banner
Eğitim

ASÜ bir kongreye daha ev sahipliği yaptı

Uluslararası Kentsel Araştırmalar Kongresi’nin üçüncüsü Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ) ev sahipliğinde yapıldı. Kongreye alanın en önemli bilim insanları katılım sağladı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmasına,..

ASÜ bir kongreye daha ev sahipliği yaptı
banner

Uluslararası Kentsel Araştırmalar Kongresi’nin üçüncüsü Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ) ev sahipliğinde yapıldı. Kongreye alanın en önemli bilim insanları katılım sağladı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmasına, güftesi Hacı Bayram-ı Veli’ye bestesi Dede Süleyman Ergüner’e ait olan bir eseri ney ile üfleyerek başladı. Hacı Bayram-ı Veli’nin şehirlerin imarı ile gönüllerin imarının aynı anda olması gerektiği ifadesini anlatan Şahin, “Hatta o, gönülleri imar etmeden şehirleri imar etmenin mümkün olmayacağını da ileri sürer” dedi. Kısa dinletinin ardından üniversite-şehir ilişkisine dair bilgiler veren Prof. Şahin, genel itibariyle Türkiye’de üniversite kampüslerinin şehrin dışında kurulduğunu söyledi. Bunun kendi içerisinde zorlukları olduğundan söz eden Şahin, “Şehrin üniversiteye yaklaşması ve bitişmesi zaman aldığı için üniversiteler şehirlerden uzak biçimde yoluna devam etmek zorunda kalıyor. ASÜ, bu noktada şanslı bir kurum. Şehirle arasında ciddi bir mesafe yok. Biz, kendimizi şehirle iç içe geçmiş bir konumda görüyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLER HEM ŞEHRİ ETKİLİYOR HEM DE ŞEHİRDEN ETKİLENİYOR

Şehirle ASÜ’nün ilişkisinin birkaç boyutta ilerlediğini söyleyen Rektör Şahin, bunlardan ilkinin fiziki büyüme olduğunu dile getirdi. Şehrin üniversiteye doğru geliştiğini ve bu gelişmelere bağlı olarak bir süre sonra kampüsün şehrin içinde kalabileceğini vurgulayan Prof. Yusuf Şahin, “İkinci boyut ise şehrin ekonomik olarak büyüyüp gelişmesidir. Gençlerin sıklıkla kullandığı mekânlar açılıyor ve caddeler gece geç saatlere kadar dolu… Üniversite, şehrin ekonomik büyümesine katkı sağlıyor. Üçüncüsü, kültürel olarak üniversite ve şehir arasında ciddi bir etkileşim olması. Öğrenciler hem şehri etkiliyor, hem de şehirden etkileniyor. Farklı kültürler doğal olarak şehre yansıyor. Dördüncüsü de üniversitenin yapıp ettiği işlerin, şehrin iş yapma biçimini değiştirmesidir. Örneğin; ASÜ’de bisikletli ulaşım ağı kuruldu. Bu sistem sonrasında şehir geneline yayıldı. Yani ulaşımla alakalı bir dönüşüm yaşanmaya başlandı ve üniversitenin şehri etkilediği güzel bir örnek ortaya çıktı” dedi.

‘ÜSLUBUN VE KARAKTERİN ORTAYA ÇIKTIĞI BİR ŞEHİR ARZU EDİYORUZ’

ASÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Sarı ise Türkiye’de kentsel araştırmaların yeni yeni neşet bulduğunu kaydetti. Bu tür kongrelerin kent üzerine yapılan çalışmaları daha fonksiyonel hale getireceğini belirten Sarı, “Şehir -sadece somut bir yapı olarak değil aynı zamanda güzel sanatlar sahasından da düşünüldüğünde- üslubun ve karakterin ortaya çıktığı bir yapı olarak nitelendirilebilir. Nitekim medeniyetler de bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Büyük ve güçlü medeniyetler hem estetik telakki ile hem de mimari sahada kendini gösterebilmektedir. Biz, üslubun ve karakterin ortaya çıktığı, kendine has özelliklerin oluşturulabildiği bir şehir yapısını arzu ediyoruz” dedi.

Açılış oturumunun ardından plaket ve belge takdimleri gerçekleştirildi. Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesinin de destek verdiği kongreye 80’i yurtdışından 146 akademisyen katıldı.  2019 yılında Prof. Dr. Ruşen Keleş onuruna dikilen çınar fidanının görülmesi ve kentsel tasarım projelerinden oluşan serginin gezilmesinin ardından kongre, çevrim içi bildiri sunumlarıyla sona erdi. (Haber Bülteni)

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası