banner
Sağlık

Çağın vebası: Kabızlık

Çağın vebası olarak da bilinen kabızlık yalnızca çocukların başına gelen bir hastalık türü olmayıp yetişkinlerde de stres, psikolojik rahatsızlık gibi durumların sonuçları olarak ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda ki kabızlığın başlıca sebeplerinden..

Çağın vebası: Kabızlık
banner

Çağın vebası olarak da bilinen kabızlık yalnızca çocukların başına gelen bir hastalık türü olmayıp yetişkinlerde de stres, psikolojik rahatsızlık gibi durumların sonuçları olarak ortaya çıkabiliyor.

Çocuklarda ki kabızlığın başlıca sebeplerinden olan az su tüketme alışkanlığı, hareketsizlik ve tuvalet tutma alışkanlığı zamanla geçer denilemeyecek kadar önemli bir problem. Uzmanlar kabızlık problemi olan çocuklara kısa vadeli iyileştirme yöntemleri uygulamak yerine en yakın hekime götürülmesini öneriyor.

Diyetisyen Ayşenur Temel kabızlık problemi yaşayan çocuklarda yapılması gerekenleri Egemen Gazetesi’ne anlattı.

Temel, kabızlığı önlemek adına gün içerisinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı: ” Hem çocukların hem yetişkinlerin günde en az bir buçuk litre su içmeleri gerekiyor. Özellikle çocukların hem gelişim döneminde olmalarından dolayı hem de su içmeye alışkanlığı kazandırmak amaçlı ebeveynlerin sürekli olarak ‘Çocuk gün içerisinde ne kadar su içti, su içti mi, su içmedi mi?’ şeklindeki sorularla kontrol sağlaması gerekir.”

Öte yandan kabızlığı etkileyen bir başka sebebin ise az hareket ya da hareketsizlik olduğunu söyleyen diyetisyen Temel “Gelişim dönemindeki çocuklar yeterli hareketliliğe sahip olduklarında ve bol su tüketimi yaptıklarında çoğunlukla kabız olma tehlikesi yaşamazlar. Ayrıca lifli gıdaların bolca tüketilmesi sebze ve meyvelerin günlük hayatta yerini alması yine kabızlığı önler. Ama herhangi bir başka sebepten dolayı tuvaletini tutan, yapmayan çocuklar için uzman görüşten destek alınması gerekir” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUKLARIN ÖNCELİKLİ DOKTORU EBEVEYNİDİR’

Çocuğun kabız olup olmadığını öğrenmek için basit birkaç yöntemin olduğunu ifade eden Ayşenur Temel şöyle konuştu: ” Sorabileceğiniz basit bir iki soru, örneğin ‘Lavaboya çıktın mı ya da en son ne zaman lavaboya çıktın, tuvalet ihtiyacını giderirken karnın ağrıyor mu, zorlanıyor musun, canın acıyor mu? şeklinde sorularla doğrudan cevap alınabilir. Bunun dışında iç çamaşırında lekelenme de kabızlık göstergesi olabilir.”

Kabızlığın neden olduğu faktörleri tespit edebilmenin kabızlık sorununu çözebilmek açısından önemli olduğunun altını çizen Temel, “Mesela kabızlığın sebebi lifli gıdaları yani sebze meyveyi az tüketmek, dışarıdan hazır, katı ve kuru gıdayı çokça tüketmek ise beslenme şeklinin düzeltilmesi gerekir. Sağlıklı beslenme koşullarını biz sağlayamıyorsak mutlaka bir uzman görüşe yani bir diyetisyene başvurmalıyız. Kabızlık genellikle gen yatkınlığından ve fazla kilodan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Genetik farklılıklarımızdan dolayı tuvalet ihtiyacımızı giderme şeklimiz değişebilir.

Bu tarz durumlarda kabız olup olunmadığını anlamak için günlük rutinlerimizi iyi bilmek oldukça önemlidir. Örneğin günde bir kez iki kez tuvalete çıkan bir kişi birkaç gün üst üste tuvalete çıkmadığında kabız olduğunu çok rahat bir şekilde anlayabilir. Bu sebeple kişinin kendini kontrol etmesi kendi rutinini iyi bilmesi bu eksende oldukça önemlidir. Çocuklar ise kendi rutinlerini henüz kontrol etmeyi öğrenemedikleri için bu kontrolleri yapmak anne babaya düşer. 3 günü geçen lavaboya çıkmama durumu kabızlık olarak tanımlanabilir.  Kişinin doktoru kendisidir. Çocuklarda ise kişinin öncelikli doktoru anne ve babasıdır” ifadelerini kullandı. Foto-Haber: Sümeyye ÇALIŞKAN

banner

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

banner


ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL


flf motor enerji bilişim ltd. şti. web yazılım tasarım ucuz çelik ev prefabrik site fiyat konteyner bungalov tiny house program web sayfası