banner
13

Sisli havalarda dikkat edin!

sonbahar ve kış mevsiminde özellikle şehirden uzak yerlerde, hatta bazen şehrin tam ortasında karşılaştığımız sisli havalar, araç kullananlar tarafından pek coşkuyla karşılanmaz. çünkü sis, her ne kadar güzel manzaralar oluştursa..

Sisli havalarda  dikkat edin!
banner

sonbahar ve kış mevsiminde özellikle şehirden uzak yerlerde, hatta bazen şehrin tam ortasında karşılaştığımız sisli havalar, araç kullananlar tarafından pek coşkuyla karşılanmaz. çünkü sis, her ne kadar güzel manzaralar oluştursa da görüş mesafesini daraltır ve sürüşü zorlaştırır. fakat doğanın bir gereği olan bu durumda bile usta şoför olmak sizin elinizde. tek yapmanız gereken sisli havada sürüş tekniklerini bilmek.
sisli havada hangi farlar yakılır?
aksaray”ın ortaköy ilçesinde 10 yıldır sürücü kursu işleten Özel başarı sürücü kursu yetkilisi hazret eğritaş sisli havalarda alınacak önlemler ve araç kullanma teknikleri hakkında bilgi verdi.
eğritaş: “sisli havalarda far seçimi çok önemli. görüş mesafesinin daraldığı bu durumlarda farlar bize bir hayli yardımcı olacak. sisli havalarda alınacak önlemler arasında bulunan farların doğru kullanımı, güvenli sürüşün ilk adımı. sisli havada en iyi far kullanım şekli, kısa farları kullanmak ve bunun yanında sis farlarından yararlanmak. hem sis hem de kısa farların açık olması, diğer sürücüler tarafından kolayca fark edilmenizi sağlar. en uzak mesafeyi görmek amacıyla sisli havalarda uzun farları yakma fikri sıcak gelebilir, fakat bu yanlış bir tercihtir. sisli havalarda uzun far kullanımı, sisli bölgenin tamamen ışıkla kaplanmasına neden olur ve görüşünüzü ciddi anlamda engeller” dedi
dörtlü İkaz lambalarını unutun
sisli havalarda sürüş kurallarından birinin de dörtlü ikaz lambalarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan eğritaş: “hareket halindeyken dörtlü ikaz lambalarını kullanmamaya özen göstermelisiniz. adı üstünde, bu bir ikaz şeklidir ve amacı dışında kullanılmaması gerekir. arkadaki sürücü ona sinyal gönderdiğinizi düşünüp sizi takip edebilir. bu da takip mesafesinin azalmasına ya da yanlış anlaşılmalara sebep olabilir” şeklinde konuştu.
takip mesafesini ayarlayın
eğritaş: “sisli havalarda ne kadar aceleniz olursa olsun hız yapmak doğru bir seçim değildir. hatta yol üzerinde izin verilen hız limitine uyum sağlamak bile sisli havalarda geçerli olmayabilir. bu nedenle takip mesafesine uygun bir hız tercihi belirlemek, sisli havalarda alınacak önlemler arasında bulunuyor. yoğun siste öndeki aracın ne yapacağını tahmin etmek güçleşeceği için normal hava şartlarında belirlediğiniz takip mesafesini 2 katına çıkarmanızda fayda var” diye konuştu.
zemine dikkat!
“sisli havada araba kullanmak görüş mesafesini daraltır” diyen hazret eğritaş sözlerine şu şekilde devam etti: “fakat zemin kayganlığı genelde dikkat edilmeyen bir ayrıntı olarak kalır. sis, zeminin kayganlaşmasına neden olur. sisli havalarda takip mesafesini önemsemek hem yeterli görüş hem de fren mesafesini ayarlamak için faydalı olacaktır”
rehberiniz yol çizgileri
sürücü kursu yetkilisi eğritaş son olarak şunları kaydetti: “sisli havalarda, yol çizgileri ve yol işaretleri size bir hayli yardımcı olacak. bunun için rehberiniz önünüzdeki araç değil, yol çizgileri ve levhalar olmalı. sisli havada diğer sürücülerin reflekslerine göre hareket etmek tehlikeli olabilir” foto-haber: dilara çİftcİ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası