banner
Gündem

​‘Susam’ı döviz vurdu simitçileri düşünce sardı

susamın kilogram fiyatının 12 tl”ye çıkmasıyla simit üretiminin neredeyse durma noktasına geldiği iddia edildi. fırıncılar odası başkanı halis altınsoy, susamdaki fiyat artışının yaşanan döviz artışından kaynaklandığını söyledi. susamın kilogram fiyatının..

​‘Susam’ı döviz vurdu simitçileri düşünce sardı
banner

susamın kilogram fiyatının 12 tl”ye çıkmasıyla simit üretiminin neredeyse durma noktasına geldiği iddia edildi. fırıncılar odası başkanı halis altınsoy, susamdaki fiyat artışının yaşanan döviz artışından kaynaklandığını söyledi.

susamın kilogram fiyatının 12 tl”ye çıkmasıyla simit üretiminin neredeyse durma noktasına geldiği iddia edildi. fırıncılar odası başkanı halis altınsoy, susamdaki fiyat artışının yaşanan döviz artışından kaynaklandığını söyledi.
 geçen yıl temmuz”da 6,8 tl olan susamın kilogram fiyatı, bu yıl yüzde 76,5 artarak 12 tl‘ye yükseldi. bu yükseliş simit üreticisini olumsuz etkiledi. fırıncı esnafı susamdaki fiyat artışlarının döviz kurundan ve mallarını piyasaya sürmeyen stokçulardan kaynaklandığını iddia etti.
“yÜzde 70″İ İthal edİlİyor”
 altınsoy, susamdaki bu artışın büyük oranda döviz farkından kaynaklandığının altını çizerek, “bir yılın içinde susama yüzde 70″in üzerinde zam geldi. bu zamların sebebi susamın çoğu ithal olarak getirildiği için döviz kur farkından dolayı susamda oldukça bir fiyat farklılığı oldu. biz mamulü ürüne dönüştürdüğümüzde bu ekmekte olsun simitte olsun bizim maliyetlerimizi de olumsuz etkiliyor. bizim güçlü bir hükümetimiz güçlü bir devletimiz var inşallah susamın ithal durumunu gözden geçirip ona uygun hamleler yapacaktır. en azından ithal susamda uygulanan yüksek vergileri düşürür. dolayısıyla bu kadar afakî fiyat artışları olmaz. bizim beklentimiz bu yönde susam ile ilgili olarak. susamın yüzde 30″u türkiye”de üretiliyor. geriye kalan yüzde 70″ini yurtdışından ithal ediyoruz. yurtdışından gelen susam da döviz ile satıldığı için 10-12 tl arası fiyatları görüyoruz. İlerleyen dönemde devlet yetkililerimizin bunun üstesinden geleceğine inanıyoruz. dövizler ne kadar yükselirse yükselsin bunun hakkından gelmemiz gerekiyor. Özümüze dönmemiz lazım. bunu halkımızın da böyle düşünmesi lazım.” dedi.
“tÜm sektÖrÜ etkİledİ”
dövizde yaşanan dalgalanmanın fırıncılık sektörünü sadece susam olarak değil, sektörün tamamını etkilediğinin altını çizen altınsoy , “dolardaki artışın fırıncılık sektörüne çok büyük bir etkisi oldu. yani biz ithalat ihracatla uğraşmıyoruz ama dövizin yükselmesi bizi etkiliyor. Örnek vermek gerekirse buğday dövizle alınıp satılıyor. biz buna karşıyız. dövize endekslemenin bir anlamı yok. yani türk lirası dururken neden dövizle yapılıyor. bu konuda türk lirası”nın kullanılmasını tavsiye ediyoruz. İllaki yabancılaşmak gerekmiyor. dolayısıyla döviz dalgalanması fırıncılık sektörüne oldukça fazla etki ediyor.” diye konuştu. foto-haber: ali furat

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası