İşleri başkanlığı”nın konu ile görüşü şu şekilde;
oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. bununla birlikte, ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. daha sonra bu oruç kaza edilir. hazırlayan: erdi ulukaya
salgınla mücadelede yeni adımlar atıldı tüm dünya”da salgın hastalık ile mücadele belirli kurallar ve normalleşmeler çerçevesinde devam ediyor. cumhurbaşkanı erdoğan başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısında salgınla mücadele konusunda yeni kararlar alındı.  cumhurbaşkanı erdoğan, yeni risk haritasını açıklayarak “kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. çok yüksek riskli grup teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80″ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır” dedi.

çok yÜksek rİsklİ İl sayisi 58 oldu

hızla artan vaka sayıları sonrası kabine toplantısı”ndan çıkan kararlar şu şekilde;
türkiye”nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 5.00 olarak haftanın her günü devam edecek.
kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması, artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.
lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm türkiye”de %50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.

ramazan ayi İçİn yenİ tedbİrler alindi

yaklaşan ramazan ayı için ise ek tedbirler alındı.  13 nisan salı gününden 12 mayıs çarşamba gününe dek geçerli olan kararlar ise şu şekilde;
ramazan ayı boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
ramazan ayı boyunca türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak.
ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecek. bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlanacak.
 nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 tl nakdi ödeme yapılacak.
salgın bütün hayatı etkilerken eğitimi de derinden etkilemeye devam ediyor. milli eğitim bakanlığı artan vaka sayılarına karşı yeni kararlar alarak öğrencilerin risksiz bir ortamda eğitim görmesini hedefliyor. açıklanan yeni kabine kararları sonrası milli eğitim bakanlığı”nın aldığı tedbirler ise şu şekilde;
tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitim daha önce açıklandığı şekilde devam edecek.
ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflar ile lise hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze/uzaktan eğitime geçiş, risk durumuna göre  il bazlı uygulanacak.

tüm türkiye”de aşılama devam ediyor

korona virüsten korunmanın en önemli yollarından birisi muhakkak aşı yaptırmak. 13 ocak”tan itibaren aşılama çalışmalarına başlanılan türkiye”de şu ana kadar yaklaşık 16 milyon kişi aşılandı. aşılama sonrası herhangi bir sıkıntı yaşayan birey henüz görülmedi.

aksaray”da vaka artışları durdurulamıyor 

aksaray İl hıfzıssıhha kurulu hızla artan vaka sayıları sonrası  korona virüs tedbirleri için aksaray valisi hamza aydoğdu başkanlığında olağanüstü toplanarak aşağıdaki kararları aldı.
kararlar doğrultusunda;  aksaray”da yeme­içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerlerinin; sağlık bakanlığı covid­19 salgın yönetimi ve çalışma rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa­koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve hes kodu sorgulaması yapılarak, 07.00­19.00 saatleri arasında müşteri kabul edebilmelerine,
ancak bu işyerlerinde aynı masada; çok yüksek risk grubunda bulunan ilimizdeki işyerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilmesine,
aksaray”da  yeme- ­içme yerlerinin 19:00­21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel­al şeklinde, 21.00­24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan cumartesi ve pazar günleri ise 10.00­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilmelerine,
girişlerde hes kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin 09.00­19.00 saatleri arasında çalışabilmesine,
ayrıca 02.03.2021 tarih ve 2021/12 sayılı İl hıfzıssıhha kurul kararı ile İlimizde faaliyetleri durdurulan tüm spor salonlarının (fitness, body, body building ve gym vb. yerler) girişlerde hes kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla 09.00­19.00 saatleri arasında çalışabilmesine,
kültür ve turizm bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucunda; salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 12 mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmesine,
İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için 29.03.2021 tarih ve 5673 sayılı genelgesine çok yüksek risk grubunda bulunan ilimizde İl hıfzıssıhha kurulunca alınan karara göre uygulama belirleneceği belirtildiğinden; İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerlerin% 50 kapasite sınırına uymak ve hes kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00­19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabilmelerine,
koronavirüs salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesi üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biridir. bu doğrultuda bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarını temin edilmesi amacıyla sağlık bakanlığınca “hayat eve sığar (hes)” uygulaması geliştirilmiştir.
bu kapsamda; Şehiriçi toplu ulaşım araçlarında hes entegrasyonu ile ilgili daha önceden hıfzıssıhha kararları alınarak ivedilikle gerekli çalışma ve kontrollerin sağlanması istenmişti.
ancak aksaray belediyesinin 22.03.2021 tarih ve 4848 sayılı yazısı ile İlimizdeki koronavirüs (covid-19) yayılımını durdurmak için şehrimizde toplu taşıma yapan özel halk otobüslerine binen vatandaşlarımızın binişlerinde madeni ve kağıt para kullanılmaması ve hes kodları kişiye özel manyetik otobüs kartlarına entegre edilerek, hes kodu kontrolü yapılarak binilmesini sağlamak amacıyla temassız manyetik kart kullanımının zorunlu hale getirilmesi istenmektedir.
bu nedenle aksaray”da toplu taşıma yapan özel halk otobüslerine hes kodu kontrolü yapılarak binilmesini sağlamak amacıyla temassız manyetik kart kullanımının zorunlu hale getirilmiştir” şeklinde kararlar alındı.
toplu taşıma araçlarında nakit kullanımı kaldırılıyor
Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçlarında nakit ile ödeme yapılarak yolculuk yapılmasının 12 nisan itibari ile sonlandırılıyor. yeni uygulamaya göre toplu taşıma araçlarını kullanacak vatandaşlara kartla seyahat etmeleri zorunlu hale getiriliyor.
aksaray belediyesinin toplu taşıma araçlarında hayata geçireceği yeni uygulama ile para alışverişinin önüne geçilerek sürücüler ve yolcular arasındaki teması en aza indirecek.  Ücret ödemesinin yapıldığı sırada araç içerisindeki oluşan yoğunluğunda önüne geçilmiş olacak. vatandaşların kart ile ulaşım sağlamalarını teşvik etmek ve karta ulaşımlarını kolaylaştırmak şehrin muhtelif yerlerinde kurulacak stantlarda kartlar ücretsiz olarak dağıtılacak.
toplu taşıma araçlarında yapılacak yeni uygulamanın bir diğer kazanımıda kartların kişiselleştirilerek hes kodu ile eşleştirilmesi olacak. kullanıcılar toplu taşımada kullanacakları kartları ile hes kodlarını   www.kart68.com internet sitesinden online olarak eşleştirecek.
hes kodlarının ve kartların eşleştirilmesi ile kovid-19 testi pozitif çıkan veya bilim kurulu kararı ile karantina sürecinde olan kişiler toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Şehir içi ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçlarında yeni geçilen bu dijital dönüşüm sayesinde salgının yayılım hızı azaltılmaya çalışılacak.
belirli aralıklarla açıklanan illere göre 100 bin nüfusa düşen kovid-19 vaka sayısı haritasında aksaray”da sürekli artış yaşanıyor.
vaka artışının hızla devam ettiği aksaray”da,  13-19 mart haftasında 100 bin nüfusa düşen rakam 173.52″den 214.42″ye yükselmişti. her haritada vaka yükseliş seyrini sürdüren aksaray,  20-26 mart haftasında illere göre 100 bin nüfusa düşen rakamlarda 214.42″den 231.44″e yükseldi.
kırmızı renkte yüksek risk grubunda olan aksaray”da yaklaşık 70 bin kişi aşılandı. aşılanan kişilerden 40 bin küsür kişi 1″inci doz aşısını olurken 2″inci  doz aşı uygulanan kişi sayısı ise yaklaşık olarak 30 bin kişiye ulaştı.
 
aşı yaptırmak orucu bozuyor mu?

tüm türkiye ramazan ayı için gün sayıyor. ramazan ayı 2020″de olduğu gibi bu yıl da korona virüsle mücadele ile geçecek. ramazan ayına ilişkin tedbirler netleşti. tedbirler kapsamında iftar ve sahur programları düzenlenemeyecek ve ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. diğer yandan aşılama çalışmaları devam ediyor. aşı randevuları ramazan ayı içerisinde olanlar, oruçluyken aşı yaptırmanın orucu bozup bozmayacağını araştırıyor. diyanet İşleri başkanlığı”nın konu ile görüşü şu şekilde;
oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. bununla birlikte, ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. daha sonra bu oruç kaza edilir. hazırlayan: erdi ulukaya

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası