banner
Gündem

Kabak çekirdeğinin hem verimi hem de fiyatı düştü

aksaray”ın güzelyurt İlçesi selime beldesinde, kabak çekirdeği hasadı başladı. geçen yıl 28 -30 tl”ye satılan kabak çekirdeğinin fiyatı 15-20 tl”ye kadar düştü. 2020 yılında dekardan 110 ile 120 kilo ürün..

Kabak çekirdeğinin hem verimi hem de fiyatı düştü
banner

aksaray”ın güzelyurt İlçesi selime beldesinde, kabak çekirdeği hasadı başladı. geçen yıl 28 -30 tl”ye satılan kabak çekirdeğinin fiyatı 15-20 tl”ye kadar düştü. 2020 yılında dekardan 110 ile 120 kilo ürün alınırken, bu yıl 70 ile 75 kilo arasında ürün elde edildi.
selime beldesinde çiftçilik yapan yasin ekiz , ” sektörde 24 yıldır çerezlik kabak çekirdeği üretiyorum. bu yıl 150 dekar alanda ekim yaptık. eylül ayı sonu itibari ile kabak hasadına başladık. geçen yıl 110 -120 kilo alırken, bu sezon kuraklık nedeni ile 70 -75 bandına düştü ve yaklaşık yüzde 30 verim kaybı oldu” dedi.

 ‘çekİrdeĞe bu yil talep yok”

güzelyurt İlçesi selime beldesinde iklim olarak yılda tek ekim yaptıklarını belirten çiftçi tekiz, ” nisan ayının ilk haftasında ekim yapıyoruz. İklimlerde de değişiklik olunca ot ile mücadelede temek zorunda kaldık.  tarladan hasadı bitirdik ve şu anda kurutma aşamasına geçtik. bu işlemde ortalama 4-5 gün 25-30 derece sıcaklıkta kuruması lazım. tam kurumazsa küf yapar, kararır emeğimizde boşa gider. gecen yıl 28-30 tl”den kabak çektirdiği sattık ve çok ciddi oranda kar ettik. bu yıl ise fiyatı 15-20 tl arası ve şu anda ürettiğimiz ürüne talep yok” dedi.

‘gİrdİler artti, çekİrdeĞİn fİyati dÜŞtÜ”

sulu tarımın girdilerinin çok yükseldiğini belirten tekiz, “elektrik ile işçi giderleri bir hayli yükseldi. sürdürülebilir tarım yapmak içinde alternatif ürün ve ekipman nasıl kaliteli ise ürettiğin üründe aynı kalitede olması gerekiyor ki ayakta kalabilesin. yıl bazında bu sezon üç kez ot ile mücadele ettik. kabak çekirdeğinin bu aşamaya gelebilmesi için tam 5 aydır mücadele veriliyor. bu sezon girdi maliyetleri ciddi derecede artarken kabak çekirdeği fiyatı ise ciddi oranda düştü. 15 ile 20 tl”ye satılan ürün rekoltenin de düşmesi ile başa baş geliyor” diye konuştu. foto-haber: erkan altuntaŞ

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası