banner
Gündem

Genç girişimci köyüne örnek oldu

aksaray”ın yapılcan köyünde 3 yıl önce arkadaşının tavsiyesi üzerine mantar üreticiliğine başlayan ve bu mesleği köyünde yaygınlaştıran girişimci ersin Öztop,3 ton ile başladıkları mantar üretim işinde 12 tona kadar çıkarak..

Genç girişimci köyüne örnek oldu
banner

aksaray”ın yapılcan köyünde 3 yıl önce arkadaşının tavsiyesi üzerine mantar üreticiliğine başlayan ve bu mesleği köyünde yaygınlaştıran girişimci ersin Öztop,3 ton ile başladıkları mantar üretim işinde 12 tona kadar çıkarak köylülere örnek oldu.
120 metrekarelik bir alanda bir mantarhane kurarak işe başladığını kaydeden Öztop, “3 yıl önce güvenlik görevlisi olarak çalışırken arkadaşımın tavsiyesi ile bu işe başlamaya karar verdim.  50 bin tl sermaye ile köyümde mantarhane kurdum. yaklaşık 40 gün sonra 3 ton mantar hasadı yaptım. hasat sonrası yanıma 2 tane sigortalı kadın eleman alarak, mantarhane sayımı 2″ye çıkardım. daha sonra tarım İl müdürlüğü”nden destek alarak, üretim alanımızı 360 metreye çıkarttım ve aylık yaklaşık 9 ton mantar üretmeye başladım” dedi.
‘bu İŞe 3 ton İle baŞladim”
Ürettiği mantarları önce il genelinde şuan ise adana, konya, ankara gibi büyükşehirlere göndermeye başladıklarını belirten Öztop, “taleplere yetişemeyince köylülerimize bu işe başlamalarını tavsiye ettim. kendi mantarhanemde onlara yardımcı olarak, üretme, satma gibi yönlerde bu işi öğrettim ve köyümüzde benimle birlikte 6 mantar üreticisi oldu. 3 ton başladığım mantar serüveni köylülerimizin üretim ve desteği ile aylık 12 tona kadar çıktı. birçok kişiye de ek gelir sağlamaya başladık” diye konuştu.
‘kÖylÜlerİmİzle İŞ bİrlİĞİ
 İçİnde çaliŞiyoruz”
mantara iyi bakılmadığı zaman hastalık olabileceğini ifade eden Öztop  “günlük tüketildiği için soğuk havada muhafaza ediyoruz. bu işi yapamayan köylülerimizde oldu. kendine güvenen insanlar bu işi yapmalı. mantar bakımı çocuk bakımı gibi ince bir iş. İyi baktığı zaman iyi bir gelir sağlar” ifadelerini kullandı.
köyde bir kooperatif kurmak istediklerini söyleyen Öztop, “mantarı toptan 12 tl”ye veriyoruz. pazarda ise 15 tl”ye satılıyor. tavuk ile et fiyatları pahalı olduğu için vatandaşlar, mantara yöneldi. bizim verdiğimiz tüccarlar büyük şehirlerde paketleyip satıyorlar. bizde köyümüzde arkadaşlarla birleşip kooperatif ile paketleme işine girmeyi düşünüyoruz. köyümüzün markalı ürünlerini büyük marketlerin raflarında görmeyi arzu ediyoruz. bunun için de köylülerimizle iş birliği içinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası